Latest News

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Συνέντευξη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης» (LIVE)

 


«Η Ελλάδα του 2027 δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2010» επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή... την ώρα.

«Το 2010 η χώρα χρεοκόπησε. Ποτέ δεν θα γυρίσουμε στην εποχή των ελλειμμάτων. Ονειρεύομαι μια Ελλάδα με καλύτερους μισθούςΗ Ελλάδα του 2027 θα είναι μια πολύ καλύτερη χώρα και οι Έλληνες θα μπορούν να προσβλέπουν σε καλύτερη ζωή. Οι συγκρίσεις με τις εποχές προ χρεοκοπίας είναι τελείως άστοχες», επισήμανε απαντώντας σε ερώτηση για τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια.

«Οι κυβερνήσεις κρίνονται με ορίζοντα 4ετίας»

Μιλώντας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το αποτέλεσμα ήταν «κατώτερο των προσδοκιών μας».

«Έχουμε κερδίσει πέντε συνεχείς εκλογές και κερδίσαμε με πάνω από 14%. Η κάλπη ευνοούσε την ψήφο διαμαρτυρίας και την αποχή. Δεν πιστεύω ότι υπήρχε μεταρρυθμιστική κούραση. Οι κυβερνήσεις κρίνονται σε ορίζοντας τετραετίας», επισήμανε, τονίζοντας πως η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα.

»Έχουμε κάνει δύσκολες παρεμβάσεις που μπορούν πάντα να προκαλούν αντιδράσεις. Σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού είναι λογικό οι κυβερνήσεις να κρίνονται. Ο δικαστικός χάρτης ψηφίστηκε, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα αισθητή αυτή η μεταρρύθμιση. Βάλαμε τα θεμέλια για ένα οικοδόμημα που πρέπει να χτιστεί. Κάποια μέτρα είναι άμεσα, τις αυξήσεις τις είδαν οι πολίτες, αλλά κάποια άλλα χρειάζονται χρόνο υλοποίησης», συνέχισε.

«Θα εξαντλήσω τη θητεία μου»

Σε ερώτηση για τον εάν ετοιμάζεται να κλείσει τον κύκλο του στην Ελλάδα και να στραφεί στην Ευρώπη ή διεκδικήσει τρίτη θητεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη; Εχουν μεσολαβήσει 15 μήνες από τις εκλογές του 2023. Θα φάνταζε αλαζονικό με το τι θα γίνει το 2027. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως δεν έχω κάποιο σχέδιο μεταπήδησης σε ευρωπαϊκή θέση. Είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός έως την άνοιξη 2027 και σκοπεύω να τις εξαντλήσω. Θα διαψευστούν και πάλι όσοι μιλούν για πρόωρες εκλογές. Η ΝΔ προσέρχεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για να κερδίσει».

«Είμαι πρωθυπουργός, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και δεν έχω σκοπό να βγω στη σύνταξη», επανέλαβε στη συνέχεια σε ερώτηση άλλου δημοσιογράφου, τονίζοντας πως θα διαψευστούν όσοι προβλέπουν πρόωρες εκλογές.

«Η αυτοδυναμία δεν είναι ανέφικτη, ακόμα και με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο. Περιμένετε να δείτε τι θα κάνουμε την επόμενη τριετία και θα δείτε…», απάντησε.

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε μια κατάσταση πολιτικής αφασίας, ούτε από το ΠΑΣΟΚ που καταψήφισε όλες τις μεταρρυθμίσεις που φέραμε. Άρα το “όχι” σε όλα, όπου παρουσιάζεται μια Ελλάδα φτωχή και ρακένδυτη δεν είναι ακριβής», σημείωσε, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση.

«Αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος γιατί θεωρούμε πως η πολιτική μας θα αποδώσει σε ορίζοντα τετραετίας»

Απαντώντας σε ερώτηση για το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών και το μότο της κυβέρνησης «Πιο γρήγορα πιο αποτελεσματικά», καθώς και για το εάν η μεσαία τάξη απαιτεί αλλαγή όπως μαρτυρούν οι δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις κάθε μέρα».

«Κάναμε αυτά για τα οποία μας εξέλεξαν οι πολίτες, ίσως κάποια στενοχώρησαν τους παραδοσιακούς μας ψηφοφόρους», συνέχισε. »Αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος γιατί θεωρούμε πως η πολιτική μας θα αποδώσει σε ορίζοντα τετραετίας».

«Η στήριξη του εισοδήματος καλύτερη άμυνα για την ακρίβεια»

«Είναι το πρώτο θέμα που μας λένε οι πολίτες και όλες οι κυβερνήσεις καλούνται να διαχειριστούν μία δύσκολη πραγματικότητα», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την ακρίβεια.

«Ζήσαμε μια αύξηση τιμών, στο πλαίσιο του διεθνούς πληθωρισμού, αλλά ξεκινώντας από χαμηλότερες απολαβές. Δεν διστάσαμε να φορολογήσουμε τους παρόχους ενέργειας π.χ και να επιστρέψουμε τα κέρδη στους πολίτες. Στα σούπερ μάρκετ, τους τελευταίους μήνες βλέπουμε σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση τιμών», συνέχισε.

«Ο πληθωρισμός νομίζω ότι θα βαίνει μειούμενος. Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι μια νομισματική επιλογή. Στη χώρα καταφέραμε να διατηρούσε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες επιπτώσεις», πρόσθεσε αναφέροντας πως θα συνεχίζονται οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη στήριξη του εισοδήματος ως «καλύτερη άμυνα για την ακρίβεια».

Επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις «στρεβλώσεις» στις τιμές ενέργειας

«Οι Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας δεν μπορούν να παράγουν ενέργεια επί 24ωρου. Υπάρχει στρέβλωση στις τιμές της Ευρώπης στην ενέργεια», επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως θα στείλει επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «γιατί κάτι δε δουλεύει καλά στο ευρωπαϊκό μοντέλο».

«Θα πάρουμε τα κέρδη των παραγωγών ενέργειας και θα τα γυρίσουμε στους καταναλωτές», είπε.

Μισθοί και ΕΣΥ οι «στόχοι» μέχρι το τέλος της 4ετίας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους δύο στόχους της κυβέρνησης:

  • Πρώτος στόχος, είπε, είναι η αύξηση μισθών στα 1.500 ευρώ ο μέσος όρος και στα 950 ο κατώτατος.
  • Δεύτερος στόχος, το Εθνικό Σύστημα Υγείας με παρεμβάσεις που ήδη υλοποιούνται:
    Νέα κέντρα, πιο πολλούς και πιο καλοπληρωμένους γιατρούς
    Άλματα στην πρόληψη και την ψηφιοποίηση των παροχών

«Καλύτερα κάποιος να εργάζεται παρά να είναι άνεργος»

Σε ερώτημα για τον τρόπο που θα επιλέξει η κυβέρνηση για να κλείσει την ψαλίδα μεταξύ ακρίβειας και εισοδήματος, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Είναι καλύτερα κάποιος να εργάζεται παρά να είναι άνεργος. Πλέον έχουμε εργοδότες που αναζητούν εργαζόμενους και αυτό θα αναγκάσει σε καλύτερες αμοιβές. Η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου θα ενισχύεται. Επέστρεψαν συνταξιούχοι στην αγορά εργασίας και παρόλα αυτά η ανεργία μειώθηκε».

«Θα υπάρξουν κίνητρα για να μην εγκλωβίζονται οι πολίτες στην επιδοματική πολιτική», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι πολίτες φεύγουν ικανοποιημένοι από τα νοσοκομεία»

Eρωτώμενος για το ΕΣΥ και για το τι συμβαίνει με τις επιτάξεις ιδιωτών γιατρών, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως παρά τις δυσκολίες της πανδημίας το Εθνικό Σύστημα υγεία ανταποκρίθηκε.
«Η μάχη κερδήθηκε, αλλά η πανδημία έφερε νέες ανάγκες. Έχουν ήδη αυξηθεί οι μισθοί των γιατρών. Στηρίζουμε τις παραμεθόριες περιοχές. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στους γιατρούς να συμπληρώνουν το εισόδημά τους».

«Είναι λογικό να αναδεικνύετε τις αδυναμίες του συστήματος. Αλλά υπάρχει και μια πλευρά του ΕΣΥ που προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες. Οι πολίτες φεύγουν ικανοποιημένοι από τα νοσοκομεία», ανέφερε.

Προανήγγειλε, μάλιστα, προσλήψεις τραυματιοφορέων και μεγάλες αλλαγές σε νοσοκομεία όπως το Αττικό, ενώ αναφέρθηκε και στο νέο παιδιατρικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα είναι το «πιο σύγχρονο των Βαλκανίων».

Για τα ενοίκια και το φρένο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο κέντρο της Αθήνας

«Είναι το ενοίκιο το σούπερ μάρκετ;» ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός για τις τιμές των ενοικίων που έχουν ξεφύγει.

«Το ζήτημα των ενοικίων αντιμετωπίζεται από ένα πλέγμα παρεμβάσεων. Θέλουμε οι συμπολίτες μας να μπορέσουν να αποκτήσουν σπίτι για αυτό στηρίζουμε τα στεγαστικά δάνεια.
Ομως η αγορά των ακινήτων είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης γι’ αυτό και επιμένουμε σε παρεμβάσεις στοχευμένες στη βραχυχρόνια μίσθωση, να βάλουμε ένα φρένο
», απάντησε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», για το οποίο το ηλικιακό όριο αυξάνεται στα 50 έτη, ενώ τα κριτήρια για τη χορήγησή του θα είναι πιο χαλαρά.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε όσα είπε, το βράδυ του Σαββάτου, για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

«Όσο περισσότερα ακίνητα υπάρχουν διαθέσιμα, τόσο πιθανότερο είναι να πέσουν οι τιμές», ανέφερε.

«1.000 κάμερες στην Αθήνα για τους παραβάτες του ΚΟΚ»

Για αισθητή βελτίωση στους αριθμούς της παραβατικότητας έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις παραλίες και την εφαρμογή MyCoast, τονίζοντας πως οι «νόμοι ισχύουν για όλους» και πως «το κράτος έχει τη δυνατότητα να τους εφαρμόσει».

«Για τις παραλίες, η Ιταλία έχει παραπεμφθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ίσως πρέπει να πάρει κάποια μαθήματα από εμάς. Θυμάστε όταν κλείσαμε τα γήπεδα. Αλλά σήμερα έχουμε κάμερες και ηλεκτρονική ταυτοποίηση του εισιτηρίου. Δουλεύει το σύστημα ρολόι», ανέφερε.

«Για όσους παραβιάζουν τον ΚΟΚ, έχω ζητήσει από τα αρμόδια υπουργία να εξετάσουν το πώς θα βάλουμε 1.000 κάμερες που θα ελέγχουν την παραβατικότητα στους δρόμους. Και θα πηγαίνει απευθείας η κλήση στον πολίτη», επισήμανε.

«Δεν γίνεται να έχουμε σχολεία και να πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια των παιδιών»

Για 250 εκατ. ευρώ στους δήμους και τα σχολικά κτήρια μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «δεν γίνεται να έχουμε σχολεία και να πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια των παιδιών».

Ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση δίνει σημασία στον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών και αναφέρθηκε στην απαγόρευση των κινητών και τον εθισμό των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η μαθησιακή διδασκαλία να μην διακόπτεται συνεχώς από το κινητό.

«Στις 30 Νοεμβρίου κόβουμε το πρώτο εισιτήριο στο μετρό Θεσσαλονίκης»

Ερωτώμενος για τις παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το 2027 θα είναι μια εντελώς διαφορετική πόλη.

Για να μην νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίες παρά τις εξαγγελλίες για αλλαγή σελίδας στη Βόρεια Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε:

  • Στις 30 Νοεμβρίου κόβουμε το πρώτο εισιτήριο στο μετρό Θεσσαλονίκης και αλλάζουμε σελίδα»
  • Τα ηλεκτρικά λεωφορεία βρίσκονται ήδη στους δρόμους της πόλης.
  • Τα εγκαίνια του FlyOver θέλουμε να γίνουν τον Απρίλιο του 2027, πριν τις επόμενες εκλογές
  • Το παιδιατρικό νοσοκομείο προχωράει.
  • Η ΔΕΘ θα γίνει ένα μεγάλο πάρκο

«Η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει τον Ιανουάριο»

Σε ερώτηση για τον επόμενο ή την επόμενη πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να «σεβαστούμε τον θεσμό» και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει τον Ιανουάριο», ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως έως τότε δεν θα πει τίποτα περισσότερο.

«Ευρωπαϊκό φαινόμενο η άνοδος της ακροδεξιάς»

Η παράνομη μετανάστευση είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την άνοδο της ακροδεξιάς, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το εν λόγω φαινόμενο.

Επισήμανε δε πως η Ελλάδα είναι πολύ πιο θωρακισμένη συγκριτικά με το 2019.