Latest News

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: “Δεν πάω πουθενά, εφικτή η αυτοδυναμία, δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος”

 


Το πολιτικό σχέδιο στο δρόμο προς τις εκλογές περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να… βγει στη σύνταξη και πως δεν πρόκειται να αλλάξει πόστο (προς την Ευρώπη) εν μέσω... κυβερνητικής θητείας.

 Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ., κάθε σενάριο που θα προκαλούσε τριγμούς και αμφιβολίες για την περαιτέρω πορεία της κυβέρνησης, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να επαναφέρει την ηρεμία στο γαλάζιο στρατόπεδο, μετά το στραπάτσο των ευρωεκλογών, αλλά και τις άσχημες πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου.

Σε μια συνέντευξη που κυριάρχησαν τα πολιτικά ζητήματα, ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «έχουν μεσολαβήσει 15 μήνες από τις εκλογές του 2023. Θα φάνταζε αλαζονικό να αναφερθώ στο τι θα γίνει το 2027. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως δεν έχω κάποιο σχέδιο μεταπήδησης σε ευρωπαϊκή θέση. Είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός έως την άνοιξη 2027 και σκοπεύω να εξαντλήσω τη θητεία μου», ενώ επισήμανε ότι «θα διαψευστούν και πάλι όσοι μιλούν για πρόωρες εκλογές», τονίζοντας ότι «η ΝΔ προσέρχεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για να κερδίσει».

«Είμαι πρωθυπουργός, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και δεν έχω σκοπό να βγω στη σύνταξη», είπε χαρακτηριστικά – δύο φορές, μάλιστα – ενώ απαντώντας σε σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο Κ. Μητσοτάκης τα διέψευσε, υποστηρίζοντας ότι «η αυτοδυναμία δεν είναι ανέφικτη, ακόμα και με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο». «Περιμένετε να δείτε τι θα κάνουμε την επόμενη τριετία», συμπλήρωσε, ουσιαστικά συνδέοντας το εκλογικό αποτέλεσμα με την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.

Δεξιά και ακροδεξιά

Ο πρωθυπουργός απέρριψε, για άλλη μια φορά, την ερμηνεία του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, ότι αποτέλεσε κάλεσμα για στροφή προς τα δεξιά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι πάντα υπήρχαν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, τα οποία, όμως, είναι πολυδιασπασμένα, και τονίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν καθορίζεται από τις δημοσκοπήσεις.

«Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις κάθε μέρα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Κάναμε αυτά για τα οποία μας εξέλεξαν οι πολίτες, ίσως κάποια στενοχώρησαν τους παραδοσιακούς μας ψηφοφόρους. […] Αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος γιατί θεωρούμε πως η πολιτική μας θα αποδώσει σε ορίζοντα τετραετίας».

Για ακόμη μία φορά, ο πρωθυπουργός απέρριψε ότι στην κυβέρνηση επικρατεί «μεταρρυθμιστική κόπωση», εξηγώντας, πάντως, ότι ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη προωθηθεί δεν έχουν γίνει αισθητές από τους πολίτες.

Παραμένοντας στο ζήτημα της ακροδεξιάς, ο πρωθυπουργός είπε ότι ενισχύθηκε, μεν, στην Ευρώπη, αλλά όχι όσο αναμενόταν, επισημαίνοντας ότι το μείζον πρόβλημα αφορά στην παράτυπη μετανάστευση, θέμα που η χώρα έχει αντιμετωπίσει, ενώ έκανε ειδική αναφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα και την αμυντική θωράκιση της χώρας, θέμα που προφανώς απασχολεί πολλούς ψηφοφόρους της ευρύτερης δεξιάς παράταξης.

Για Σαμαρά – Καραμανλή

Αναφερόμενος στην απουσία από τη ΔΕΘ – μετά τη σκληρή κριτική που άσκησαν στις αρχές Ιουλίου στην κυβέρνηση – των πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το κόμμα είναι ισχυρό και ενωμένο και ότι έχει κατοχυρώσει την ελεύθερη έκφραση των στελεχών του – και άρα και των δύο πρώην πρωθυπουργών, για τους οποίους είπε ότι ακούει τις απόψεις τους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνεί με αυτές.

Εντούτοις, έστειλε και μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ, θέτοντας εμμέσως και όρια στην έκφραση άποψης, καθώς είπε ότι το κόμμα είναι συντεταγμένο και οι βουλευτές στηρίζουν τις πολιτικές της κυβέρνησης, για να καταλήξει ότι «η ΝΔ είναι μια χαρά».

Σχετικά με τη συζήτηση για τον επόμενο ή την επόμενη πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κ. Μητσοτάκης έκοψε την κουβέντα και ζήτησε να «σεβαστούμε τον θεσμό» και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει τον Ιανουάριο», ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως έως τότε δεν θα πει τίποτα περισσότερο.

Ελληνοτουρκικά

Τέλος, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και την επικείμενη συνάντηση με Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι«δεν είχα ποτέ αυταπάτες για τη δυσκολία της προσέγγισής μας με την Τουρκία. Γι’ αυτό και εξαρχής προσέγγισα αυτή την προσπάθεια αποκατάστασης κανονικών σχέσεων με ρεαλισμό, κρατώντας τα θετικά τα οποία νομίζω ότι είναι σημαντικά. Το γεγονός ότι δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις των εναέριο χώρο του Αιγαίου την καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και την καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, τη βίζα εξπρές που βοήθησε πολύ το ανατολικό Αιγαίο».

Από την άλλη, αναγνώρισε ότι ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει: «Η Γαλάζια Πατρίδα παραμένει στο τραπέζι και συνιστά μια ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

»Αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο πάντα το θέτω και θα εξακολουθώ να το θέτω στον Πρόεδρο Ερντογάν και αποτελεί και τη βασική αιτία και τη βασική δυσκολία για να μπορέσουμε να μπούμε στον πυρήνα της συζήτησης της μεγάλης μας διαφοράς που αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ θαλασσίων ζωνών, δηλαδή στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και προφανώς, αν θεωρούσαμε ότι όλα βαίνουν καλώς με την Τουρκία και ότι είχαμε λύση για τους επόμενες δεκαετίες, τα ζητήματά μας, δεν θα υπήρχε και η ανάγκη να επενδύουμε τα σημαντικά ποσά τα οποία επενδύουμε στην ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε.

Περί αντιπολίτευσης

Εντύπωση προκάλεσε και το πόσο… διαδικαστικός ήταν ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και φρόντισε να αφήσει τις απαραίτητες αιχμές, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «αφασία» και εξαπολύοντας μύδρους κατά του ΠΑΣΟΚ για «μηδενιστική στάση».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε μια κατάσταση πολιτικής αφασίας, ούτε από το ΠΑΣΟΚ που καταψήφισε όλες τις μεταρρυθμίσεις που φέραμε. Άρα το “όχι” σε όλα, όπου παρουσιάζεται μια Ελλάδα φτωχή και ρακένδυτη δεν είναι ακριβής», αν και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν είναι καλό για την πολιτική ζωή του τόπου να μην υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.