Latest News

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ: Τραβά το σκοινί της αμφισβήτησης ο Κασσελάκης -Στο τραπέζι σενάριο διαγραφής του

 

Στα άκρα φτάνει η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ της νέας πλειοψηφίας και της πλευράς Κασσελάκη, με τραγελαφικές καταστάσεις να εκτυλίσσονται... χθες από το απόγευμα και μετά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης όχι μόνο προσανατολίζεται στο να είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά τραβά και το σκοινί της αμφισβήτησης της απόφασης έκπτωσής του από την θέση του προέδρου, όπως φάνηκε από τα γεγονότα της χθεσινής ημέρας.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν ότι ο ίδιος νομιμοποίησε και το όργανο – στο οποίο άλλωστε προέτρεπε τους διαφωνούντες να καταθέσουν μομφή στο πρόσωπό του – και τις διαδικασίες, αφού δεν υπήρξε ένσταση για τις τηλεφωνικές ψήφους των απόντων, και την απόφαση αποπομπής του, καθώς αποχώρησε αμέσως από την ΚΕ και στη συνέχεια άρχισαν οι παραιτήσεις συνεργατών του, ενώ συνεργάτης του επίσης, μάζεψε τα πράγματά του από το γραφείο του στην Κουμουνδούρου.

Η συζήτηση πλέον φτάνει και σε σκέψεις για διαγραφή του- η κουβέντα αυτή φαίνεται πως άνοιξε εκτενώς στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της ΠΓ. Προκειμένου να μην διαταραχθεί η συντριπτική πλειοψηφία που είχε σχηματιστεί υπέρ της επικύρωσης της έκπτωσης, δεν δόθηκε συνέχεια. Σύμφωνα με το topontiki.gr το θέμα τέθηκε μετ’ επιτάσεως από την Όλγα Γεροβασίλη. Και πάντως παραμένει στο τραπέζι – θα εξαρτηθεί και από το πως θα κινηθεί ο Κασσελάκης τις επόμενες ημέρες κι ενώ οι συνεργάτες του προϊδεάζουν για ανακοίνωση υποψηφιότητας.

Ο Κασσελάκης ζήτησε να του ανοίξουν το γραφείο, η Σβίγκου συγκάλεσε έκτακτη ΠΓ

Ειδικότερα, μέσα σε ένα εντεινόμενο κλίμα αμφισβήτησης – το τελευταίο εικοσιτετράωρο – για την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να καθαιρέσει τον Στέφανο Κασσελάκη – συνήλθε χθες εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία την οποία συγκάλεσε η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ράνια Σβίγκου.

Είχε προηγηθεί λίγο νωρίτερα επικοινωνία του Στέφανου Κασσελάκη με τον οικονομικό διευθυντή του κόμματος Χρήστο Μαυροκεφαλίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνεδρίαση όπου ήταν παρών, ο κ. Μαυροκεφαλίδης μετέφερε πως ο «έκπτωτος» ή πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του ζητούσε να μάθει ποιος είναι υπεύθυνος για το κόμμα.

Ο οικονομικός διευθυντής, όπως ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου του απάντησε «εγώ είμαι» («εγώ ο Χρ. Μαυροκεφαλίδης») διαψεύδοντας διαλόγους που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα και με τους οποίους δινόταν η αντίστροφη εικόνα (ότι ο οικονομικός διευθυντής απάντησε στον πρόεδρο «εσύ είσαι» υπεύθυνος για το κόμμα).

Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μαυροκεφαλίδης ενημέρωσε το όργανο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης τού ζήτησε να του ανοίξει το γραφείο του.

Κάτι που φαίνεται πως τροφοδότησε νωρίτερα και τη φημολογία ότι ο Κασσελάκης κατεβαίνει στην Κουμουνδούρου με το περιβάλλον του να διαψεύδει.

Τα μέλη της ΠΓ ειδοποιήθηκαν γύρω στις 5 παρά το απόγευμα για έκτακτη σύγκληση του οργάνου προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτή την υπόθεση αμφισβήτησης των αποφάσεων της ΚΕ.

Με συντριπτική πλειοψηφία επικυρώθηκε ότι ο Κασσελάκης είναι «έκπτωτος»

Η συνεδρίαση (ξεκίνησε γύρω στις 8.30 και ολοκληρώθηκε κατά τις 10), επικύρωσε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι έκπτωτος πρόεδρος με πλειοψηφία 17 υπέρ έναντι 1 κατά και μίας αποχής.

Κατά ψήφισε η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ απείχε από την ψηφοφορία η Ολυμπία Τελιγιορίδου, δηλώνοντας μετά την συνεδρίαση πως ήταν επιλογή αποχής από την τροφοδότηση της εσωστρέφειας και την δημιουργία πολεμικού κλίματος.

Στους 17 συμπεριλαμβάνεται και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συζήτησης φέρεται να διαφώνησε με τις σκέψεις για διαγραφή Κασσελάκη. «Έχει τελειώσει η υπόθεση έκπτωτος ή όχι. Ό,τι ήταν να πάθουμε το πάθαμε» φέρεται να είπε μεταξύ άλλων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρέπει να «χοντρύνει» άλλο το θέμα.

Το επιχείρημα Τζάκρη και οι προειδοποιήσεις για δικαστήρια

Η Θεοδώρα Τζάκρη, ήταν η μόνη από τα μέλη της ΠΓ που στήριξαν την πλευρά Κασσελάκη και κατά πληροφορίες ενημέρωσε το όργανο για τις προθέσεις του να φτάσει το θέμα στα δικαστήρια. Με δήλωσή της η Θεοδώρα Τζάκρη επικαλέστηκε το διαχειριστικό κενό που δημιουργείται από την έκπτωση του προέδρου η οποία όπως αναφέρει, συμπαρασύρει και τους πληρεξούσιους: «Η λύση είναι μία» καταλήγει η δήλωσή της: «η ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στην θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του. Δεν νοείται ούτε νομικά ούτε πολιτικά να παραμείνει ακέφαλο το κόμμα. Αλλιώς η παράταση του διαχειριστικού κενού συνεπάγεται την πολιτική κατάρρευση και την οικονομική χρεωκοπία.

«Η ΚΕ κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Κασσελάκη – Υποχρέωση όλων ο σεβασμός στις αποφάσεις»

Απέναντι στο επιχείρημα που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες από βουλευτές που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη και ενισχύθηκε από συνταγματολόγους, ότι δηλαδή η υπερψήφιση της πρότασης μομφής, δηλώνει άρση της εμπιστοσύνης αλλά δε συνεπάγεται «καθαίρεση» και ο Κασσελάκης θα έπρεπε να παραμείνει πρόεδρος ως το Συνέδριο, η Π.Γ. ως συλλογική ηγεσία του κόμματος αυτή τη στιγμή, απάντησε:

«H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος».

Με την ίδια απόφαση κάλεσε μέλη και στελέχη να σεβαστούν την απόφαση της Κ.Ε.:

«Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών.

Συνεπώς, το ζήτημα αυτό είναι λήξαν».

Σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκε από την Όλγα Γεροβασίλη να υπάρξει μια σαφής αναφορά στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, κάτι που όμως δεν πέρασε.

Σε σχέση με την συζήτηση για το ποιος είναι υπεύθυνος για το κόμμα, κομματικές πηγές διευκρίνιζαν ότι νόμιμος εκπρόσωπος για οικονομικά και διοικητικά θέματα είναι ο οικονομικός διευθυντής Χρήστος Μαυροκεφαλίδης. Πολιτικά το κόμμα εκπροσωπείται από την Πολιτική Γραμματεία, την Γραμματέα της ΚΕ (Ράνια Σβίγκου) και από τον πρόεδρο της ΚΟ (Νίκο Παππά).

Κασσελάκης: «Εκτροπή» – «Η μάχη θα δοθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ»

Στο μεταξύ, έχοντας να εμφανιστεί από το μεσημέρι της Κυριακής, ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του έδωσε χθες το «παρών» προαναγγέλοντας ουσιαστικά υποψηφιότητα. «Είμαι εδώ» έγραψε ο ίδιος, «η μάχη θα δοθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ» διεμήνυαν οι συνεργάτες του.

Επιπλέον, ο ίδιο έκανε λόγο για «απίστευτες προβοκάτσιες», «ψευδείς διαλόγους» και «ψευδή προσκλητήρια». Το τελευταίο αφορά σε συγκέντρωση οπαδών του έξω από την Κουμουνδούρου που τελικά αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για δέκα περίπου άτομα τα οποία προπηλάκιζαν όποιο στέλεχος έφτανε στο κτίριο.

Στην ανάρτησή του καλούσε «τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να μη διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας» και «κυρίως να μη σαμποτάρουν την επίσκεψη του Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκου Παππά, στη ΔΕΘ».

Επίσης, μίλησε για «εκτροπή», παίρνοντας πάνω του, όσα λέγονται τις τελευταίες μέρες για πραξικόπημα.

«Απέναντι στην εκτροπή, η ψυχραιμία, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση είναι η δύναμή μας. Μετατρέψτε την οργή σας σε δημιουργία. Είμαι εδώ» κατέληγε.

Νωρίτερα, συνεργάτες του διέρρεαν πως «ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, επέστρεψε σήμερα στην Αθήνα και από το πρωί είχε σειρά συναντήσεων με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κινήσεις που δείχνουν πως η μάχη θα δοθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ».

Πάντως, χθες το βράδυ μετά την απόφαση της ΠΓ, δεν υπήρξε κάποια νεότερη αντίδραση από πλευράς του.