Latest News

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Ισραήλ: Η στιγμή που εκτελείται το σχέδιο δολοφονίας του Νασράλα - Βίντεο από τα «κεντρικά» του IDF


Ένα βίντεο από την στιγμή που εκτελείται το σχέδιο δολοφονίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός του... Ισραήλ (IDF).

«Ο Αρχηγός του Επιτελείου συντονίζει την επιχείρηση “Νέα Τάξη” για τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στα κεντρικά της Πολεμικής Αεροπορίας με μέλη του Φόρουμ του Γενικού Επιτελείου», ανέφερε η λεζάντα της ανάρτησης.

«Όποιος απειλεί το κράτος του Ισραήλ, θα γνωρίζει, πλέον, πως ξέρουμε πώς να τον φτάσουμε – στο βορρά, στο νότο και σε πιο απομακρυσμένα μέρη», δήλωσε ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατού, Χέρτζι Χαλέβι, μετά τη δολοφονία του Νασράλα.

Ο Χαλέβι διεμήνυσε: «Αυτό δεν είναι το τέλος της επιχείρησής μας», προσθέτοντας ότι η επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ο Νασράλα είχε σχεδιαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα «και εκτελέστηκε την κατάλληλη στιγμή, με πολύ αιχμηρό τρόπο».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις «κινούνται για να προετοιμάσουν και τα επόμενα χτυπήματα» και ότι υπάρχει «ρεκόρ ετοιμότητας σε όλους τους τομείς».

Νωρίτερα σήμερα, ο IDF επιβεβαίωσε τον θάνατο του Νασράλα μέσω μίας λιτής δήλωσης που δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα Χ.

«Ο Χασάν Νασράλα δεν θα μπορεί πλέον να τρομοκρατεί τον πλανήτη», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως η Χεζμπολάχ ως ώρας αρνείται τον θάνατο του επικεφαλής της. Μόνον μία ανώνυμη πηγή προσκείμενη στην οργάνωση, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), παραδέχθηκε ότι από χθες η επαφή τους με τον Νασράλα «έχει χαθεί».

Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα

Ο 64χρονος Νασράλα ανέλαβε την ηγεσία της Χεζμπολάχ το 1992, διαδεχόμενος τον Αμπάς Μουσαουί που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ. Τα επόμενα χρόνια μετέτρεψε την οργάνωση, η οποία χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από το Ιράν, σε πραγματική πολιτική δύναμη, που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, εξέλιξε και το οπλοστάσιό της. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οργάνωση έχει 100.000 μαχητές και διαθέτει ισχυρά όπλα, όπως πυραύλους ακριβείας.

Η Χεζμπολάχ είναι η μοναδική οργάνωση που δεν κατέθεσε τα όπλα της με το τέλος του εμφυλίου στον Λίβανο (1975-90), εξ ονόματος της «αντίστασης κατά του Ισραήλ». Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε σταδιακά από τη χώρα αυτή μέχρι που τον Μάιο του 2000 εκκένωσε και τις νότιες περιοχές, έπειτα από 22 χρόνια κατοχής.

Με τις συγκρούσεις μεταξύ των ανδρών του και του ισραηλινού στρατού, ο Χασάν Νασράλα εδραίωσε την εξουσία του και κέρδισε το σεβασμό το 1997, όταν ο μεγαλύτερος γιος του, ο Χάντι, σκοτώθηκε στη μάχη.

Ο πόλεμος του 2006 με το Ισραήλ, που κράτησε 33 ημέρες, του επέτρεψε να επιδείξει την ισχύ του κινήματος, καθώς οι μαχητές του αντιστάθηκαν στον ισραηλινό στρατό. Εκείνο το καλοκαίρι σκοτώθηκαν 1.200 Λιβανέζοι, κυρίως άμαχοι, καθώς και 160 Ισραηλινοί, στην πλειονότητά τους στρατιώτες. Ο Νασράλα είχε κηρύξει το τέλος του πολέμου κάνοντας λόγο για «θεϊκή νίκη». Μετά από τον πόλεμο αυτόν, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ άρχισε να περιορίζει τις δημόσιες εμφανίσεις του, ωστόσο απηύθυνε τηλεοπτικά μηνύματα σε εβδομαδιαία βάση.

Στον Λίβανο βρέθηκε πολλές φορές «με την πλάτη στον τοίχο», όταν το κόμμα του κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το 2005 και στη συνέχεια, όταν οι ένοπλοι μαχητές του έθεσαν προσωρινά υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα, τον Μάιο του 2008.

Παρ’ όλα αυτά, αύξησε την επιρροή του όχι μόνο στον Λίβανο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Το 2013 ανακοίνωσε ότι η Χεζμπολάχ παρενέβη στρατιωτικά στη γειτονική Συρία για να στηρίξει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2011. Καθώς έχαιρε της απόλυτης εμπιστοσύνης της ιρανικής ηγεσίας, εκπαίδευε και στήριζε τα κινήματα που πρόσκεινται στην Τεχεράνη στην περιοχή.

Ισραήλ: Ασταμάτητοι βομβαρδισμοί στον Λίβανο – «Σκοτώσαμε άλλους δύο διοικητές της Χεζμπολάχ»

Την «εξουδετέρωση» δύο ακόμα στελεχών της Χεζμπολάχ, πέραν του Χασάν Νασράλα, ανακοίνωσαν σήμερα (28/9) το πρωί οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι ο διοικητής της μονάδας εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, και ο αναπληρωτής του, Χουσέιν Άχμεντ Ισμαήλ, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσαν τις προηγούμενες ώρες.

«Μαζί τους εξοντώθηκαν και άλλοι διοικητές της Χεζμπολάχ και τρομοκράτες», αναφέρει ενημέρωση των IDF στο Χ.

Όλη την νύχτα της Παρασκευής (27/9) έως και τα ξημερώματα του Σαββάτου (28/9), το Ισραήλ συνέχισε αδιάκοπα τα αεροπορικά πλήγματα σε κτήρια στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, τα οποία οι IDF χαρακτηρίζουν «κέντρα διοίκησης» και «οπλοστάσια» της Χεζμπολάχ.

«Μετά από ακριβείς πληροφορίες των IDF, η IAF (Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία) πραγματοποίησε επιδρομές σε στρατηγικούς τρομοκρατικούς στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ στην περιοχή της Βηρυτού. Μεταξύ των στόχων που χτυπήθηκαν είναι εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων, κτίρια που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση προηγμένων όπλων και βασικά κέντρα διοίκησης της τρομοκρατικής οργάνωσης», ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Σε επόμενο κείμενο που δημοσιεύθηκε στο X, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανέφεραν ότι τα «στοχευμένα πλήγματα» πραγματοποιούνταν στην περιοχή Νταχιέ της Βηρυτού. Σύμφωνα με αυτή την ανακοίνωση, όπλα της Χεζμπολάχ ήταν αποθηκευμένα κάτω από πολιτικά κτίρια στην περιοχή. Η Χεζμπολάχ, από μεριάς της, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Ισραήλ: Νεκρός και ο επικεφαλής της Χαμάς στη Νότια Συρία

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, επίσης σήμερα (28/9), ότι εξάλειψε τον επικεφαλής του δικτύου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη νότια Συρία στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε.

Πρόκειται για τον Άχμαντ Μουχάμαντ Φαχντ, διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση που εξέδωσε.