Latest News

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Γερμανία: Συνεχίζεται το θρίλερ - Προβάδισμα μίας μονάδας για το SPD δίνει το exit poll στις εκλογές του Βραδεμβούργου

 Προβάδισμα μίας μονάδας στους σοσιαλδημοκράτες δείχνει το exit poll για τις εκλογές...στο Βραδεμβούργο.

Το θρίλερ θα είναι ολονύχτιο στη Γερμανία καθώς ούτε το exit poll δίνει νικητή. Με 31% η παράταξη του Ολαφ Σολτς έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του ακροδεξιού AfD (30%), με την πιθανότητα λάθους να είναι στο 3%, κάτι που σημαίνει πως οι εκλογές στην περιφέρεια πάνε για… ολονύχτιο ντέρμπι.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν τα ηνία στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου από το 1990 και για πρώτη φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με ήττα και μάλιστα από το ακροδεξιό κόμμα που συγκεντρώνει τα καλύτερα ποσοστά του μετά από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Οι εκλογές στο κρατίδιο είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμοι για τον Ολαφ Σολτς καθώς αναλυτές θεωρούν πως αν χάσει το Βραδεμβούργο θα σημάνει και το τέλος της πολιτικής του καριέρας, όχι μόνο σαν καγγελάριος, αλλά και σαν επικεφαλής του SPD, με τον Μπόρις Πιστόριους, υπουργό Αμυνας, να θεωρείται ήδη ο πιθανότερος διάδοχός του.

Τα δύο κόμματα ακολουθούν με 12% το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW). Οι Πράσινοι βρίσκονται ακριβώς στο όριο εισόδου με 5%, ενώ η Αριστερά περιορίζεται στο 3%.

Ο εκλογικός νόμος στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου προβλέπει ότι αν ένα κόμμα κερδίσει έστω και μία απευθείας εκλογή υποψηφίου του, εξασφαλίζει την είσοδό του στο κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως συνολικού αποτελέσματος.