Latest News

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Αστυνομική έρευνα στο σπίτι του δημάρχου της Νέας Υόρκης - Υπόνοιες για δωροδοκία και από την κυβέρνηση της Τουρκίας


 Ομοσπονδιακοί πράκτορες ερεύνησαν την κατοικία του δημάρχου της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς το πρωί της Πέμπτης, αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ποινικά αδικήματα μετά από μια μακρόχρονη έρευνα που έχει προκαλέσει αναταραχή στην κυβέρνηση της μεγαλύτερης πόλης... των ΗΠΑ.

Remaining Time 0:00
 

Ένα μαύρο σπορ επαγγελματικό όχημα με μια πινακίδα που έγραφε «Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Επιβολής του Νόμου» στο ταμπλό του ήταν σταθμευμένο έξω από το Gracie Mansion στο Upper East Side του Μανχάταν, σύμφωνα με μάρτυρα του Reuters.

Περίπου δώδεκα άτομα με επαγγελματική ενδυμασία εθεάθησαν να περπατούν στο χώρο του αρχοντικού με χαρτοφύλακες και σακούλες, δήλωσε ο μάρτυρας.

Ο δικηγόρος του Άνταμς, Άλεξ Σπίρο, σε δήλωσή του επιβεβαίωσε την παρουσία ομοσπονδιακών πρακτόρων στο Gracie Mansion. Κατηγόρησε τις αρχές ότι προσπαθούν «να δημιουργήσουν θέαμα» και είπε ότι πήραν το τηλέφωνο του δημάρχου.

«Δεν έχει συλληφθεί και ανυπομονεί για την ημέρα του στο δικαστήριο», δήλωσε ο Σπίρο.
Οι ακριβείς κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Άνταμς παραμένουν ασαφείς, καθώς το κατηγορητήριο ήταν ακόμη σφραγισμένο. Δεν ξεκαθάρισε ακόμα αν ο Άνταμς θα συλληφθεί ή θα παραδοθεί οικειοθελώς και πότε μπορεί να εμφανιστεί στο δικαστήριο.

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Μανχάταν, η οποία απήγγειλε τις κατηγορίες, αρνήθηκε να σχολιάσει την Τετάρτη, αφού οι New York Times και άλλα μέσα ανέφεραν ότι ο Άνταμς παραπέμφθηκε σε δίκη από το σώμα ενόρκων, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές γνωρίζουν το θέμα.

Ο Άνταμς, ένας Δημοκρατικός, ο οποίος θα γίνει ο πρώτος από τους 110 δημάρχους της πόλης που θα κατηγορηθεί ποινικά κατά τη διάρκεια της θητείας του, είπε σε δήλωση μέσω βίντεο το βράδυ της Τετάρτης ότι αναμένει να του απαγγελθούν κατηγορίες - και ότι οι κατηγορίες θα είναι «εντελώς ψευδείς, βασισμένες σε ψέματα».

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Άνταμς υποσχέθηκε να παραμείνει στο αξίωμά του, ενώ θα παλεύει με τις όποιες κατηγορίες, αψηφώντας τις εκκλήσεις άλλων Δημοκρατικών πολιτικών να παραιτηθεί.

«Αν κατηγορηθώ, ξέρω ότι είμαι αθώος. Θα ζητήσω άμεση δίκη ώστε οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης να μάθουν την αλήθεια», δήλωσε ο Άνταμς.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι παραιτούνται

Νέα Υορκη, Δημαρχοσ

Η υπόθεση είναι πιθανό να περιπλέξει οποιαδήποτε υποψηφιότητα του Άνταμς για επανεκλογή το 2025. Άλλοι Δημοκρατικοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του Μπραντ Λάντερ, σχεδιάζουν να διεκδικήσουν το χρίσμα του Άνταμς - κάποτε βασικού συμμάχου του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν - για το χρίσμα του κόμματος.

Πριν από τη δημοσιοποίηση της είδησης, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, επίσης Δημοκρατική, έγινε το πρώτο μέλος του Κογκρέσου που τον προέτρεψε να παραιτηθεί, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν «για το καλό της πόλης».

Οι Times, επικαλούμενοι ένταλμα έρευνας, ανέφεραν στις αρχές Νοεμβρίου 2023 ότι οι ομοσπονδιακές αρχές ερευνούσαν την πιθανή αποδοχή από την εκστρατεία του Άνταμς το 2021 παράνομων δωρεών, μεταξύ άλλων από την τουρκική κυβέρνηση.

Η έρευνα, που διεξήχθη από το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν, επικεντρώθηκε στο κατά πόσον η εκστρατεία του δημάρχου Άνταμς το 2021 συνωμότησε με μια κατασκευαστική εταιρεία του Μπρούκλιν για να διοχετεύσει ξένα χρήματα στην εκστρατεία μέσω ενός συστήματος αχυρένιων δωρητών, ανέφεραν οι Times.

Οι αρχές ζήτησαν επίσης πληροφορίες σχετικά με τις επαφές του Άνταμς με το Ισραήλ, την Κίνα, το Κατάρ, τη Νότια Κορέα και το Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με τους Times.

Ο Άνταμς, 64 ετών, πρώην αξιωματικός της αστυνομίας, έχει επανειλημμένα αρνηθεί αδικήματα και δήλωσε ότι συνεργάζεται με την έρευνα.

Η Νέα Υόρκη βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αναταραχής τον τελευταίο μήνα. Ο αστυνομικός διευθυντής Έντουαρντ Κάμπαν παραιτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, μια εβδομάδα αφότου πράκτορες του FBI κατέσχεσαν το τηλέφωνό του. Λίγες ημέρες αργότερα, η επικεφαλής νομική σύμβουλος του Άνταμς παραιτήθηκε, λέγοντας ότι «δεν μπορούσε πλέον να υπηρετήσει αποτελεσματικά» στη θέση αυτή.