Latest News

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Κλείδωσε το φορολογικό πακέτο της ΔΕΘ – Τα οκτώ σημεία των παρεμβάσεων που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό

 Κλείδωσε το πακέτο των φορολογικών παρεμβάσεων που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο το βράδυ από το βήμα της ΔΕΘ και ως στόχο θα έχουν την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την ταυτόχρονη έμμεση αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, σε μία περίοδο όπου η ακρίβεια συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την...

ελληνική κοινωνία.

Από το υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν για την ώρα να μπουν σε λεπτομέρειες, ενώ παράλληλα δεν αποκλείουν να υπάρξει και κάποιο μέτρο – έκπληξη όπως άλλωστε συνηθίζει ο πρωθυπουργός. Σε καμία όμως περίπτωση αυτό δεν θα είναι οριζόντιο και δεν θα αφορά ευρείες μάζες του πληθυσμού.

Άλλωστε όλα τα κυβερνητικά στελέχη προεξέχοντος του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη δηλώνουν πως δεν πρόκειται να μπει υπό αμφισβήτηση η δημοσιονομική σταθερότητα.

Τα βασικά σημεία του φορολογικού πακέτου σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες τα εξής:

  1. Τεκμήρια φορολόγησης επαγγελματιών: Αναμένονται οριακές διορθώσεις στη φορολόγηση των επαγγελματιών, οι οποίες αποσκοπούν στη διεύρυνση των περιπτώσεων που θα επωφελούνται από τη μείωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Το μέτρο σήμερα καλύπτει επαγγελματίες με αναπηρία 67% έως 79%, δραστηριότητες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών με ανήλικα τέκνα, γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρία τουλάχιστον 67% και πολύτεκνους. Επίσης, θα συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα για την κάλυψη του τεκμαρτού ποσού.
  2. Κατάργηση Τέλους Επιτηδεύματος: Από το 2025, καταργείται πλήρως το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτή η ενέργεια αποσκοπεί στη σημαντική ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για τους ελεύθερους επαγγελματίες και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  3. Ρυθμίσεις για Airbnb και κλειστά σπίτια: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα μεταφέρουν τα ακίνητά τους από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση θα επωφελούνται από τριετή απαλλαγή από το φόρο ενοικίων. Ιδιαιτέρως, οι ιδιοκτήτες που θα ξεκλειδώσουν τουλάχιστον 200.000 κλειστά σπίτια θα συμβάλουν στην ανακούφιση των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση στέγης λόγω της αύξησης των ενοικίων. Οι εισοδηματικές κατηγορίες από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45%, και η απαλλαγή θα προσφέρει σημαντικό φορολογικό όφελος. Επιπλέον, θα «παγώσει» η έκδοση νέων αδειών Airbnb σε περιοχές με κορεσμένη αγορά, με την Αττική να διατηρεί ηγετικό ρόλο.
  4. Αναθεώρηση Τεκμηρίων Διαβίωσης: Από το 2025, τα τεκμήρια διαβίωσης θα αναθεωρηθούν από μηδενική βάση με στόχο τη μείωση τους κατά 30%. Ειδική επιτροπή θα αναλάβει να προτείνει παρεμβάσεις για την εξάλειψη των στρεβλώσεων και αδικιών που οδηγούν σε δυσανάλογα υψηλούς φόρους για πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Η αναθεώρηση θα καλύψει δαπάνες διαβίωσης, αυτοκίνητα, κατοικίες, αγορά αγαθών, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και σκάφη αναψυχής, με στόχο την ανακούφιση των πολιτών με περιορισμένα οικονομικά μέσα.
  5. ΦΠΑ ακινήτων: Ο ΦΠΑ 24% στα ακίνητα θα παραμείνει «παγωμένος» έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Αυτή η πολιτική αποσκοπεί στην ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα της ακίνητης περιουσίας και την ανακούφιση της αγοράς ακινήτων.
  6. Ενισχυμένο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» θα ενισχυθεί με αύξηση της επιδότησης στο 60% από 40% και αύξηση του ανώτατου ορίου δαπανών από 10.000 σε 15.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ανακαίνισης και ενοικίασης κατοικιών, βελτιώνοντας τη διαθεσιμότητα και ποιότητα της κατοικίας στην αγορά.
  7. Φορολογικά κίνητρα για πολύτεκνους και νέα ζευγάρια: Στοχευμένα φορολογικά κίνητρα θα χορηγηθούν σε πολύτεκνες οικογένειες, με στόχο την εξίσωση των δικαιωμάτων των τριτέκνων με εκείνα των πολυτέκνων. Παράλληλα, θα θεσπιστούν ειδικές φοροαπαλλαγές για νέα ζευγάρια, περιλαμβάνοντας εκπτώσεις ΦΠΑ για βρεφικά είδη και εκπτώσεις από φόρους για οικογενειακές δαπάνες, όπως δαπάνες που σχετίζονται με τη γέννηση παιδιών.
  8. Φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων: Ειδικό νομοσχέδιο θα προωθήσει φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την αναδιάρθρωση της αγοράς.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ο στρατηγικός στόχος είναι η μόνιμη μείωση του φορολογικού βάρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τις παρεμβάσεις να εξαρτώνται από τα δημοσιονομικά περιθώρια και τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας. Το χρονοδιάγραμμα, το είδος και η έκταση των παρεμβάσεων θα καθοριστούν με γνώμονα την ενίσχυση των δημοσίων οικονομικών και τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.