Latest News

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Οι εκρηκτικοί βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν από τη Χεζμπολάχ είχαν τροποποιηθεί από το Ισραήλ «σε επίπεδο παραγωγής»- Αποκάλυψη για τη φονική έκρηξη


Η Χεζμπολάχ είχε παραγγείλει 5.000 βομβητές που κατασκευάζονται στην Ευρώπη με άδεια από την Gold Apollo με έδρα... την Ταϊβάν.


Η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, Μοσάντ, τοποθέτησε μια μικρή ποσότητα εκρηκτικών σε χιλιάδες τηλεειδοποιητές που παρήγγειλε η Χεζμπολάχ μήνες πριν από την έκρηξη των συσκευών, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή ασφαλείας του Λιβάνου.

Η ανώτερη πηγή είπε ότι η μαχητική ομάδα είχε παραγγείλει 5.000 beepers που πολλές άλλες πηγές είπαν ότι μεταφέρθηκαν στον Λίβανο την άνοιξη.

Η ίδια πηγή ισχυρίστηκε ότι οι συσκευές είχαν τροποποιηθεί από την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ «σε επίπεδο παραγωγής».

Μια δεύτερη πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters ότι μέχρι και 3 γραμμάρια εκρηκτικών ήταν κρυμμένα στους νέους τηλεειδοποιητές που έμειναν «απαρατήρητοι» από τη Χεζμπολάχ για μήνες.

Οι λεπτομέρειες από το ρεπορτάζ του Reuters είναι παρόμοιες με αυτές των New York Times, οι οποίες επικαλούνται Αμερικανούς και άλλους αξιωματούχους.

Οι εικόνες των κατεστραμμένων συσκευών που αναλύθηκαν από το Reuters έδειξαν μια μορφή και αυτοκόλλητα σύμφωνα με το μοντέλο τηλεειδοποίησης AR-924 με το σήμα Gold Apollo – μια εταιρεία με έδρα την Ταϊβάν.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Hsu Ching-Kuang είπε ότι οι συσκευές κατασκευάστηκαν στην πραγματικότητα κατόπιν άδειας στην Ευρώπη από μια εταιρεία που ονομάζεται BAC, χρησιμοποιώντας το όνομα Gold Apollo.

Σε δήλωση που δόθηκε στο Sky News στην Ταϊβάν, η εταιρεία είπε: «Η Apollo Gold Corporation έχει δημιουργήσει μια μακροπρόθεσμη εξουσιοδότηση ιδιωτικής ετικέτας και περιφερειακή συνεργασία με την BAC.

“Σύμφωνα με τη συμφωνία, εξουσιοδοτούμε την BAC να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα μας για πωλήσεις παραγωγής σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά ο σχεδιασμός και η κατασκευή των προϊόντων αναλαμβάνονται εξ ολοκλήρου από την BAC.”

Η Apollo Gold είπε ότι η ευρωπαϊκή εταιρεία εδρεύει στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας Βουδαπέστη, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το μοντέλο, όπως και άλλοι τηλεειδοποιητές, λαμβάνει και εμφανίζει ασύρματα μηνύματα κειμένου, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τηλεφωνικές κλήσεις.

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν σοβαρά στις εκρήξεις της Τρίτης σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Ο Firas Abiad είπε ότι 200 ​​από τους 2.750 τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι έριξαν την ευθύνη στην «ισραηλινή επιθετικότητα», ενώ η Χεζμπολάχ υποσχέθηκε να αντεπιτεθεί, επιμένοντας ότι το Ισραήλ θα λάβει «τη δίκαιη τιμωρία του» για τις εκρήξεις.

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος έχει εμπλακεί σε διασυνοριακές μάχες με τη Χεζμπολάχ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις εκρήξεις.

Οι ειδικοί συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι οι εκρήξεις δεν μοιάζουν με μια τυπική φωτιά μπαταρίας λιθίου.

Ο εμπειρογνώμονας εξουδετέρωσης βομβών και πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού Κρις Χάντερ είπε ότι η αρχική του θεωρία – βασισμένη σε τραυματισμούς – υποδηλώνει ότι οι εκρήξεις είναι “συνεπείς με μία έως δύο ουγγιές ισχυρής εκρηκτικής ύλης”.

«Έχουμε δει τέτοιου είδους παρόμοια MO [συγκεκριμένη μέθοδο] με κινητές συσκευές στο παρελθόν», είπε, δείχνοντας τη δολοφονία του κύριου κατασκευαστή βομβών της Χαμάς, Yahya Ayyash, του οποίου το κινητό τηλέφωνο ήταν δεμένο με μια μικρή ποσότητα εκρηκτικών.

Να θυμήσουμε ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα προειδοποίησε τα μέλη της οργάνωσης τον Φεβρουάριο να μην φέρουν κινητά τηλέφωνα γιατί το Ισραήλ θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να παρακολουθεί τις κινήσεις τους.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εντωμεταξύ δήλωσαν σήμερα ότι επιτέθηκαν σε κτίριο όπου βρίσκονταν πολλά μέλη της Χεζμπολάχ χθες το βράδυ.

Σε μια ανάρτησή της στο X, αναφέρει ότι οι δυνάμεις της “αναγνώρισε έναν αριθμό τρομοκρατών από την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ” που “επιχειρούσαν σε μια στρατιωτική δομή” κοντά στο χωριό Majdal Salem στο νότιο Λίβανο.

«Κλείνοντας έναν κύκλο από αέρος, μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στο κτίριο όπου δρούσαν οι τρομοκράτες».

Πολεμικά αεροσκάφη του IDF επιτέθηκαν επίσης σε κτίρια της Χεζμπολάχ σε πέντε περιοχές του νότιου Λιβάνου, προσθέτει η δήλωση.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει τους χιλιάδες τηλεειδοποιητές που εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο το απόγευμα της Τρίτης.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε σε δήλωσή της την Τετάρτη ότι «η αντίσταση θα συνεχίσει σήμερα, όπως κάθε άλλη μέρα, τις επιχειρήσεις της για τη στήριξη της Γάζας, του λαού της και της αντίστασής της, που είναι ένας ξεχωριστός δρόμος από τη σκληρή τιμωρία που πρέπει να περιμένει ο εγκληματίας εχθρός (Ισραήλ). απάντηση στη σφαγή της Τρίτης».
Το όλο σχέδιο των εκρήξεων κράτησε πολλούς μήνες είπαν αρκετές πηγές στο Reuters.
Η ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου είπε ότι η ομάδα είχε παραγγείλει 5.000 beepers από την Gold Apollo, τα οποία αρκετές πηγές λένε ότι εισήχθησαν στη χώρα νωρίτερα φέτος.
Ο πρεσβευτής του Ιράν στον Λίβανο ήταν μεταξύ των 2.800 ανθρώπων που τραυματίστηκαν από τις ταυτόχρονες εκρήξεις στη Βηρυτό και σε πολλές άλλες περιοχές.
Η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, είπε ότι οι τηλεειδοποιητές ανήκαν «σε υπαλλήλους διαφόρων μονάδων και ιδρυμάτων της Χεζμπολάχ» και επιβεβαίωσε τον θάνατο οκτώ μαχητών.

Ώρες πριν από τις εκρήξεις, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ δήλωσε ότι η διακοπή των επιθέσεων της Χεζμπολάχ στο βόρειο τμήμα της χώρας για να επιτραπεί η ασφαλής επιστροφή των εκτοπισμένων κατοίκων ήταν επίσημος στόχος πολέμου.
Υπήρχαν σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου από την επομένη της έναρξης του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.
Η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ότι ενεργεί για την υποστήριξη της παλαιστινιακής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και η Χαμάς χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές οργανώσεις από το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στον Λίβανο είναι “εξαιρετικά ανησυχητικές, ειδικά δεδομένου ότι αυτό λαμβάνει χώρα σε ένα πλαίσιο που είναι εξαιρετικά ασταθές”.

Η Wall Street Journal επικαλέστηκε μια πηγή που ανέφερε ότι οι συσκευές που επηρεάστηκαν ήταν από μια νέα αποστολή που είχε λάβει η Χεζμπολάχ τις τελευταίες ημέρες. Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ είπε επίσης στην εφημερίδα ότι κάποιοι ένιωσαν ότι οι τηλεειδοποιητές ζεσταίνονται πριν από τις εκρήξεις.

Οι υπερθερμασμένες μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορεί να πάρουν φωτιά, αλλά οι ειδικοί είπαν ότι η εισβολή στους τηλεειδοποιητές και η υπερθέρμανση τους δεν θα προκαλούσαν συνήθως τέτοιες εκρήξεις.
Ένας πρώην εμπειρογνώμονας πυρομαχικών του βρετανικού στρατού, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο BBC ότι οι τηλεειδοποιητές θα ήταν πιθανότατα γεμάτοι με μεταξύ 10 και 20 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης στρατιωτικής ποιότητας, κρυμμένα μέσα σε ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό εξάρτημα.

Μόλις οπλιστεί από ένα σήμα, που ονομάζεται αλφαριθμητικό μήνυμα κειμένου, το επόμενο άτομο που θα χρησιμοποιούσε τη συσκευή θα είχε πυροδοτήσει την εκρηκτική ύλη, είπε ο ειδικός.

Η Λίνα Χατίμπ, αναλύτρια Μέσης Ανατολής στη δεξαμενή σκέψης Chatham House που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο BBC: «Το Ισραήλ εμπλέκεται σε κυβερνοεπιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά αυτή η παραβίαση ασφαλείας είναι η μεγαλύτερη σε κλίμακα». Προειδοποίησε ότι οι ηγέτες της Χεζμπολάχ θα αντιμετωπίσουν τώρα ακραίες πιέσεις από τις τάξεις και τους υποστηρικτές για να αντεπιτεθούν βαριά, περιγράφοντάς την ως «την πιο επικίνδυνη στιγμή» στη σύγκρουση Χεζμπολάχ-Ισραήλ από τον Οκτώβριο.