Latest News

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Αλλάζει τους «κανόνες του παιχνιδιού» το χτύπημα στη Βηρυτό – Άγνωστη η τύχη του Νασράλα -«Νεκρό» τον θεωρούν οι ισραηλινοί

 Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μια σειρά επιδρομών στα νότια προάστια της Βηρυτού την Παρασκευή, προκαλώντας ισχυρές εκρήξεις που ακούστηκαν στην πρωτεύουσα. Θρίλερ είναι σε εξέλιξη για την τύχη του ηγέτη της... Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

«Εχθρικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μια σειρά από χτυπήματα στην περιοχή των νότιων προαστίων της Βηρυτού», ανέφερε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η λιβανέζικη τηλεόραση έδειξε νέφη καπνού να υψώνονται από πολλές τοποθεσίες στην περιοχή.

Η πρεσβεία του Ιράν στον Λίβανο είπε ότι η μεγάλη επίθεση του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού αντιπροσωπεύει μια «επικίνδυνη κλιμάκωση που αλλάζει το παιχνίδι» που «θα επιφέρει στον δράστη την κατάλληλη τιμωρία».

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι το «μακρύ χέρι του Ισραήλ» μπορεί να φτάσει στους «τύραννους της Τεχεράνης» οπουδήποτε στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 76 τραυματίστηκαν στην πυκνοκατοικημένη περιοχή, προσθέτοντας ότι πρόκειται για προσωρινό απολογισμό.

«Τα διαδοχικά πλήγματα του ισραηλινού εχθρού στο Χάρετ Χρέικ στα νότια προάστια της Βηρυτού, σε προκαταρκτικό απολογισμό, σκότωσαν δύο ανθρώπους και τραυμάτισαν 76, εκ των οποίων… 15 χρειάστηκαν νοσηλεία», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου. Το χτύπημα προκάλεσε περίπου 300 νεκρούς, αναφέρουν από την πλευρά του Ισραήλ.

Τα ισραηλινά χτυπήματα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου είχαν στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Ο ισραηλινός στρατός ελέγχει αν χτυπήθηκε ή όχι, ανέφερε ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος ισραηλινή πηγή.

Πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ είπε ότι ο Χασάν Νασράλα ήταν «καλά» μετά τα χτυπήματα. «Ο Σαγιέντ Νασράλα είναι καλά», είπε η πηγή, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι που επικαλείται η Jerusalem Post εκτιμούν πως αν ο Χασάν Νασράλα βρισκόταν στο καταφύγιο που στόχευσε ο πρόσφατος βομβαρδισμός, οποιοσδήποτε ήταν μέσα θα ήταν δύσκολο να επιβιώσει. Ωστόσο στη συνέχεια άλλαξε τον τίτλο της είδησης περί θανάτου του Νασράλα. Την εκτίμηση ότι ο Νασράλα σκοτώθηκε στο υπόγειο αρχηγείο της οργάνωσης εξέφρασε και το ειδησεογραφικό κανάλι του Ισραήλ 12.

Πάντως το Κανάλι 13, ήταν ελαφρώς πιο επιφυλακτικό, δηλώνοντας: «Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Ισραήλ: Το χτύπημα στον Νασράλα πέτυχε», ενώ από τη Χεζμπολάχ δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει καμία αλήθεια σε καμία δήλωση».

Από τη Νέα Υόρκη ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εξακριβωθεί εάν από το πλήγμα στη Βηρυτό χτυπήθηκε ο ηγέτης της οργάνωσης, ο Χασάν Νασράλα.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι συνεχίζει να πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, όπως εκτοξευτήρες ρουκετών και χώρους αποθήκευσης όπλων.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι στόχευσε το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στο προάστιο Dahieh της νότιας Βηρυτού. Την ίδια ώρα, ο στρατός του Λιβάνου ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό, ενώ ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης Ali Khamenei συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας, προφανώς για να αποφασίσει τα αντίποινα για το χτύπημα.

Σε τηλεοπτική δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι το κέντρο διοίκησης ήταν ενσωματωμένο βαθιά σε περιοχές αμάχων.

Πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ είπε ότι τα χτυπήματα ισοπέδωσαν έξι κτίρια.

«Τα ισραηλινά χτυπήματα ισοπέδωσαν έξι κτίρια», είπε η πηγή, αφού ο ισραηλινός στρατός είπε ότι πραγματοποίησε «ένα ακριβές χτύπημα» στο κεντρικό αρχηγείο της οργάνωσης.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε νωρίτερα ότι πραγματοποιεί νέες επιδρομές εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, λίγα λεπτά αφότου ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στον ΟΗΕ ότι οι επιχειρήσεις κατά της λιβανικής ένοπλης ομάδας θα συνεχιστούν.

Ο ισραηλινός στρατός «επί του παρόντος χτυπά τρομοκρατικούς στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Τα χτυπήματα έγιναν αμέσως μετά την υπόσχεση του Νετανιάχου να συνεχίσει να στοχεύει τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τη Χεζμπολάχ μέχρι να εκπληρωθούν όλοι οι στόχοι μας», είπε στους παγκόσμιους ηγέτες στον ΟΗΕ.

Σε μια ξεχωριστή δήλωση, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δεσμεύτηκε επίσης να νικήσει τους “εχθρούς του Ισραήλ κοντά και μακριά”.

Επιστρέφει εσπευσμένα στο Ισραήλ ο Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει η Haaretz, επιστρέφει εσπευσμένα στο Ισραήλ. Αρχικά επρόκειτο να επιστρέψει το Σάββατο μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά το Γραφείο του Πρωθυπουργού είπε ότι αναχωρεί το βράδυ της Παρασκευής.

Την ίδια ώρα το Πεντάγωνο λέει ότι οι ΗΠΑ «δεν είχαν λάβει προειδοποίηση» για την επίθεση στη Βηρυτό, ωστόσο σύμφωνα με το CNN, το Ισραήλ ειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από την επίθεση στη Βηρυτό την Παρασκευή, που επικαλείται έναν Ισραηλινό αξιωματούχο και δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχους είπε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε την αμερικανική κυβέρνηση ότι αναλάμβαναν στρατιωτική δράση όταν η επιχείρηση ήταν ήδη σε εξέλιξη και το Ισραήλ είχε τα αεροπλάνα στον αέρα.

Καλεί για κατάπαυση του πυρός η κυβέρνηση του Λιβάνου

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού την Παρασκευή δείχνουν ότι «δεν ενδιαφέρεται» για τις προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Ο Μικάτι προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να «σταματήσει» το Ισραήλ από το να διεξάγει «γενοκτονικό πόλεμο» εναντίον του Λιβάνου.

«Αυτή η νέα ισραηλινή επιθετικότητα αποδεικνύει ότι ο ισραηλινός εχθρός δεν ενδιαφέρεται για όλες τις διεθνείς προσπάθειες και ζητά κατάπαυση του πυρός», είπε ο Μικάτι, σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τον «γενοκτονικό πόλεμο που Ισραήλ) πολεμά στον Λίβανο».

Το γραφείο Τύπου του Μικάτι έστειλε δήλωση ενώ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου οι ΗΠΑ και άλλες χώρες είχαν κάνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός 21 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανικής ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ.

Έτοιμοι για όλα στο Ισραήλ

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χέρζι Χαλέβι ολοκλήρωσε μια συνάντηση για να «αξιολογήσει την κατάσταση» μετά από μια μεγάλη επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού, αποκαλώντας την περιοχή το σπίτι του «κέντρου διοίκησης» της Χεζμπολάχ. Ο Χαλέβι είπε ότι ο στρατός είναι «έτοιμος να επιτεθεί και να αμυνθεί», σύμφωνα με δήλωση.

Οι κάτοικοι των πόλεων Safed και Katzrin του βόρειου Ισραήλ ζητήθηκε να μείνουν κοντά σε καταφύγια.