Latest News

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Κύπρος: Η Βρετανία στέλνει στρατεύματα ενόψει «μαζικής εκκένωσης» του Λιβάνου

 
Η Βρετανία μεταφέρει στρατεύματα στην Κύπρο για να βοηθήσει τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, καθώς ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση των μαχών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ ωθεί την περιοχή στο χείλος... του γκρεμού.


Η κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της αργά την Τρίτη ότι 700 στρατιώτες θα ταξιδέψουν στην Κύπρο, ενισχύοντας την παρουσία της στην περιοχή όπου διαθέτει ήδη δύο πλοία του Βασιλικού Ναυτικού, αεροσκάφη και μεταγωγικά ελικόπτερα.
«Τα γεγονότα τις προηγούμενες ώρες και μέρες έδειξαν πόσο ασταθής είναι αυτή η κατάσταση, γι’ αυτό το μήνυμά μας είναι σαφές, οι Βρετανοί υπήκοοι πρέπει να φύγουν τώρα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι.
«Η κυβέρνησή μας διασφαλίζει ότι όλες οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί για την υποστήριξη των Βρετανών υπηκόων σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί», πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός.

Οι σκληρές μάχες αυτή την εβδομάδα μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν λιβανέζικης Χεζμπολάχ έχουν αυξήσει τους φόβους ότι σχεδόν ένα χρόνο σύγκρουσης θα εκραγεί και θα αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή, όπου ήδη μαίνεται πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Γάζα.
Ο Στάρμερ είπε ότι ανησυχούσε πολύ που η περιοχή έβγαινε εκτός ελέγχου.
«Όλα τα κόμματα πρέπει να αποσυρθούν από το χείλος του γκρεμού», είπε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο LBC. “Πηγαίνω προφανώς στη Νέα Υόρκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να μιλήσω με συναδέλφους και συμμάχους, αλλά το μήνυμά μου θα είναι κατάπαυση του πυρός. Τραβήξτε πίσω από το χείλος του γκρεμού. Αποκλιμακώστε την κατάσταση”.
Η επίθεση του Ισραήλ από το πρωί της Δευτέρας σκότωσε 569 ανθρώπους όπως αναφέρει το Reuters, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά, και τραυμάτισε 1.835 στον Λίβανο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ.
Χιλιάδες εκτοπισμένοι που έφυγαν από το νότιο Λίβανο βρίσκονταν καταφύγιο σε σχολεία και άλλα κτίρια.