«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει με φόντο τη σειρά «Famagusta» η οποία αναφέρεται στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 και όλες τις θηριωδίες που έγιναν και θα προβληθεί στο Netflix από τις... 20 Σεπτεμβρίου.
Τη δική του απάντηση μετά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την τουρκική πλευρά, σχετικά με την είσοδο του Famagusta στο Netflix, έδωσε ο Κούλλης Νικολάου.
Ο γνωστός Κύπριος ηθοποιός αλλά και εκτελεστικός παραγωγός της σειράς Famagusta, μιλώντας νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας σε εκπομπή του ΣΚΑΙ, τοποθετήθηκε για το ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. «Είναι προϊόν μυθοπλασίας και το ξέρει ο θεατής», ανέφερε αρχικά ο Κούλλης Νικολάου.
«Όποιος αμφισβητεί τα γεγονότα, το λέω σαν Κούλλης Νικολάου μπορώ να φιλοξενήσω και τον υπουργό Πολιτισμού να έρθει στην Κύπρο και να μιλήσει με τους ανθρώπους που έχουν βιώσει τα γεγονότα και να αντιληφθεί και ο ίδιος αν πρόκειται για διαστρέβλωση. Οι αντιδράσεις υπήρχαν και πέρυσι, τώρα έγιναν πιο έντονες λόγω του Netflix», συμπλήρωσε ο ηθοποιός.
Σημειώνεται πώς το Famagusta είναι η τέταρτη ελληνική παραγωγή που κάνει την είσοδό της στη διάσημη πλατφόρμα. Ο πρώτος κύκλος της σειράς θα είναι διαθέσιμος στο Netflix, από τις 20 Σεπτεμβρίου.
Οι αντιδράσεις στην γείτονα χώρα είναι σφοδρές με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του να αναφέρει ότι «η σειρά εξυπηρετεί τη μαύρη προπαγάνδα των Ελληνοκυπρίων» και ότι «διαστρεβλώνει ιστορικά γεγονότα».
Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ τονίζει επίσης ότι «η σειρά αυτή αποτελεί μεγάλη ασέβεια προς την άγια μνήμη των Τουρκοκυπρίων που σφαγιάστηκαν από τις ελληνοκυπριακές συμμορίες μεταξύ 1963-74» και προστίθεται πως «τέτοιες μάταιες προσπάθειες να αποτυπωθούν τα γεγονότα διαφορετικά από αυτά όπως συνέβησαν, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για την εθνική μας υπόθεση της Κύπρου».
Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ, σε ανάρτησή του στο Χ, γράφει ότι «οι ψηφιακές πλατφόρμες μετάδοσης δεν πρέπει να γίνονται εργαλείο της ελληνοκυπριακής προπαγάνδας», ενώ και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, σε δική του ανάρτηση, ισχυρίζεται επίσης ότι «η επέμβαση που έφερε την ειρήνη και καθιέρωσε τη δικαιοσύνη στοχοποιείται από την ελληνοκυπριακή προπαγάνδα».
Αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), που στηρίζει την κυβέρνηση του Ερντογάν. Ο βουλευτής και γενικός γραμματέας του κόμματος των ακραίων Τούρκων εθνικιστών, Ισμέτ Μπουγιούκαταμαν, ζήτησε από το Netflix «να αποσύρει αμέσως αυτή την προκλητική σειρά μαύρης προπαγάνδας, η οποία αγνοεί τις σφαγές των εισβολέων ελληνοκυπριακών συμμοριών εναντίον των Τούρκων και συκοφαντεί τους Τούρκους στρατιώτες που έφεραν την ειρήνη στην Κύπρο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Σε δηλώσεις του στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, o Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, κάλεσε τους Τούρκους παραγωγούς να κάνουν μια δυνατή σειρά βασισμένη στη ζωντανή ιστορία της Κύπρου. Υποστήριξε ότι η σειρά δεν αντικατοπτρίζει τα ιστορικά γεγονότα και «κάνει μαύρη προπαγάνδα ότι το Κυπριακό ξεκίνησε το 1974».
Ο Τατάρ δήλωσε ακόμη ότι «ο σωστός δρόμος είναι να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία και την ελευθερία του κράτους μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Η Τουρκία παρέχει μεγάλη υποστήριξη σε εμάς από αυτή την άποψη».
Η απάντηση της Ελλάδας και της Κύπρου
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απάντησε σήμερα στις αντιδράσεις της Τουρκίας σχετικά με την τηλεοπτική σειρά «Famagusta», η οποία θα προβληθεί στο Netflix.
Σε δήλωσή του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ιστορία δεν υπόκειται σε παραγραφές ή παραποιήσεις και ότι τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο είναι καταγεγραμμένα και αδιαμφισβήτητα. «Η Ιστορία δεν παραγράφεται, δεν διαγράφεται, είναι αποτυπωμένη στην ιστορική μνήμη. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο είναι ένα θέμα το οποίο δεν επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών. Η Ιστορία καταγράφει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «προφανώς δεν έχουν δει το ντοκιμαντέρ Famagusta».
«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την Τουρκική Εισβολή του 1974. Η σειρά στέλνει πολύ σημαντικά μηνύματα. Το έχω παρακολουθήσει και στέλνονται μηνύματα για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και τις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» υποστήριξε ο κ. Χριστοδουλίδης