Latest News

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Prison Break αλά… κυπριακά: Ισοβίτης δραπέτευσε ενώ τον φρουρούσαν 7 ένοπλοι άνδρες – Τον ψάχνουν ακόμα με drones

 Ισοβίτης δραπέτευσε την Πέμπτη από τις κεντρικές φυλακές Κύπρου εκθέτοντας σοβαρά τα μέτρα προστασίας και τις αρχέςΤον άνδρα ο οποίος είναι καταδικασμένος για δύο φόνους, ένας εκ των οποίων πρόκειται για παιδί 3 τών φρουρούσαν 7 ένοπλοι άνδρες. Μέχρι τώρα έχουν γίνει δύο συλλήψεις ενώ επτά αναμενόμενες διαθεσιμότητες ακολούθησαν... σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα Κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης.

Ο 42χρονος κομμωτής Δώρος(Θεόδωρος) Θεοφάνους που έχει καταδικαστεί για δύο φόνους, απέδρασε το πρωί της Πέμπτης ενώ βρισκόταν για επίσκεψη στο πατρικό του στην Χολέτρια της Πάφου. Ο ισοβίτης βρισκόταν υπό αυστηρή επιτήρηση όταν συνέβη αυτό.

Ο ισοβίτης εκτιμάται ότι σχεδιάζει να ταξιδέψει προς την Κολομβία και είναι οπλισμένος σύμφωνα με δήλωση της αστυνομίας.

Η Αστυνομία προχώρησε χθες το απόγευμα στη σύλληψη του 68χρονου πατέρα του για συνέργεια, δηλαδή ως υπόπτου, για αδικήματα που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και παροχής συνδρομής για διαφυγή προσώπου που τελεί υπό νόμιμη κράτηση. Λίγο αργότερα φόρεσε χειροπέδες και σε δεύτερο πρόσωπο, ενός 43χρονου Σύρου, για υποβοήθησή του στην απόδραση.

Συνεχόμενες συσκέψεις στην αστυνομία μετά την απόδρασή του

Καταβάλλονται προσπάθειες εντοπισμού του από δεκάδες αστυνομικούς και δεσμοφύλακες, με τη βοήθεια ελικοπτέρου και drones. Η Πάφος σαρώνεται από το έδαφος και αέρος χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει αποτέλεσμα, ενώ συσκέψεις γίνονται σε Αστυνομία και Φυλακές για να φανεί τι πήγε λάθος και για τον εντοπισμό του και επιστροφή στο κελί του.

Το θέμα που προκύπτει μετά την απόδραση είναι διπλό, αφού:

Από τη μια, πρόκειται για ισοβίτη που αφαίρεσε δύο ζωές και μάλιστα η μία μόλις τριών ετών, γεγονός που δείχνει πως πρόκειται για επικίνδυνο και αδίστακτο άτομο.

Από την άλλη, αφορά στο γόητρο δύο νευραλγικών υπηρεσιών, της Αστυνομίας και των Κεντρικών Φυλακών.

Η απόδραση έπληξε την εικόνα των δύο υπηρεσιών, αφού ο ισοβίτης φρουρείτο από επτά ένοπλους, τρία μέλη της επίλεκτης μονάδας της ΜΜΑΔ και τέσσερις δεσμοφύλακες, ο ένας βαθμούχος. Αν και αδιανόητο να ξεφύγει από 14 μάτια, εντούτοις σε κάποια στιγμή που ο κατάδικος προφασίστηκε να πάει σε πρόχειρη αποθήκη και οι φρουροί του ήταν έξω, κατάφερε να το σκάσει από παράθυρο χωρίς να γίνει αντιληπτός.

Χρειάστηκε 1-2 λεπτά μέχρι να γίνει αντιληπτή η απόδρασή του, και παρά τον συναγερμό που σήμανε και τις επί τόπου έρευνες εκείνη την ώρα, αυτός ήταν άφαντος. Όπως πληροφορείται ο «Φ», σύμφωνα με τη διαδικασία που τηρείται, ο κατάδικος που μεταφέρεται με συνοδεία για επίσκεψη, φέρει χειροπέδες μέχρι την ώρα που θα φτάσει στον προορισμό του. Εκεί του αφαιρούνται μέχρι την ώρα της ολοκλήρωσης της επίσκεψης όπου και του ξαναφορούν τις χειροπέδες έως ότου φτάσει στις φυλακές.

Προσχεδιασμένη απόδραση και συνέργεια εξετάζουν οι αρχές

Ένα από τα πιθανά σενάρια που εξετάζουν Φυλακές και Αστυνομία είναι ο ισοβίτης να σχεδίασε την απόδρασή του. Για εντοπισμό στοιχείων που να δείχνουν προσχεδιασμό, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο κελί του, χωρίς να εντοπιστεί οτιδήποτε που να δείχνει κάτι τέτοιο.

Μετά την απόδραση σήμανε συναγερμός και η Αστυνομία σήκωσε το ελικόπτερό της και drones χτενίζοντας την περιοχή χωρίς αποτέλεσμα. Τα όσα ανέφεραν όσοι ήταν επιφορτισμένοι με την φύλαξή του, έχουν βοηθήσει τις έρευνες που στράφηκαν στον πατέρα του δραπέτη και σε ένα Σύρο ως άτομα που συνωμότησαν μαζί του για να τον βοηθήσουν να το σκάσει.

Οι φύλακες ανέφεραν στην Αστυνομία ότι μετά την απόδραση δεν άκουσαν ούτε όχημα ούτε μοτοσικλέτα ν’ απομακρύνεται από την περιοχή. Ωστόσο υπήρξε μαρτυρία που ενέπλεκε τους δύο στην απόδραση, γι’ αυτό και συνελήφθησαν με διαφορά μιας ώρας.

Ο κλοιός γύρω από τον 42χρονο στενεύει μετά τις δύο συλλήψεις, ωστόσο, ενόσω παραμένει άφαντος ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει.

Για την απόδραση διατάχθηκε διπλή έρευνα σε Αστυνομία και Φυλακές και κινήθηκαν οι διαδικασίες και οι επτά συνοδοί του να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Βαρύ το κλιμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μετά την κινηματογραφική απόδραση

Υπό το βάρος της χθεσινής απόδρασης του ισοβίτη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής (27/09) σύσκεψη και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Μάριος Χαρτσιώτης κάλεσε στο γραφείο του τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον αναπληρωτή διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, ώστε ν’ ακούσει τι πήγε λάθος και παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ο ισοβίτης κομμωτής το ‘σκασε μέσα από τα χέρια εφτά αστυνομικών και δεσμοφυλάκων.

Το κλίμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι βαρύ, ο υπουργός βρισκόταν χθες μέχρι και αργά το βράδυ στο γραφείο του και ενημερωνόταν για τα τεκταινόμενα.

Όπως όλα δείχνουν, η ασφάλεια για την συνοδεία του ισοβίτη ήταν αρκετή, ωστόσο, κάτι πήγε στραβά με τη συνεννόηση δεσμοφυλάκων και μελών της ΜΜΑΔ ως προς τον τομέα φύλαξης της οικίας.

Του έβγαλαν τις χειροπέδες μέσα στο πατρικό του

Ο αρχιδεσμοφύλακας που είχε και την ευθύνη της φύλαξης του κατάδικου, ζήτησε από τους τρεις ΜΜΑΔίτες να μείνουν εκτός οικίας (έξω από κάγκελα) για να προσέχουν μήπως πλησιάσει κάποιος τρίτος τον χώρο, ενώ οι τέσσερις δεσμοφύλακες παρέμειναν εντός της οικίας.

Ο ισοβίτης που πήγε στο πατρικό του στις 11 π.μ., κυκλοφορούσε εντός του σπιτιού χωρίς χειροπέδες και μια ώρα αργότερα, φαίνεται ότι έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιό του για απόδραση.

Πώς έγινε καπνός

Σε κάποια στιγμή μετακινήθηκε από το σπίτι και όταν είδε ότι στην πίσω πλευρά δεν υπήρχαν δεσμοφύλακες να φρουρούν, πετάχτηκε από την περίφραξη και εξαφανίστηκε.

Χρειάστηκε 1-2 λεπτά για να γίνει αντιληπτό ότι αυτός δραπέτευσε, χρόνος που ήταν αρκετός για να μην εντοπιστεί μέχρι και τώρα.

Ο 42χρονος ισοβίτης, που δεν έφερε χειροπέδες, πήγε στο πατρικό του στην Χολέτρια της Πάφου για να επισκεφθεί τους δικούς του, κάτι που γινόταν τακτικά επειδή συμπλήρωσε τα 10 χρόνια στη φυλακή.

Δύο άτομα ο 68χρονος πατέρας του δραπέτη και ένας 43χρονος Σύρος, οδηγούνται στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου για να ζητηθεί η κράτησή τους στη βάση πληροφοριών για συνέργεια στην απόδραση.