Latest News

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Γαστρεντερίτιδα στη Γαύδο: Ένας άνθρωπος κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του, αποκαλύπτει ο γιατρός

 


Ένας άνθρωπος κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος της επιδημίας στη Γαύδο, αποκαλύπτει ο ένας από τους δύο γιατρούς που υπηρετούν... στο νησί.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο γιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Γαύδου Βασίλης Αμβροσιάδης αποκάλυψε πως κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της επιδημίας της γαστρεντερίτιδας μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ένας άνθρωπος κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του λόγω της αφυδάτωσης. Ακόμα 20 άνθρωποι νόσησαν βαριά και χρειάστηκαν περίθαλψη για να ξεπεράσουν τη γαστρεντερίτιδα, επισήμανε ο ίδιος. 

Ήμασταν δύο γιατροί, με δεκάδες κρούσματα και δεν είχαμε μία καθαρίστρια, καταγγέλλει.

Καθώς όμως τα κρούσματα που έφταναν καθημερινά στο ιατρείο της Γαύδου ήταν 20-30 καθημερινά, με ανθρώπους να νοσηλεύονται στο πάτωμα ή ακόμα και στην αυλή, οι δύο γιατροί δεν είχαν καν διαθέσιμο εργαζόμενο για την καθαριότητα του χώρου. Ο κ. Αμβροσιάδης δήλωσε πως τα τρία τελευταία χρόνια που εργάζεται στη Γαύδο, ο δήμος προσλαμβάνει καθαρίστρια με σύμβαση που ξεκινά τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται τον Μάιο, αφήνοντας το ιατρείο χωρίς υπηρεσία καθαριότητας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται. 

Μόνο μετά από παρέμβαση της Περιφέρειας Κρήτης, ο δήμος Γαύδου παραχώρησε καθαρίστρια στο ιατρείο κατά τη διάρκεια της επιδημίας, καταγγέλλει ο ίδιος, μιλώντας στον Real FM. 

Πού οφείλεται η γαστρεντερίτιδα στη Γαύδο

Όπως υποστήριξε ο γιατρός, εκ του δήμου Γαύδου υπήρξε μία προσπάθεια διαβεβαίωσης πως για την επιδημία γαστρεντερίτιδας ευθύνεται ο συνωστισμός των κατασκηνωτών και του πλήθους των επισκεπτών τη συγκεκριμένη περίοδο. Με την πεποίθηση αυτή ωστόσο διαφωνεί κάθετα ο κ. Αμβροσιάδης, που βάσει των δεδομένων, θεωρεί ως πιθανότερη αιτία εξάπλωσης της γαστρεντερίτιδας το δίκτυο ύδρευσης της Γαύδου. Όπως επισημαίνει, ο νοροϊός που εντοπίστηκε από το μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου Χανίων μπορεί να μεταδίδεται μέσω του νερού, αντίθετα με όσα ισχυρίζεται ο δήμος Γαύδου.

«Η δήμαρχος προσπάθησε να την παρουσιάσει σαν κάτι όχι πολύ ανησυχητικό, την απέδωσε στους κατασκηνωτές, στον κόσμο, προσπάθησε να περάσει ότι ο νοροϊός δεν μεταδίδεται μέσω του νερού», είπε ο κ. Αμβροσιάδης.

Όπως αποκάλυψε η LiFO, ο χώρος όπου βρίσκεται το αντλιοστάσιο για το νερό της Γαύδου ήταν ουσιαστικά μέσα σε μια «χωματερή» με απορρίμματα και απόβλητα παντού στον χώρο. Καταγγελίες μάλιστα υποστηρίζουν ότι το σκουριασμένο καπάκι της δεξαμενής δεν τοποθετήθηκε παρά μόνο μετά το ξέσπασμα της γαστρεντερίτιδας και του σάλου που ακολούθησε.