Latest News

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Χεζμπολάχ: «Όταν πονάμε, θα πονάτε» – «Μήνυμα» στο Ισραήλ από την κηδεία του Ιμπραχίμ Ακίλ




 «Μήνυμα» στο Ισραήλ έστειλαν ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ από την κηδεία του νούμερο 2 της οργάνωσης, Ιμπραχίμ Ακίλ, που σκοτώθηκε μαζί με ακόμη 15 ανώτερα στελέχη της οργάνωσης από ισραηλινή πυραυλική επίθεση την... Παρασκευή.

Μιλώντας στην κηδεία, ο Ναΐμ Κασέμ -αναπληρωτής γενικός γραμματέας και δεύτερος πλέον τη τάξει στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ- είπε ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει «εγκλήματα πολέμου που είναι οδυνηρά για εμάς» και ως αποτέλεσμα, έχει ξεκινήσει μια «μάχη χωρίς όρια».

Ο Κασέμ τόνισε πως το Ισραήλ «διέπραξε τρία εγκλήματα πολέμου που ήταν οδυνηρά για εμάς» και σημείωσε πως οι πρόσφατες επιθέσεις του «αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο επίπεδο τερατουργίας που δεν έχουμε δει ποτέ κάτι παρόμοιο σε αυτήν την εποχή».

Τόνισε ότι η Χεζμπολάχ δεν χρειάζεται να εκπέμπει απειλές, ούτε να διευκρινίζει την απάντησή της.

«Αυτό που συνέβη χθες το βράδυ ήταν μια φάση στη μάχη χωρίς όρια», επισήμανε ο Κασέμ, αναφερόμενος στις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτύχει τους στόχους του και ότι η υποστήριξη από τον Λίβανο στη Γάζα θα συνεχιστεί, χωρίς διακοπή μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Η κηδεία, νωρίς σήμερα το απόγευμα στην πλατεία «Σούρα» της Βηρυτού, πραγματοποιήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και στρατιωτικές τιμές, με χιλιάδες κόσμου να συνοδεύουν τον Ιμπραχίμ Ακίλ στην τελευταία του κατοικία.

Η Χαμάς χαιρετίζει «το θάρρος» της Χεζμπολάχ

Την ίδια ώρα, η Χαμάς χαιρέτισε σήμερα «τη γενναιότητα» της Χεζμπολάχ, η οποία συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ παρά τα πλήγματα που έχει καταφέρει ο ισραηλινός στρατός στη λιβανική οργάνωση.

«Η Χαμάς χαιρετίζει τους μαχητές της αντίστασης στον Λίβανο για τη μάχη και το θάρρος τους μπροστά στη σιωνιστική πολεμική μηχανή και για την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να πολεμούν για να στηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό (…) στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη», επισημαίνει η Χαμάς σε ένα δελτίο Τύπου.

Νέες απειλές Νετανιάχου: «Αν η Χεζμπολάχ δεν έχει λάβει το μήνυμα, θα το πάρει»

Νέες απειλές κατά της Χεζμπολάχ εξαπέλυσε νωρίτερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αν η Χεζμπολάχ δεν έχει λάβει το μήνυμα, σας υπόσχομαι, θα το πάρει», διεμήνυσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του.

«Το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες χτύπησε τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο που υποστηρίζεται από το Ιράν με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί», δήλωσε.

Ισαάκ Χέρτζοκ: «Καμία σχέση με τους βομβητές»

«Οποιαδήποτε σχέση» με τις εκρήξεις βομβητών στο Λίβανο, που σκότωσαν τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 2.700, αρνείται ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ.

Μιλώντας στην κάμερα του Sky News, ενώ οι συγκρούσεις μαίνονται ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, δήλωσε πως «απορρίπτει κατηγορηματικά» κάθε σχέση με την επιχείρηση, και σημείωσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί πόλεμο πλήρους κλίμακας με τον Λίβανο.

«Υπάρχουν πολλοί εχθροί της Χεζμπολάχ εκεί έξω, αρκετοί αυτές τις μέρες. Η Χεζμπολάχ πνίγει τον Λίβανο, καταστρέφει τον Λίβανο, δημιουργεί χάος στον Λίβανο ξανά και ξανά και ξανά. Είμαστε εδώ απλά για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Αυτό είναι το μόνο που κάνουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να αναλάβει δράση.

Μάλιστα, στη συνέχεια ο Χέρτζογκ έδειξε φωτογραφία που απαθανατίζει τους στρατιωτικούς διοικητές της Χεζμπολάχ, ως εκείνους που σκοτώθηκαν από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή της Παρασκευής, στη Βηρυτό.

«Αυτοκρατορία του κακού» του Ιράν

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρόεδρο, η Χεζμπολάχ ήταν «οπλισμένη μέχρι τα δόντια από την ιρανική αυτοκρατορία του κακού» και υποστήριξε ότι το Ιράν θέλει να «κατακτήσει τη Μέση Ανατολή και να κινηθεί προς την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».

Ερωτηθείς αν το Ισραήλ θα εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ιράν, είπε ότι η χώρα του «έχει πάντα καταστήσει σαφές» ότι θα υπερασπιστεί το λαό της και «θα απομακρύνει κάθε απειλή που είναι υπαρξιακή για το κράτος του Ισραήλ».

Ο Ισραηλινός πρόεδρος δήλωσε απογοητευμένος από το Ηνωμένο Βασίλειο που ανέστειλε τις άδειες εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ για χρήση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, μετά από επανεξέταση της συμμόρφωσης της χώρας του στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Το «ατυχές ερώτημα» για τον Νετανιάχου

Ερωτηθείς αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για να φέρει πίσω τους ομήρους του Ισραήλ από τη Γάζα, ο κ. Χέρτσογκ είπε ότι ήταν ένα «ατυχές ερώτημα».

Είπε ότι συνεργάζεται στενά με τον πρωθυπουργό και ότι «θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση και οποιονδήποτε πρωθυπουργό», προσθέτοντας ότι ο Νετανιάχου ήταν ο τρίτος πρωθυπουργός με τον οποίο συνεργάστηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος.

Αντίθετα, ο Χέρτσογκ είπε ότι για να τερματιστεί ο πόλεμος και να επιστρέψουν οι όμηροι, ο Γιαχία Σινουάρ, διοικητής της Χαμάς, έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη.