Latest News

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Πρόστιμο 100 ευρώ σε άνδρα που παρενόχλησε γυναίκα στον δρόμο

 


Δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 100 ευρώ σε έναν άνδρα για παρενόχληση και εκφοβισμό μιας γυναίκας σε δρόμο... στο Ρότερνταμ.

Το πρόστιμο κατά του 33χρονου αποτελεί την πρώτη καταδίκη βάσει του νέου νόμου για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης σε δημόσιους χώρους που ισχύει στην Ολλανδία.

Στον 33χρονο άνδρα επιβλήθηκε πρόστιμο 100 ευρώ από δικαστήριο στο Ρότερνταμ την Τετάρτη, μήνες αφότου κατηγορήθηκε ότι άρπαξε μια γυναίκα στον δρόμο από τους γοφούς. Το δικαστήριο όρισε πρόσθετο πρόστιμο 180 ευρώ εάν συλληφθεί για υποτροπή.

Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ σε όλη την Ολλανδία τον Ιούλιο, με κυρώσεις για ανεπιθύμητο άγγιγμα, ακατάλληλα σχόλια ή χειρονομίες.

Η ολλανδική νομοθεσία επιδιώκει να βασιστεί σε τοπικές πρωτοβουλίες που είχαν προηγουμένως εισαχθεί σε πόλεις όπως το Άμστερνταμ. Χώρες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και του Βελγίου, έχουν θεσπίσει παρόμοιους νόμους, αν και η επιβολή τους ποικίλλει ευρέως.

Στην Ολλανδία, δημοσιογράφοι και θεατές συγκεντρώθηκαν στο δικαστήριο για να ακούσουν την πρωτοποριακή απόφαση. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο άνδρας είχε αγγίξει τη γυναίκα χωρίς τη συγκατάθεσή της και «με τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί τρομακτικός, προσβλητικός και εξευτελιστικός».

Το δικαστήριο εξέτασε επίσης τις ευρύτερες επιπτώσεις της παρενόχλησης στο δρόμο. «Ο σεξουαλικός εκφοβισμός κάποιου στον δρόμο κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ανασφαλείς και τους εμποδίζει να είναι ο εαυτός τους δημόσια», ανέφερε. «Η σεξουαλικά εκφοβιστική συμπεριφορά οδηγεί συχνά σε προσαρμοστική συμπεριφορά. Οι άνθρωποι πηγαίνουν σε άλλα μέρη ή αρχίζουν να ντύνονται ή να συμπεριφέρονται διαφορετικά. Η δημόσια ζωή επηρεάζεται».

Μετά από ανησυχίες ότι ο νόμος θα ήταν σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί, με πιλοτικό πρόγραμμα, η αστυνομία έχει αναθέσει σε μυστικές ομάδες να περιπολούν στους δρόμους του Ρότερνταμ, της Ουτρέχτης και του Άρνεμ και να προσέχουν για κλήσεις και παρενόχληση.

Τα στοιχεία από την ομάδα στο Ρότερνταμ ήταν το κλειδί για την καταδίκη, καθώς είπαν στο δικαστήριο ότι είχαν παρακολουθήσει τη γυναίκα να αντιδρά με σοκ και φόβο στις ενέργειες του άνδρα προτού φύγει βιαστικά.

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος αυτό το καλοκαίρι, έχουν κινηθεί 14 υποθέσεις, ανέφεραν οι εισαγγελείς στους δημοσιογράφους. Τρεις από τις υποθέσεις έχουν απορριφθεί λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, ενώ οι υπόλοιπες περιμένουν στα δικαστήρια.