Latest News

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: «Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες – Πότε θα διεξαχθούν

 


Τον οδικό χάρτη μέχρι την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συζήτησε η Πολιτική Γραμματεία... του κόμματος. Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖA αποφάσισε για την εισήγηση που θα κάνει στην κεντρικη επιτροπή σε δύο βδομάδες σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα: Συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου, κάλπες για νέο αρχηγό στις 24 Νοεμβρίου και οι επαναληπτικές την 1η Δεκεμβρίου.

Με 18 ψήφους υπέρ και 3 κατά (καταψήφισαν οι Θεοδώρα Τζάκρη, Παύλος Πολακης και Ολυμπία Τελιγιορίδου) το τελικό οργανόγραμμα που αποφασίστηκε, έχει ως εξής:

Το συνέδριο που θα ανακηρύξει τις υποψηφιότητες για την εκλογή προέδρου και θα επικυρώσει τη διαδικασία θα διεξαχθεί 1 με 3 Νοεμβρίου, όπως αποφασίστηκε στην Πολιτική Γραμματεία μετά από έντονες συζητήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα. Θα προηγηθεί η εκλογή συνέδρων. Οι εκλογές για νέα ηγεσία μετά την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη, θα διεξαχθούν σε δυο γύρους: Ο πρώτος γύρος θα στις 24 Νοεμβρίου και ο δεύτερος, εφόσον χρειαστεί, την 1η Δεκεμβρίου.

Ανοικτό είναι ακόμη αν το έκτακτο Συνέδριο θα είναι και καταστατικό Συνέδριο ή εάν θα μεταφερθούν οι αλλαγές στο καταστατικό για μετά την εκλογή προέδρου, δεδομένου ότι οι απόψεις διίστανται.

Η πρόταση πλέον θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα της εκλογής προέδρου.

Εκπρόσωπος Τύπου, έως την εκλογή προέδρου τουλάχιστον αναλαμβάνει ο Παυσανίας Παπαγεωργίου, μέχρι πρότινος αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου. Υπενθυμίζεται ότι η Βούλα Κεχαγιά παραιτήθηκε σήμερα το πρωί.

Νωρίτερα, είχαν κατατεθεί δύο προτάσεις, ωστόσο βρέθηκε συμβιβαστική λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη που πρόσκεινται στην πλευρά του “έκπτωτου” πλέον προέδρου Στέφανου Κασσελάκη αλλά και ο Παύλος Πολάκης πρότειναν διαρκές συνέδριο στις 13 Οκτωβρίου, δηλαδή χωρίς εκλογή νέων συνέδρων αλλά με τους ίδιους του περασμένου Φεβρουαρίου και εκλογές στις 2 Νοεμβρίου.

Η πλευρά των 87 που κινήθηκε στη λογική “ούτε φαστ τρακ ούτε αργόσυρτες διαδικασίες” είχε προτείνει να γίνει συνέδριο στις 7-10 Νοεμβρίου ώστε να προηγηθεί προσυνεδριακός διάλογος στις οργανώσεις τον Οκτώβριο και ακολούθως να στηθούν κάλπες την 1η Δεκεμβρίου. “Όλα πρέπει να γίνουν δημοκρατικά και με βάση το Καταστατικό” έλεγαν.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Παύλος Πολάκης, έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους και αναφερόμενος σε πιθανή ημερομηνία εκλογών, την τοποθέτησε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί «να πάει παραπέρα»

Ερωτώμενος για τις πρόσφατες εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση μετά την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη, ο κ, Πολάκης ανέφερε ότι θα «πρέπει να επουλωθεί η κατάστασή μας».

Όσο για τον μέχρι πρότινος πρόεδρο του κόμματος, ο κ. Πολάκης εκτίμησε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε και σε σενάρια που κυκλοφορούν ότι περιμένει να δει δημοσκοπήσεις για να φτιάξει άλλο κόμμα.

Κλείνοντας ο βουλευτής Χανίων ζήτησε να δεσμευτούν όλοι για την ενότητα του κόμματος.