Latest News

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Πως ο καφές μπορεί να «θωρακίσει» την καρδιά (ΕΡΕΥΝΑ)

 


Η κατανάλωση καφέ σε καθημερινή βάση, μπορεί να προσφέρει περισσότερα από το να «ξυπνήσει» απλά τον οργανισμό... σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Chaofu Ke, αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Soochow στο Suzhou της Κίνας, η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να συντελέσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας, της παρουσίας δηλαδή, τουλάχιστον δύο καρδιομεταβολικών νοσημάτων. Ανάμεσά τους, ο διαβήτης τύπου 2, η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ως μέτρια ποσότητα, ορίζονται, όπως γράφει η μελέτη που διεξήχθη στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism της Endocrine Society, τα τρία φλιτζάνια καφέ ή τσάι την ημέρα.Νέα έρευνα για το πώς ο καφές θωρακίζει την καρδιά

«Η κατανάλωση καφέ και καφεΐνης μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό προστατευτικό ρόλο σχεδόν σε όλες τις φάσεις της ανάπτυξης της ΚΠ», δήλωσε ο Ke. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 180.000 άτομα της UK Biobank, μιας μεγάλης βιοϊατρικής βάσης δεδομένων. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν καρδιομεταβολικά νοσήματα στην αρχή και τα αποτελέσματα αφορούν την κατανάλωση καφεΐνης είτε μέσω καφέ είτε μαύρου ή πράσινου τσαγιού.

Μειωμένος κατά 48,1% ο κίνδυνος εμφάνισης νέας καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας

Για τους καταναλωτές μέτριας ποσότητας καφεΐνης, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νέας καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας. Ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 48,1% εάν έπιναν τρία φλιτζάνια την ημέρα ή κατά 40,7% εάν είχαν 200 έως 300 mg καφεΐνης ημερησίως, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έπιναν καθόλου ή έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι, δήλωσε ο Ke.Νέα έρευνα για το πώς ο καφές θωρακίζει την καρδιά

Η μελέτη επέστησε την προσοχή στο πόσο η καφεΐνη δύναται να επηρεάζει την υγεία της καρδιάς, δήλωσε από τη δική του μεριά, ο Δρ Γκρέγκορι Μάρκους, αναπληρωτής επικεφαλής της καρδιολογίας για την έρευνα και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. «Οι παρατηρήσεις αυτές προστίθενται στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η καφεΐνη και φυσικές ουσίες που περιέχουν καφεΐνη, όπως το τσάι και ο καφές, μπορούν να ενισχύσουν την καρδιαγγειακή υγεία» τόνισε.

Τι δεν γνωρίζουν οι ερευνητές

Την ίδια ώρα, παραμένουν αναπάντητα σημαντικά ερωτήματα όσον αφορά τη σύνδεση της καφεΐνης με την υγεία της καρδιάς, υπογράμμισε ο Μάρκους, εξηγώντας ότι η έρευνα είναι παρατηρητική, οπότε δεν αποδεικνύει άμεσα ότι η καφεΐνη προκαλεί τα οφέλη αυτά, λέγοντας: «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, ενώ αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ της καφεΐνης, του τσαγιού και του καφέ και ενός μειωμένου κινδύνου ενός συνδυασμού καρδιαγγειακών παθήσεων, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί προτού συμπεράνουμε αληθινά αιτιώδη αποτελέσματα».

Ο Κε τέλος, σημείωσε πως: «Ίσως εκείνοι που είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν αυτές τις ουσίες τείνουν επίσης να έχουν πιο υγιεινή διατροφή ή να είναι πιο δραστήριοι σωματικά».