Η ποιότητα της ζωής είναι το ζητούμενο για όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα των 50plus που αντιμετωπίζουν τα πρώτα σοβαρά προβλήματα... υγείας.
Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, οι Έλληνες είναι στην πρώτη πεντάδα της λίστας με τους ανθρώπους που έχουν μια υγιή ζωή, για περισσότερα χρόνια όσο μεγαλώνουν, σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους από οικονομικά εύρωστες χώρες όπως η Δανία και η Ολλανδία.
Αναλυτικά το προσδόκιμο υγιούς ζωής μετρά τον αριθμό των ετών που ο μέσος άνθρωπος θα ζήσει χωρίς αναπηρίες ή περιορισμούς στην καθημερινή του ζωή, κάτι που συνδέεται άμεσα με τα υγειονομικά συστήματα κάθε χώρας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν, προληπτικές εξετάσεις, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των χρονιών ή άλλων ασθενειών.
Η νέα ανάλυση της Eurostat που δημοσιεύτηκε χθες και χρησιμοποιεί δεδομένα του 2022, αναφέρει ότι η Μάλτα έρχεται πρώτη στον συγκεκριμένο δείκτη τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι γυναίκες στη Μάλτα μπορούν να αναμένουν 70,3 χρόνια υγιούς ζωής, ενώ οι άνδρες 70,1.
Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι η Μάλτα διαθέτει σχεδόν καθολική υγειονομική κάλυψη και οι ηλικιωμένοι ενήλικες έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν χρόνιες παθήσεις συγκριτικά με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Για τις γυναίκες, οι αμέσως επόμενες καλύτερες χώρες όσον αφορά τα έτη υγιούς ζωής είναι:
- η Βουλγαρία (68,9),
- η Σλοβενία (68,5),
- η Ιταλία (67,8)
- και η Ελλάδα (67,8).
Στους άνδρες η Σουηδία (67,5), η Ιταλία (67,1), η Ελλάδα (66,2), η Κύπρος (65,7) και η Ιρλανδία (65,2) έρχονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης.
Στον αντίποδα, η Δανία είναι η χειρότερη χώρα για τις γυναίκες που ευελπιστούν να περάσουν υγιείς στην τρίτη ηλικία. Παρά το γεγονός ότι η Δανία διαθέτει ένα καλό δημόσιο σύστημα υγείας, τα ποσοστά καρκίνου είναι υψηλότερα από ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Οι γυναίκες στη Δανία μπορούν να αναμένουν 54,6 υγιή έτη ζωής, ακολουθούμενες από εκείνες στη Λετονία (55,4), στην Ολλανδία (56,3), στη Φινλανδία (56,5), στην Πορτογαλία (58) και στη Σλοβακία (58).
Για τους άνδρες, η Λετονία κατέχει τη χειρότερη θέση (53 έτη υγιούς ζωής), ενώ πολύ χαμηλά βρίσκονται επίσης η Σλοβακία (56,6), η Δανία (57,1), ην Εσθονία (58) και η Λιθουανία (58,2).
Συνολικά, υπάρχουν οκτώ χώρες στις οποίες τα πράγματα δυσκολεύουν πριν από τα 60 από πλευράς υγείας: στη Λετονία, τη Δανία, την Σλοβακία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία και την Εσθονία. Οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες και, κατά μέσο όρο στην ΕΕ, οι γυναίκες θα μπορούσαν να περιμένουν 62,8 χρόνια υγιούς ζωής σε σύγκριση με 62,4 χρόνια για τους άνδρες.
Τα υγιή έτη ζωής αποτελούν το 75% του προσδόκιμου ζωής των γυναικών και το 80% του προσδόκιμου ζωής των ανδρών, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ οι άνδρες τείνουν να ζουν λιγότερο, ζουν συγκριτικά λιγότερα χρόνια με προβλήματα υγείας σε σχέση με τις γυναίκες, αναφέρει η έκθεση.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι τα περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής δεν σημαίνει απαραίτητα και υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Η Βουλγαρία, για παράδειγμα, στις κορυφαίες θέσεις με βάση τα χρόνια υγιούς ζωής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, έχει το χαμηλότερο συνολικό προσδόκιμο ζωής μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με 75,8 έτη.