Latest News

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Κορονοϊός - Γρίπη: Εμβολιασμός στα φαρμακεία - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

«Διπλό» εμβολιασμό έναντι της γρίπης και του κορονοϊού και από τα φαρμακεία θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες αυτό το φθινόπωρο. Ήδη τα περισσότερα φαρμακεία έχουν εφοδιαστεί με τα φετινά αντιγριπικά εμβόλια και αναμένουν την... έκδοση των επικαιροποιημένων οδηγιών – συστάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Οι εμβολιασμοί για την γρίπη αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

Φέτος για πρώτη φορά θα μπορεί να γίνεται ο εμβολιασμός για την COVID-19 και από τα φαρμακεία της γειτονιάς, σε μια προσπάθεια απλοποίησης της διαδικασίας, ώστε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού να εμβολιαστεί. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα εμβολιασμού για την COVID-19 από τις δημόσιες δομές υγείας, κατόπιν ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, η πλατφόρμα βάσει της οποίας θα «τρέξει» η νέα διαδικασία προμήθειας των εμβολίων μέσω των φαρμακοποιών και χορήγησής τους στους πολίτες είναι σχεδόν έτοιμη και εκτιμάται ότι θα μπορεί να ξεκινήσει το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Βασική διαφορά του νέου συστήματος είναι ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης θα ενημερώνει το φαρμακείο ότι επιθυμεί να εμβολιαστεί και εν συνεχεία ο φαρμακοποιός θα κανονίζει το σχετικό ραντεβού, αφού συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό πολιτών που θέλουν να εμβολιαστούν, προκειμένου να μην πηγαίνουν δόσεις χαμένες (έξι πολίτες ανά φιάλη).

Όπως ορίζει το νομικό πλαίσιο, το φαρμακείο θα αμείβεται από τον πολίτη για αυτή την υπηρεσία με 5 ευρώ συν τον ΦΠΑ.