Latest News

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Προβάδισμα για την Κάμαλα Χάρις σε τρεις κρίσιμες πολιτείες

 
Η Κάμαλα Χάρις προηγείται κατά τουλάχιστον 5 μονάδες του Ντόναλντ Τραμπ σε δύο πολιτείες-κλειδιά, μόλις επτά εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της... 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία νέας δημοσκόπησης  του Πανεπιστημίου Κουίνιπιακ, η Κάμαλα Χάρις συγκεντρώνει ποσοστό 51% στην πρόθεση ψήφου στην Πενσιλβάνια, έναντι 45% για τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή η πολιτεία θεωρείται κρίσιμης σημασίας στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, καθώς εξασφαλίζει σε όποιον την κερδίσει περισσότερους εκλέκτορες από τι άλλες έξι αμφίρροπες Πολιτείες.

Στην Πενσιλβάνια έγινε η τηλεμαχία της 10ης Σεπτεμβρίου, που ενδέχεται να είναι και η μοναδική μεταξύ των δύο αντιπάλων, ενώ στην ίδια πολιτεία σημειώθηκε η πρώτη δολοφονική απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Ιουλίου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Κουίνιπιακ, η υποψήφια των Δημοκρατικών προηγείται του πρώην προέδρου και στο Μίσιγκαν (50% έναντι 45%) και οριακά στο Ουισκόνσιν (48 έναντι 47%).

Ο υποψήφιος που θα ηττηθεί και στις τρεις πολιτείες, δεν έχει θεωρητικά καμία πιθανότητα να εκλεγεί. Ο Ντόναλντ Τραμπ τις είχε κερδίσει το 2016 και ο Τζο Μπάιντεν αναδείχθηκε νικητής και στις τρεις στις εκλογές του 2020.

Στη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στο διάστημα 12-16 Σεπτεμβρίου, συμμετείχαν 1.331 ψηφοφόροι από την Πενσιλβάνια, 905 στο Μίσιγκαν και 1.075 στο Ουισκόνσιν και το περιθώριο στατιστικού λάθους ανέρχεται στο 2,7-3,3%.