Latest News

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Στέφανος Κασσελάκης: Aνακάλεσε την εξουσιοδότηση για τη διαχειριστική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ - Τι σημαίνει η πράξη


 Νέα τροπή παίρνει η σφοδρή εσωκομματική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Στέφανος Κασσελάκης ανακάλεσε την εξουσιοδότηση που είχε δώσει ως πρόεδρος στον υπεύθυνο των οικονομικών και άλλων λειτουργικών θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ... Χρήστο Μαυροκεφαλίδη.

Το έγγραφο εστάλη όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, με συμβολαιογραφική πράξη και διαμορφώνει μία κατάσταση που μπορεί να σημαίνει τα εξής, σύμφωνα και με νεότερη ενημέρωση από πηγές κοντά στον κ. Κασσελάκη:

Πρώτον ότι ο ίδιος παίρνει πίσω μία εξουσιοδότηση που είχε δώσει ως πρόεδρος. Άρα διατηρεί την αρμοδιότητα που είχε ως πρόεδρος να δίνει και να ανακαλεί τέτοιου είδους πράξεις. Και, εφόσον το κρίνει από τη στιγμή που νομικά και εκ του καταστατικού (άρθρο 44) παραμένει υπεύθυνος για τέτοιου είδους θέματα, μπορεί να δώσει σε άλλο πρόσωπο αυτή την εξουσιοδότηση.

Δεύτερον, ως πολιτική πράξη και σε συνέχεια της δήλωσης που έκανε ο νομικός του σύμβουλος κ. Πελέκης ότι δεν θα πάει στα δικαστήρια κατά της απόφασης της κεντρικής επιτροπής, ίσως να αποδέχεται την ντε φάκτο κατάσταση – και δεν θέτει σε αυτή τη φάση θέμα νομικής επιστροφής του στην προεδρία. Αλλά αυτό χρειάζεται διευκρίνιση ως προς τις ακριβείς προθέσεις του και πώς ακριβώς εννοεί την κίνησή του.
Και τρίτον, ότι πρέπει πλέον η πλειοψηφία της ΚΕ και της πολιτικής γραμματείας να ερμηνεύσει το καταστατικό εκ νέου και να αναλάβει την ευθύνη να ορίσει εκείνη έναν πληρεξούσιο για την οικονομική διαχείριση και τη λειτουργία του κόμματος. Η εντύπωση που έχει δοθεί είναι πως θα ερμηνευτεί με τέτοιο τρόπο η καταστατική διάταξη ώστε να δώσει την εξουσιοδότηση αυτή ο Νίκος Παππάς, ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Απομένει να φανεί τι ακριβώς θα ισχύει έναντι τρίτων (πχ τράπεζες) από τη στιγμή που υπάρχει αυτό το κενό, καθώς η κεντρική επιτροπή θεωρεί ότι καθαίρεσε τον κ. Κασσελάκη, αλλά δεν τοποθέτησε άλλον (έστω μεταβατικά) στη θέση του – προφανώς επειδή δεν είχε καμία καταστατική δικαιοδοσία να το κάνει.

Το καταστατικό προβλέπει τα εξής:

Άρθρο 44 – Διαχείριση των οικονομικών του κόμματος

  1. Η Κεντρική Επιτροπή έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος, ορίζει τον Οικονομικό Υπεύθυνο και την Οικονομική Επιτροπή που καταρτίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό και παρακολουθεί την πορεία των οικονομικών του κόμματος. Ο προϋπολογισμός εγκρίνεται από την Κεντρική Επιτροπή. Η Κεντρική Επιτροπή μπορεί επίσης να υιοθετεί, εφ’ όσον κρίνεται αναγκαίο και μετά από εισήγηση του Οικονομικού Υπευθύνου και της Οικονομικής Επιτροπής, ειδικό κανονισμό σχετικά με τις λεπτομέρειες της διαχείρισης των οικονομικών του κόμματος.
  2. Η συνομολόγηση και υπογραφή συμβάσεων (σύμβαση πιστώσεων μέσω ανοικτού αλληλόχρεου λογαριασμού, δανειακή σύμβαση, σύμβαση ενεχυριάσεως απαιτήσεως) με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ή άλλης μορφής εξασφαλίσεων, η προσημείωση ή υποθήκευση ακίνητων, καθώς και η λήψη και χρήση του προϊόντος των χρηματοδοτήσεων ανάγεται στην αρμοδιότητα του προέδρου, ο οποίος δικαιούται να διορίζει και άλλους πληρεξούσιους, στους οποίους θα μεταβιβάζει τις ίδιες ή λιγότερες από τις παραπάνω εντολές.
  3. Επίσης ο πρόεδρος δικαιούται να διορίζει πληρεξούσιο ή πληρεξούσιους για την διενέργεια πράξεων που σχετίζονται με τις διαχειριστικές και λειτουργικές ανάγκες του κόμματος.
  4. Το συνέδριο εκλέγει 7μελή Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου που έχει την ευθύνη να ελέγχει τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος.