Latest News

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Καταδικάστηκε καθηγητής που εκβίαζε ερευνητές προγραμμάτων να του καταβάλλουν μέρος των αποδοχών τους


 Καθηγητής πανεπιστημίου στη Βόρεια Ελλάδα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 17 μηνών, με τριετή αναστολή, αφού κρίθηκε ένοχος για παράβαση καθήκοντος και κατ' εξακολούθηση... απόπειρα εκβίασης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο καθηγητής απαιτούσε από ερευνητές που συμμετείχαν σε πανεπιστημιακά προγράμματα υπό την επίβλεψή του να του καταβάλλουν μέρος των μηνιαίων απολαβών τους από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ). Σε περίπτωση άρνησής τους, τους απειλούσε με διακοπή των πληρωμών ή διαγραφή από τα ερευνητικά προγράμματα. Τα ποσά που φέρεται να ζητούσε κυμαίνονταν από 300 έως 400 ευρώ το μήνα, ενώ οι συνολικές αμοιβές των ερευνητών κυμαίνονταν περίπου στα 1.000 ευρώ.

Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από καταγγελίες των ερευνητών, οι οποίοι ήταν είτε μεταπτυχιακοί φοιτητές είτε διδακτορικοί υποψήφιοι. Ένας από τους καταγγέλλοντες δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με απείλησε ότι θα πρέπει να επιστρέψω τέσσερις μισθούς αν δεν του έδινα 300 ευρώ από τα 720 που λάμβανα κάθε μήνα».

Ο κατηγορούμενος πανεπιστημιακός, στην απολογία του, αρνήθηκε τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «συνωμοσία και ψευδείς καταγγελίες». Ισχυρίστηκε ότι δεν ζήτησε ποτέ χρήματα, αλλά πως ήθελε να πιέσει τους ερευνητές να παράγουν έργο, καθυστερώντας τις υπογραφές τους ως μέτρο πίεσης.

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την καταδίκη του καθηγητή, υπογραμμίζοντας ότι η ακαδημαϊκή καριέρα των ερευνητών εξαρτάτο από τον ίδιο, ο οποίος τους αξιολογούσε. Παρά τις πιέσεις, κανείς από τους καταγγέλλοντες δεν υπέκυψε στις απαιτήσεις του, σύμφωνα με την εισαγγελέα.