Latest News

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Λίβανος: Ξεκίνησε εφόδους το Ισραήλ - Αντίστροφη μέτρηση για «μικρές χερσαίες επιχειρήσεις» - Ενημερώθηκαν οι ΗΠΑ

 


Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σκότωσε έναν ηγέτη της Χαμάς στον Λίβανο σε αεροπορική επιδρομή στο νότιο τμήμα της χώρας, καθώς... στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μονάδες κομάντο πραγματοποίησαν σύντομες εισβολές στο λιβανικό έδαφος προετοιμάζοντας το ενδεχόμενο ευρύτερης εισβολής με στόχο τη Χεζμπολάχ.

Εκατοντάδες ισραηλινά τανκς βρίσκονται μια ανάσα από τα σύνορα του Λιβάνου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημερώθηκαν από το Ισραήλ ότι μπορούσε άμεσα να εξαπολύσει μια πιο περιορισμένη χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί μετά τις συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών το περασμένο Σαββατοκύριακο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Η περιορισμένη χερσαία εισβολή θα στόχευε τις υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις έχουν ήδη πραγματοποιήσει μικρές επιδρομές στο λιβανέζικο έδαφος τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο των προετοιμασιών για πιθανή ισραηλινή χερσαία επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους και δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Μετά από επιχειρήσεις σε χωριά του Λιβάνου κατά μήκος των συνόρων – γνωστά ως Μπλε Γραμμή – τα ισραηλινά στρατεύματα αναμένεται να αποσυρθούν πίσω στο Ισραήλ. Οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο σχεδιασμός έχει ομοιότητες με την επιχείρηση 34 ημερών του Ισραήλ στον Λίβανο το 2006, υποστήριξε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η πηγή προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι αυτό που θα μπορούσε να ξεκινήσει ως περιορισμένη εισβολή μπορεί να μετατραπεί σε μια μεγαλύτερη επιχείρηση μακροπρόθεσμα. Αυτές οι ανησυχίες συζητούνται με την ισραηλινή πλευρά, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Νεκρός αξιωματούχος της Χαμάς

Ο Φατέχ Σαρίφ, ο αξιωματούχος της Χαμάς που σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο νότιο Λίβανο τη νύχτα, ήταν υπάλληλος της UNRWA, της κύριας υπηρεσίας του ΟΗΕ που βοηθά τους Παλαιστίνιους, δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Ζιλιέτ Τούμα. Είχε τεθεί σε διοικητική άδεια χωρίς αποδοχές από τον Μάρτιο και ερευνούνταν μετά από καταγγελίες που η UNRWA είχε λάβει για τις πολιτικές του δραστηριότητες, είπε. Το Ισραήλ έχει ισχυριστεί ότι μεγάλος αριθμός υπαλλήλων της UNRWA συνδέονται με μαχητικές ομάδες, έναν ισχυρισμό που η υπηρεσία αμφισβήτησε.

Την ίδια ώρα ισραηλινές μονάδες καταδρομέων πραγματοποίησαν σύντομες εισβολές πέρα ​​από τα σύνορα με τον Λίβανο τις τελευταίες ημέρες για να προετοιμάσουν το έδαφος για μια πιθανή ευρύτερη εισβολή στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με έξι Ισραηλινούς αξιωματικούς και αξιωματούχους.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι επιδρομές επικεντρώθηκαν στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με θέσεις της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα, καθώς και στον εντοπισμό σηράγγων και στρατιωτικών υποδομών της Χεζμπολάχ για την προετοιμασία επίθεσης από αέρος ή από το έδαφος.

Ο Γιοάβ Γκάλαντ, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, επιβεβαίωσε δηλώσεις αξιωματούχων που υπαινίχθηκαν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να στείλει χερσαία στρατεύματα στον Λίβανο. «Η εξάλειψη του Νασράλα ήταν ένα σημαντικό στάδιο, αλλά δεν είναι το παν. Θα κινητοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας», είπε ο Γκάλαντ σε μια ταξιαρχία τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Το ολονύκτιο χτύπημα στη συνοικία Cola της Βηρυτού ήταν το πρώτο ισραηλινό χτύπημα στο κέντρο της πόλης από το 2006. Το Ισραήλ έχει χτυπήσει πολλές φορές την περιοχή Dahiya στα νότια πρόσφατα, με τα περισσότερα από αυτά να γίνονται μετά από μια μαζική βομβαρδιστική επίθεση την Παρασκευή που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Το Ισραήλ χτύπησε τη Dahiya στις 2 Ιανουαρίου για πρώτη φορά από την έναρξη των μαχών τον περασμένο Οκτώβριο, με στόχο έναν αξιωματούχο της Χαμάς. Έπληξε άλλη μια φορά πριν από τον Σεπτέμβριο, σκοτώνοντας τον ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στις 30 Ιουλίου.

Μαζί με τον Σουκρ, το Ισραήλ σκότωσε δύο άλλα μέλη του ανώτατου στρατιωτικού οργάνου της Χεζμπολάχ, του Συμβουλίου Τζιχάντ, στην περιοχή: τον Ιμπραήμ Ακίλ και τον Αλί Καράκι, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με τον Νασράλα.

Χεζμπολάχ: Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε το Ισραήλ

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασίμ υποσχέθηκε να συνεχίσει την αποστολή της οργάνωσης για την καταπολέμηση του Ισραήλ και την υπεράσπιση των Παλαιστινίων παρά τις απώλειες που υπέστη η ομάδα στον Λίβανο.

Οι ισχυρισμοί του Ισραήλ ότι έπληξαν τους περισσότερους από τους πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς της ομάδας είναι ένα «όνειρο που δεν έχουν επιτύχει ούτε πρόκειται να πραγματοποιήσουν», είπε.

«Είμαστε έτοιμοι εάν το Ισραήλ αποφασίσει να εισέλθει από ξηρά και η αντίσταση είναι έτοιμη για σύγκρουση».

«Όλες οι θυσίες που περάσαμε, ξεκινώντας από τους βομβητές, μέχρι το μαρτύριο των ηγετών μας και το μαρτύριο του γενικού γραμματέα μας… θα κλόνιζαν στρατούς, πληθυσμούς και οργανισμούς, ωστόσο συνεχίζουμε. Με τους πόνους αυτών των ημερών, με τις θυσίες συνεχίζουμε».

Η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει τους «στόχους και τα πεδία» της, όπως είχε ορίσει ο Νασράλα, είπε.

«Η ισλαμική αντίσταση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τον ισραηλινό εχθρό για να υποστηρίξει τη Γάζα και την Παλαιστίνη και να υπερασπιστεί τον Λίβανο και τον πληθυσμό του και ως απάντηση στις δολοφονίες και τις δολοφονίες αμάχων», είπε.

Αυτή είναι η πρώτη δημόσια ομιλία από προσωπικότητα της οργάνωσης μετά τη δολοφονία του αρχηγού της Χασάν Νασράλα.

Εκεχειρία ζητά η κυβέρνηση του Λιβάνου

Ο πρωθυπουργός του ΛιβάνουΝατζίμπ Μικάτι, ζήτησε να κηρυχθεί εκεχειρία με το Ισραήλ, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, στην πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου δυτικού διπλωμάτη στη Βηρυτό μετά την εντατικοποίηση των ισραηλινών πληγμάτων εναντίον του Λιβάνου.

«Το κλειδί της λύσης βρίσκεται στον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του Λιβάνου και στην επιστροφή στην έκκληση που απηύθυναν οι ΗΠΑ και η Γαλλία με τη στήριξη της ΕΕ και αραβικών και ξένων χωρών υπέρ μιας εκεχειρίας», τόνισε ο Μικάτι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

«Προτεραιότητα είναι η εφαρμογή της απόφασης 1701» του ΟΗΕ, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και του λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μπαρό έφτασε χθες Κυριακή το βράδυ στη Βηρυτό, όπου για πρώτη φορά από το 2006 το Ισραήλ έπληξε στόχο στην καρδιά της λιβανέζικης πρωτεύουσας σκοτώνοντας τρία μέλη ένοπλης παλαιστινιακής ομάδας.

Μέχρι στιγμής τα ισραηλινά πλήγματα επικεντρώνονταν στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, όπως και στον νότιο και ανατολικό Λίβανο.

Ο γάλλος υπουργός παρέδωσε χθες έκτακτη υγειονομική βοήθεια στο υπουργείο Υγείας του Λιβάνου προτού έχει συνάντηση εργασίας για την κατάσταση των 23.000 Γάλλων πολιτών που ζουν στον Λίβανο.

Σήμερα ο Μπαρό συναντήθηκε με τον μαρωνίτη πατριάρχη Μεσάρα Ράι και αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής του στρατού του Λιβάνου, τον στρατηγό Ζοζέφ Αούν, και τον Ναμπίχ Μπέρι πρόεδρο του κοινοβουλίου και σύμμαχο της Χεζμπολάχ.