Latest News

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Θάνατος Χασάν Νασράλα: Το Ισραήλ διέλυσε την οργανωτική δομή της Χεζμπολάχ


 Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε την Παρασκευή σε μια σειρά εκρήξεων που κατέστρεψαν ένα υπόγειο κέντρο διοίκησης στη νότια Βηρυτό...δήλωσαν το Σάββατο το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ.

«Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ επιβεβαιώνουν ότι ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και ένας από τους ιδρυτές της, εξοντώθηκε χθες », ανέφερε η ισραηλινή κυβέρνηση σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατό του.

Ο Νασράλα ήταν μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες του «Άξονα της Αντίστασης» υπό την ηγεσία του Ιράν. Ο Λιβανέζος κληρικός ήταν επικεφαλής της μαχητικής ομάδας από το 1992, αφού ο προκάτοχός του, Abbas al-Musawi, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Ο θάνατος του Νασράλα, αφού οι ισραηλινές βόμβες ισοπέδωσαν τρεις πολυκατοικίες που θωρακίζουν τα υπόγεια κεντρικά γραφεία της Χεζμπολάχ, ώθησε τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον των δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν σε νέο έδαφος. Το Ιράν επιδιώκει εδώ και καιρό να έχει τους πληρεξούσιους - τη Χαμάς στη Γάζα, τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τους Χούτι στην Υεμένη - να λειτουργούν ως η πρώτη γραμμή στον αγώνα του με το Ισραήλ. Αλλά εάν ένα από τα σημαντικότερα στρατιωτικά του πλεονεκτήματα, η Χεζμπολάχ, έχει αποδυναμωθεί ουσιαστικά, αυτό ίσως κάνει το Ισραήλ να αισθάνεται λιγότερο σε απειλή και να ασκήσει πίεση στο Ιράν να αποφασίσει αν θα απαντήσει.Θάνατος Χασάν Νασράλα: Το Ισραήλ διέλυσε την οργανωτική δομή της Χεζμπολάχ

Ένα γράφημα που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες δείχνει τα υψηλόβαθμα στελέχη της Χεζμπολάχ, με τη στάμπα «εξουδετερώθηκε», αποδεικνύοντας ότι με μία σειρά χτυπημάτων, τις τελευταίες μέρες, το Ισραήλ όχι μόνο διέλυσε σημαντικές αποθήκες πυρομαχικών και πυραυλικών εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ, πολλές από τις οποίες στεγάζονταν σε σπίτια απλών αμάχων, αλλά διέλυσε όλη τη δομή της οργάνωσης του Λιβάνου, καθιστώντας τη, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ανίκανη για οποιαδήποτε αντίδραση.