Latest News

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Το Ιράν προετοιμάζεται για πόλεμο πλήρους κλίμακας με το Ισραήλ – Το σενάριο με τους 1.000 πυραύλους

 


Το Ιράν διέταξε τον στρατό του να σχεδιάσει σενάρια επίθεσης εάν ο Νετανιάχου δώσει το «πράσινο φως» για να χτυπήσει σημαντικές τοποθεσίες στα αναμενόμενα αντίποινα για το μπαράζ πυραύλων της...1ης Οκτωβρίου.

Ιρανοί αξιωματούχοι, υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπαν στους New York Times ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει πει στις ένοπλες δυνάμεις του να προετοιμάσουν διάφορες απαντήσεις που θα εφαρμοστούν ανάλογα με τη σοβαρότητα του ισραηλινού χτυπήματος.

Εκτεταμένες ζημιές και μεγάλος αριθμός θυμάτων θα μπορούσαν να προκαλέσουν την έντονη αντίδραση της Τεχεράνης, είπαν οι αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να μην υπάρξει απάντηση εάν η επίθεση περιοριστεί σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Το Ισραήλ εξέταζε χτυπήματα στα διυλιστήρια πετρελαίου αλλά και πυρηνικές τοποθεσίες οικονομικής και στρατηγικής αξίας για το Ιράν, μετά την επίθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Λέγεται ότι το Ισραήλ διαβεβαίωσε τους συμμάχους στις ΗΠΑ ότι δεν θα επιτεθεί σε τέτοιες υποδομές.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια μεγάλη επίθεση θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια απάντηση με έως και 1.000 βαλλιστικούς πυραύλους – αριθμός πενταπλάσιος από αυτόν που χρησιμοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα σε αυτή που ήταν η μεγαλύτερη επίθεση στο Ισραήλ στην ιστορία του.

Ο Αγιατολάχ φέρεται να έχει διατάξει ότι μια τόσο βαριά απάντηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εάν το Ισραήλ χτυπήσει ενεργειακές υποδομές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις ή δολοφονήσει ανώτερους αξιωματούχους, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Το Ιράν έχει υποστηρίξει ότι δεν επιδιώκει την κλιμάκωση, αλλά έχει στείλει επίμονες προειδοποιήσεις στο Ισραήλ ότι «δεν θα διαρκέσει πολύ» καθώς το Τελ Αβίβ συνεχίζει τις επιχειρήσεις στον Λίβανο και τη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αράγκτσι περιόδευσε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να διαβεβαιώσει τους εταίρους του ότι το Ιράν δεν επιδιώκει πλήρη πόλεμο με το Ισραήλ.

Ωστόσο, ο ιρανικός στρατός συνέχισε να προειδοποιεί ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να σπάσει την άμυνα του Ισραήλ εάν πιεστεί, παρά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις αεράμυνας.

«Ακριβώς όπως τα αντιπυραυλικά συστήματα Arrow δεν λειτούργησαν κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης True Promise 2, τα συστήματα THAAD [του Ισραήλ] που αποκτήθηκαν πρόσφατα δεν θα λειτουργήσουν», δήλωσε ο αρχηγός του IRGC Χοσεΐν Σαλαμί, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Μην βασίζεστε στον THAAD, έχουν περιορισμένες δυνατότητες… Δεν μπορείτε να κερδίσετε αυτή τη σύγκρουση, θα σας καταστρέψουμε», πρόσθεσε.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ανάπτυξη του THAAD νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να βοηθήσει στην ενίσχυση της αεράμυνας του Ισραήλ μετά τις επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν στο Ισραήλ τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, λέγοντας ότι είχε εξουσιοδοτηθεί υπό τις οδηγίες του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Ιρανός στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφάρι είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το Ιράν αναμένει μια «απελπισμένη, περιορισμένη και μικρή επίθεση» από το Ισραήλ και ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ «σίγουρα δεν μπορεί» να πραγματοποιήσει επίθεση στην κλίμακα των επιδρομών της 1ης Οκτωβρίου.