Τον πρωθυπουργό βγάζει στη σέντρα για τις τιμές του καφέ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελματιών (ΠΟΕΣΕ), ξεκινώντας καμπάνια διαμαρτυρίας στα social media με το hashtag... #Γιατί Κυριάκο?
Σε ανάρτηση στο tiktok με θέμα «Ο Freddo του Κυριάκου», η ΠΟΕΣΕ αναλύει το πώς κατανέμονται τα ποσά από την τιμή ενός ποτηριού εσπρέσο φρέντο, επιχειρώντας να εξηγήσει «γιατί πληρώνουμε τον ακριβότερο καφέ στην Ευρώπη».
To 35% απευθείας στο κράτος
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι επαγγελματίες της εστίασης, από το ποσό που πληρώνει ο πελάτης για σερβιριζόμενο καφέ το 35% αποδίδεται απευθείας στο κράτος: 24% ΦΠΑ, περίπου 30% εισφορές/κρατήσεις, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Καφέ, συν το ΦΠΑ και ο φόρος που αποδίδει η επιχείρηση, φόροι υπέρ τρίτων κ.ά).
Η ΠΟΕΣΕ υποστηρίζει ότι τα πραγματικά έξοδα του καφέ είναι 60,4% και ότι το αποφορολογημένο κέρδος της επιχείρησης είναι 4,6%, χωρίς να υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος.
«ΦΠΑ 24% ο ακριβότερος καφές στην Ευρώπη με υπογραφή Μητσοτάκη», είναι το σχόλιο της ΠΟΕΣΕ. Πάντως οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις των χρηστών του tiktok είναι ανάμικτες. Κάποιοι καταφέρονται εναντίον της κυβέρνησης. Δεν λείπουν όμως και τα σχόλια καταναλωτών που καταλογίζουν στους καταστηματάρχες «κλάψα», αμφισβητούν ότι ευθύνεται αποκλειστικά η υψηλή φορολογία για τις τιμές του καφέ, ενώ άλλοι τους καταλογίζουν ευθύνες ότι οι ίδιοι υποστήριξαν εκλογικά την κυβέρνηση της ΝΔ.
Η θέση των επαγγελματιών για τον «πικρό» καφέ
«Θεόπικρος γιατί;», είναι το ρητορικό ερώτημα που θέτει η ΠΟΕΣΕ, παρουσιάζοντας την καμπάνια για την τιμή του καφέ.
« Η αλήθεια είναι ότι δε γνωρίζουμε πώς ακριβώς πίνει τον καφέ του ο κ. Πρωθυπουργός. Ξέρουμε πολύ καλά όμως, ότι οι Έλληνες πλέον, πίνουμε τον ακριβότερο καφέ στην Ευρώπη. Όχι αναλογικά, αλλά σε πραγματικά, αληθή και απόλυτα νούμερα. Γιατί; Γιατί σύμφωνα με τις μελέτες, περισσότερο από το ένα τρίτο της τιμής του σερβιριζόμενου καφέ στην Ελλάδα σήμερα,
είναι φόροι, κρατήσεις και εισφορές», σημειώνει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Η ΠΟΕΣΕ παραπέμπει σε έρευνα της Deloitte για τον κλάδο της εστίασης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε πίνακα για τη «Μέση Διάρθρωση Λειτουργικών Εξόδων (% Κύκλου Εργασιών) Διεθνούς Δείγματος και Ενδεικτικής Ελληνικής Επιχείρησης Εστίασης».
Κερασάκι η αύξηση του ΦΠΑ
«Σαν να μην ήταν αρκετός ο Ειδικός Φόρος Καφέ, που έχει και την παγκόσμια πρωτοτυπία να υπόκειται και σε ΦΠΑ, σαν να μην ήταν αρκετή η αφαίμαξη των δήμων, και οι φόροι υπέρ τρίτων, σαν να μην αρκούσε ο πληθωρισμός και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών, η Κυβέρνηση μας «κέρασε» μόλις, και το «κερασάκι» του ΦΠΑ: Από 1η Ιουλίου,
κόντρα σε όλα τα υπεσχημένα και τα πιστεύω της, τον αύξησε στο 24%! ‘Ήταν φυσικό επόμενο, η Εστίαση με τόσο συμπιεσμένες κερδοφορίες, να μην είναι σε θέση πια, να
τον απορροφήσει», σημειώνουν.
Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της εστίασης το μέτρο αύξηση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ «θα αποδώσει λιγότερα από 42 εκατ. τα οποία, μπροστά στα 5,6 δισ. πρωτογενούς πλεονάσματος, το πρώτο μόλις, επτάμηνο του ’24, είναι ψίχουλα».
#ΓιατιΚυριακο?
Κάνουν λόγο για «ακατανόητη απόφαση, που κόβει τηντου Έλληνα, κυριολεκτικά θα κλείσει επιχειρήσεις, ενώ κάνει ζημιά, ακόμη και στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας». Η ΠΟΕΣΕ αφήνει υπαινιγμούς για μεροληπτική μεταχείριση εις βάρος κάποιων επαγγελματιών του κλάδου και υπέρ άλλων, σχολιάζοντας ότι το «το μόνο που καταφέρνει με την στόχευσή της (σ.σ. η απόφαση της κυβέρνησης) είναι να δημιουργεί απορία για τα πραγματικά της κίνητρα…». Σε δηλώσεις τους στελέχη του κλάδου αναφέρονται ευθέως σε πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, καθώς το ΦΠΑ παραμένει μειωμένο για τον καφέ «στα όρθια» (takeaway και delivery), κάτι που όπως υποστηρίζουν ευνοεί τις μεγάλες αλυσίδες ταχυφαγείων.
« Η Εστίαση απορεί και ζητά εξηγήσεις. Απαιτεί μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Γι’ αυτό ακριβώς, και το hashtag της καμπάνιας μας, είναι το #ΓιατιΚυριακο? Όχι για να κάνουμε αντιπολίτευση επί τούτου, αλλά γιατί πραγματικά, κανείς μας δεν καταλαβαίνει το γιατί! Ποσώς δε μάλλον, ο μέσος Έλληνας, που θα δει τον καφέ του ξαφνικά, να απογειώνεται στα 4 και στα 5 ευρώ. Ξαφνικά, να κόβεται η “ανάσα” του…», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ.