Μύδρους εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ ο ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα για το μπαράζ επιθέσεων στον Λίβανο τα τελευταία δύο 24ωρα που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 37 ατόμων και τον τραυματισμό περίπου... 3.000 ανθρώπων.
Στο διάγγελμά του ο ηγέτης της οργάνωσης, χαρακτήρισε τις εκρήξεις στους βομβητές και τους ασυρμάτους ως «έγκλημα πολέμου» και τους θανάτους ως σφαγή.
Ο ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης δήλωσε πως οι εκρήξεις βομβητών και άλλων συσκευών επικοινωνίας της οργάνωσης τις τελευταίες δύο μέρες στον Λίβανο θα μπορούσαν να είναι μια “κήρυξη πολέμου” κατά της οργάνωσης.
Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις πρωτοφανείς επιθέσεις ο Νασράλα χαρακτήρισε “σφαγές” τις επιθέσεις της Τρίτης και της Τετάρτης, λέγοντας ότι η οργάνωση βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα. Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μια “δοκιμασία” για εμάς, τόνισε.
Ωστόσο τόνισε πως αυτό το “μεγάλο πλήγμα” των επιθέσεων σε συσκευές επικοινωνίας δεν θα οδηγήσει στην πτώση της Χεζμπολάχ.
Το Ισραήλ παραβίασε “κόκκινες γραμμές” με τις επιθέσεις αυτές, τόνισε ο Νασράλα, δηλώνοντας ότι η οργάνωση θα συνεχίσει τις επιθέσεις από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ για να στηρίξει τη Χαμάς, “μέχρι το τέλος της επίθεσης στη Γάζα”.
“Το μέτωπο του Λιβάνου με το Ισραήλ δεν θα σταματήσει μέχρι το τέλος της επιθετικότητας στη Γάζα”, είπε, τονίζοντας πως “ελπίζουμε το Ισραήλ να εισβάλει στο νότιο Λίβανο γιατί αυτό θα δημιουργήσει μια ιστορική ευκαιρία για την Χεζμπολάχ”.
Πλήγματα του ΙDF στο Λίβανο – Δύο ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί από πλήγματα της Χεζμπολάχ
Την ώρα της προβολής της ομιλίας του Νασράλα μαχητικά αεροσκάφη ακούγονταν να πετούν πάνω από την Βηρυτό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες του Reuters.
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης Χασάν Νασράλα, προσθέτοντας ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενέκρινε τα σχέδια για το βόρειο πεδίο.
«Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ μετέτρεψε τον νότιο Λίβανο σε εμπόλεμη ζώνη. Επί δεκαετίες, η Χεζμπολάχ μετέτρεψε σε όπλα τα σπίτια αμάχων, έσκαψε σήραγγες από κάτω τους και χρησιμοποιούσε πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες» ανέφερε ο στρατός.
Την ίδια ώρα, οι σειρήνες ηχούσαν στο βόρειο Ισραήλ και δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν εν ώρα μάχης σήμερα στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Το ισραηλινό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο N12 News μετέδωσε ότι ένας από τους στρατιώτες σκοτώθηκε από drone και ο άλλος από αντιαρματικό πύραυλο που εκτόξευσαν μαχητές της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.
«Οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) ενεργούν για να φέρουν ασφάλεια στο βόρειο Ισραήλ ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους, καθώς και για να επιτύχουν όλους τους στόχους του πολέμου», πρόσθεσε.
Κάτοικοι του Λιβάνου, ήδη ταραγμένοι από τις εκρήξεις αυτής της εβδομάδας σε ολόκληρη τη χώρα, πανικοβλήθηκαν φοβούμενοι μια μεγάλη κλιμάκωση.
Με τον φόβο ότι κουβαλούν βόμβες στην τσέπη τους ζουν οι κάτοικοι στον Λίβανο
Η έκρηξη χιλιάδων κινητών συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολάχ έσπειρε τον φόβο σε όλον τον Λίβανο και πολλοί κάτοικοι ανησυχούν ότι μπορεί να κουβαλούν στις τσέπες τους βόμβες, χωρίς να το ξέρουν.
Μετά την επίθεση, διαδόθηκαν ψευδείς φήμες που έκαναν λόγο για εκρήξεις κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών.
Ο Μουστάφα Τζεμάα είπε ότι απομάκρυνε κάποια εμπορεύματα από το κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών που διατηρεί στη Σιδώνα. «Είχαμε κάποιες συσκευές που πιστεύαμε ότι είναι 100% ασφαλείς αλλά, για προληπτικούς λόγους, τις απομακρύναμε, επειδή ανησυχούσαμε», εξήγησε.
Ο στρατός του Λιβάνου κάλεσε σήμερα τους πολίτες να αναφέρουν αν δουν κάποιο ύποπτο αντικείμενο, προσθέτοντας ότι διεξάγει ελεγχόμενες εκρήξεις σε βομβητές και άλλες συσκευές που πιστεύεται ότι είναι παγιδευμένες.
Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Λιβάνου απαγόρευσε τους ασύρματους πομποδέκτες και τους βομβητές στις πτήσεις, καθώς και την αεροπορική αποστολή τέτοιων αντικειμένων, μετέδωσε το Εθνικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο της χώρας.
Μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις της Τρίτης ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ, γιατροί και διοικητικό προσωπικό. Τουλάχιστον δύο από τα θύματα ήταν παιδιά που σκοτώθηκαν όταν εξερράγησαν οι βομβητές των γονιών τους.
«Φυσικά φοβόμαστε, τα παιδιά μου, τα παιδιά των αδελφών μου, όλοι μας. Ποιος αισθάνεται ασφαλής σε μια τέτοια κατάσταση;», είπε ο Μουστάφα Σιμπάι, ένας κάτοικος της Βηρυτού. «Όταν άκουσα τι συνέβη χθες, άφησα το τηλέφωνό μου στη μοτοσικλέτα μου και απομακρύνθηκα», είπε.
Ο Ζιάντ Μακάρι, υπουργός Πληροφοριών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου, είπε ότι ο πανικός είναι αναμενόμενος, σημειώνοντας ότι η επίθεση αυτή ήταν «ένα νέο είδος εγκλήματος για τους Λιβανέζους» και ότι έπληξε ανθρώπους στα σπίτια τους, στη δουλειά τους, στην καθημερινότητά τους. Όμως ταυτόχρονα σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλές φήμες… ότι ανατινάχθηκε ένα θυροτηλέφωνο, ένα σύστημα παραγωγής ηλιακής ενέργειας, μια τηλεόραση, ένα κινητό τηλέφωνο».
«Όλα αυτά είναι ένα μάτσο ψέματα, ένα μάτσο ψευδείς ειδήσεις και δεν βοηθούν καθόλου», τόνισε.
Έκκληση Μακρόν σε όλες τις πλευρές να αποφύγουν τον πόλεμο
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα «όλες τις πλευρές να ενεργήσουν για να αποφευχθεί ο πόλεμος», μετά την έκρηξη εκατοντάδων βομβητών και φορητών ασυρμάτων που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 37 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 3.000.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι και τον διοικητή των ενόπλων δυνάμεων Ζοζέφ Αούν, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε «την έντονη ανησυχία του» για τις αλλεπάλληλες εκρήξεις που «συμβάλλουν σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή» θέτοντας σε κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό.
Ο Μακρόν τους είπε ότι σκοπεύει να μιλήσει και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να ενεργήσουν έτσι ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τους συνομιλητές του «να μεταφέρουν μηνύματα για αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια» σε όλες τις πλευρές, «αρχής γενομένης από τη Χεζμπολάχ».
Μπορέλ: Απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται τέτοιες μέθοδοι που σπέρνουν τον τρόμο
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής καταδίκασε τις επιθέσεις με στόχο συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι όποιος κρύβεται από πίσω είχε ως στόχο «να σπείρει τον τρόμο στον Λίβανο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Βηρυτό.
«Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε χωρίς να κάνει διακρίσεις είναι απαράδεκτη, λόγω των αναπόφευκτων και βαριών παράπλευρων απωλειών μεταξύ των αμάχων και των ευρύτερων συνεπειών για όλο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένου του φόβου και του τρόμου, καθώς και της κατάρρευσης των νοσοκομείων», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις βομβητών και γουόκι-τόκι που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της Χεζμπολάχ.