Latest News

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Στα «κάγκελα» οι γιατροί στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας: Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις κατά του νέου σχεδίου εφημέρευσης




Την έντονη αντίδρασή της στο σχέδιο για καθημερινή γενική εφημερία νοσοκομείων στη 2η ΥΠΕ, ανακοίνωσε η Γενική Συνέλευση Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας και προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα είναι πυρετώδεις οι συσκέψεις προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος για την αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων, που εμπιστεύονται οι ασθενείς, με συνέπεια τη δημιουργία ράντζων στους διαδρόμους. Μια απαράδεκτη κατάσταση, που ομολογουμένως «θολώνει» την καλή εικόνα του ΕΣΥ, που θέλει να δείχνει η κυβέρνηση. Στόχος λοιπόν του σχεδίου της αλλαγής του προγράμματος των εφημέριων των νοσοκομείων, είναι να μειωθούν τα ράντζα όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου σε ανάρτησή του στο FB χαρακτηρίζει «καταστροφικό αυτό το σχέδιο» καθώς δεν υπάρχεις Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που να «φρενάρει» τον μεγάλο όγκο των ασθενών που δεν χρειάζονται εισαγωγή. Παράλληλα προειδοποιεί για τις επικίνδυνες συνέπειες  με δεδομένη την υποστελέχωση των νοσοκομείων.

Όπως αναφέρει ο ίδιος «οι ιατροί με χίλιες δυο δυσκολίες και με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατορθώνουν να διαχειριστούν τον όγκο των έκτακτων περιστατικών σε μια γενική εφημερία 8 π.μ. – 8 π.μ. ανά κάθε τέταρτη ημέρα».

Τα νοσοκομεία της Αττικής της 2ης ΥΠΕ «είναι ήδη από χρόνια επιφορτισμένα και με σχεδόν όλα τα σοβαρά επείγοντα περιστατικά των νησιών.

«Τα ίδια είχανε γίνει και στο παρελθόν και τα πήραν πίσω»

Στο παρελθόν αποδείχθηκε πως με εφαρμογή καθεστώτος «πρωινής» – «απογευματινής» γενικής εφημερίας εναλλάξ, ο όγκος αυτός πολλαπλασιάζεται αφόρητα. Γι’ αυτό ακριβώς οι τότε αρμόδιοι που προσπάθησαν να καθιερώσουν αυτό το καθεστώς είχαν υποχωρήσει και το είχαν αναστείλει μέσα σε λίγες μόνο μέρες μετά τις διαμαρτυρίες των γιατρών και των λοιπών εργαζόμενων του νοσοκομείου μας που τεκμηριωμένα είχαν αποδείξει με συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία την πρόσθετη εφημεριακή υπερφόρτωση» εξηγεί ο κ. Παπανικολάου.

Ο Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ μάλιστα συμπλήρωσε ότι δεν λειτούργησε το εγχείρημα στην 1η ΥΠΕ και προειδοποίησε ότι το νοσοκομείο  θα μετατραπεί σε «εφημεράδικο» με επιπτώσεις στην ποιότητα και σε ποσότητα των  υπηρεσιών Υγείας. Σαφέστατα θα παραμείνει ελάχιστο περιθώριο για τακτικές ιατρικές πράξεις.

«Θέλουν να τα δώσουν όλα στους κλινικάρχες»

«Ο συνδυασμός με τα “νομοθετικά μέτρα Γεωργιάδη” για άσκηση ιδιωτικού έργου εκτός νοσοκομείου στο μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο (εν προκειμένω στο νοσοκομείο Νίκαιας), πρακτικά θα δημιουργήσει περιθώριο μόνο για επείγουσες ιατρικές πράξεις καθώς και για πολύωρες απαιτητικές ιατρικές πράξεις (π.χ. μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις) που για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να γίνουν σε ιδιωτική κλινική» .

Μια τέτοια κίνηση θα ωφελήσει, όπως περιγράφει ο Πάνος Παπανικολάου τους ιδιώτες κλινικάρχες που θα αναλάβουν «την μεγάλη “μάζα” των ενδιάμεσων προγραμματισμένων ιατρικών πράξεων. Αυτές αποδίδουν το μεγαλύτερο “κέρδος” για τον κλινικάρχη (πάντα από την τσέπη του ασθενούς φυσικά).

Έτσι στοχεύει στην αύξηση της ιδιωτικής «επιχειρηματικής» κερδοσκοπίας σε βάρος των ασθενών, σε βάρος των υγειονομικών, σε βάρος της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων, γενικά σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και σε βάρος του σήμερα και του αύριο της Ιατρικής στην χώρα μας».

Οι ιατροί προειδοποιούν ότι  θα προχωρήσουν άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας και ζητούν από την Πολιτεία να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις των υγειονομικών και λοιπού προσωπικού.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου ώρα 13.30 προκειμένου να εκτιμηθούν οι εξελίξεις (μετά την συνάντηση ΕΙΝΑΠ – διοίκησης 2ης ΥΠΕ στις 4 Σεπτεμβρίου) και να προσδιοριστούν συγκεκριμένα οι κινητοποιήσεις εάν δεν ανασταλεί η εφαρμογή του «σχεδίου».