Latest News

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Mπανάνες, βρόμη και γιαούρτι αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη σε ήδη ευαίσθητα παιδιά (ΕΡΕΥΝΑ)


 Τα παιδιά που είναι ευαίσθητα στον διαβήτη τύπου 1 και τρώνε μπανάνες, βρόμη και γιαούρτι είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από τη νόσο, ενώ η κατανάλωση φράουλας και βατόμουρου μειώνει τον κίνδυνο... αυτό σύμφωνα με έρευνα. 

Το σιτάρι προέκυψε επίσης από τη μελέτη ως παράγοντας κινδύνου για την αυτοάνοση μορφή διαβήτη, ενώ λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο έχουν προστατευτική δράση. 

 Ο καθηγητής πίσω από τα ευρήματα είπε ότι το γεγονός ότι ορισμένα φρούτα περιέχουν ίχνη φυτοφαρμάκων μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικά από αυτά αυξάνουν, αλλά άλλα μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1. 

Η Suvi Virtanen και οι συνεργάτες της στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας ανέλυσαν τη διατροφή 5.674 παιδιών στη χώρα που ήταν γενετικά ευαίσθητα στη νόσο, ακολουθώντας τα από τη γέννηση έως την ηλικία των έξι ετών. Ενενήντα τέσσερα από τα παιδιά είχαν αναπτύξει διαβήτη τύπου 1 σε αυτήν την ηλικία και άλλα 206 διέτρεχαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να τον εμφανίσουν, λόγω αυτοάνοσου.  

Οι ερευνητές ανέλυσαν 34 διαφορετικές ομάδες τροφίμων και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα φρούτα όπως μπανάνες, βρόμη ή σίκαλη έτρωγαν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος να νοσήσουν από την ασθένεια. 

 Αυτό το εύρημα μπορεί να μπερδέψει τους γονείς γιατί, πρόσθεσε η Virtanen, «πολλές από τις τροφές που βρήκαμε ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 και τη διαδικασία της νόσου θεωρούνται μέρος μιας υγιεινής διατροφής». 

 Ωστόσο, αντίθετα, η κατανάλωση φραουλών, βατόμουρων, σμέουρων, φραγκοστάφυλων και άλλων μούρων φάνηκε να προστατεύει τα παιδιά από την πάθηση. Όσο περισσότερο έτρωγαν, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος. «Τα μούρα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις που μπορεί να μετριάσουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1. Από την άλλη πλευρά, τα φρούτα μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς ουσίες που δεν υπάρχουν στα μούρα. Για παράδειγμα, τα μούρα μπορεί να είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα που βρίσκονται σε άλλα φρούτα», είπε η Virtanen, παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στη Μαδρίτη. 

Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να μάθουμε ποιοι παράγοντες σε αυτά τα τρόφιμα είναι υπεύθυνοι για αυτές τις συσχετίσεις. Εάν διαπιστωθεί ότι τα μούρα περιέχουν έναν συγκεκριμένο προστατευτικό παράγοντα, για παράδειγμα, είτε αυτή η ουσία είτε τα ίδια τα μούρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη του T1D». 

Αλλά θα ήταν πρόωρο να εκδοθούν οποιεσδήποτε διατροφικές συστάσεις για το τι πρέπει να τρώνε τα μωρά και τα βρέφη, με βάση τα ευρήματα, πιστεύει η ίδια. 

Τα ευρήματα δεν ευθυγραμμίζονται με την εξήγηση της οργάνωσης Diabetes UK για τα αίτια του T1D. Αυτά παραμένουν άγνωστα, τόνισε. Αλλά πρόσθεσε ότι «δεν πιστεύεται ότι προκαλείται από αυτό που τρώτε ή πίνετε». 

«Ο διαβήτης τύπου 1 πιστεύεται ότι αναπτύσσεται λόγω ενός συνδυασμού γενετικών και άλλων παραγόντων που δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί. Αλλά δεν ξέρουμε περισσότερα από αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι ο τρόπος ζωής παίζει ρόλο», ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση. 

Ξεχωριστή έρευνα που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο δείχνει ότι οι «ξενύχτες» έχουν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες από εκείνους που πέφτουν για ύπνο νωρίτερα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. 

Τα ευρήματα από την Ολλανδία προσθέτουν στις ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που μένουν ξύπνιοι συχνά έχουν χειρότερη υγεία και μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ασθένειες, όπως καρκίνος, παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις, από εκείνους που δεν το κάνουν. 

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτό οφείλεται στο ότι πολλοί «ξενύχτες» πίνουν περισσότερο, είναι πιο πιθανό να καπνίσουν και έχουν χειρότερη διατροφή από τους ανθρώπους που πέφτουν για ύπνο σε πιο συνηθισμένη ώρα, ή εάν συνδέεται άμεσα με τη διαταραχή τους και το ότι δεν κοιμούνται τόσο όσο σοφό θεωρούν οι γιατροί.