Latest News

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη


«100% σίγουρος» για την αθωότητα του Πέρι Κουρουμπλή, δηλώνει ο αδελφός του, μετά τη σύλληψη του 65χρονου Ελληνοαυστραλού για το διπλό φονικό πριν 47 χρόνια στη Μελβούρνη... της Αυστραλίας.

Ο Πέρι Κουρουμπλής, 65 ετών, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Ρώμης και κρατείται για τους φόνους της Σούζαν Άρμστρονγκ και της Σούζαν Μπάρτλετ - μια υπόθεση γνωστή στην Αυστραλία ως «οι δολοφονίες της Easey Street». Ο αδερφός του, πάντως, λέει ότι είναι «100% σίγουρος» ότι έχει γίνει λάθος και ο αδελφός του είναι αθώος για τη διπλή δολοφονία.


Ο Πέρι Κουρουμπλής, 65 ετών, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Ρώμης την Πέμπτη. Η αστυνομία της Αυστραλίας σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση έκδοσης στην Ιταλία για να αντιμετωπίσει κατηγορίες στη Μελβούρνη.

«Είμαι 100% σίγουρος ότι όλα αυτά είναι ένα μεγάλο λάθος»

Οι δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές στο σπίτι τους στην Easey Street, στο Collingwood της Μελβούρνης τον Ιανουάριο του 1977, και η δολοφονία τους ήταν από καιρό μια από τις πιο γνωστές ανεξιχνίαστες υποθέσεις της Βικτώριας. Ο αδερφός του Πέρι Κουρουμπλή, Τόνι, είπε στον Guardian Australia ότι δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση από την αστυνομία ή από τον αδελφό του ότι θα επιδιωχθεί η έκδοσή του για τη διπλή δολοφονία. Αλλά είπε ότι δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ο αδερφός του, με τον οποίο είπε ότι μιλούσε τακτικά, ήταν αθώος.

«Μόλις έχω μουδιάσει, καταλαβαίνετε τι εννοώ», είπε ο Τόνυ ​​Κουρουμπλής. «Είμαι 100% σίγουρος ότι όλα αυτά είναι ένα μεγάλο λάθος. 100% σίγουρος. Αυτό είναι το συναίσθημά μου… Γνωρίζω τον αδερφό μου. Δεν νομίζω ότι είναι ικανός να κάνει κάτι τέτοιο».

Η οικογένεια Κουρουμπλή έμενε στην οδό Bendigo, στο Collingwood, λιγότερο από 300 μέτρα μακριά από το σπίτι όπου σκοτώθηκαν οι δύο γυναίκες. Ο Πέρι ήταν 17 ετών όταν συνέβησαν οι δολοφονίες και ο Τόνι ήταν ένα χρόνο νεότερος. «Κάποτε το ακούγαμε στην τηλεόραση και λέγαμε 'ελπίζω να πιάσουν κάποιον'», είπε ο Τόνι. «Έμεινε λοιπόν πάντα στο μυαλό μου η υπόθεση».

Λέγεται ότι ο Πέρι είχε άλλοθι για τους φόνους. Ο Ron Iddles, ο οποίος ήταν τότε κατώτερος αστυνομικός αλλά συνέχισε να είναι ένας από τους πιο σεβαστούς ντετέκτιβ της ομάδας ανθρωποκτονιών στην ιστορία της αστυνομίας της Βικτώριας, αργότερα εξέτασε τις δολοφονίες.

Ζούσε στην Αυστραλία μέχρι που του ζήτησαν DNA

Ο Τόνι ​​Κουρουμπλής είπε ότι ο αδερφός του είχε προβλήματα όταν ήταν νέος, αλλά δεν είχε κάνει τίποτα τόσο σοβαρό όσο ισχυριζόταν η αστυνομία. Ο Πέρι έφυγε από τη Μελβούρνη το 2017 για την Ελλάδα. Είναι ελληνοαυστραλός υπήκοος.

Εννέα εφημερίδες ανέφεραν ότι έφυγε από την Αυστραλία αφού η αστυνομία του ζήτησε δείγμα DNA σε σχέση με την υπόθεση, διαδικασία στην υποβλήθηκαν πολλά άτομα. Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης αμοιβή 1 εκατομμυρίου δολαρίων για την υπόθεση το 2017. Ο Τόνι είπε ότι ο Πέρι, ο οποίος ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο Ντίνγκο, ήταν μεταλλουργός. Τα αρχεία της εταιρείας δείχνουν ότι διαχειριζόταν μια επιχείρηση, AAA Victorian Wrought Iron, από το ανατολικό προάστιο Bulleen, και στη συνέχεια από το Dandenong, το 2003.

Ο Τόνι είπε ότι δεν είχε κανένα νόημα ο Πέρι να μένει στη Μελβούρνη για 40 χρόνια μετά τους φόνους, αν ήταν ένοχος. «Αν έκανε κάτι τόσο κακό όσο αυτό, θα είχε μετακομίσει», είπε. «Αν το έκανα αυτό εγώ, θα είχα μετακομίσει… έξι μέρες, έξι ώρες, θα είχα πάρει ένα εισιτήριο και θα είχα φύγει από εκεί». Ο Τόνι είπε ότι ο αδερφός του δεν είχε σύντροφο ή παιδιά.

Επίσης, δεν φάνηκε να ανησυχεί ιδιαίτερα για την ιδιωτικότητά του, ακόμη και μετά την αποχώρησή του από την Αυστραλία. Το προφίλ του Πέρι Κουρουμπλή στο Facebook παρουσίαζε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν έξω από την πρώην διεύθυνση της επιχείρησής του στο Dandenong και περιείχε τον αριθμό του κινητού του, που το είχε ανεβάσει μόλις το 2021.

«Μια απολύτως φρικτή, φρικτή υπόθεση»

Το Σάββατο, ο αρχηγός της αστυνομίας της Βικτώριας, Σέιν Πάτον, περιέγραψε την υπόθεση ως «μια απολύτως φρικτή, φρικτή ανθρωποκτονία». Η αστυνομία αναζητούσε χρόνια για τον συλλάβει αφού τον αναγνώρισε ως κύριο ύποπτο, είπε ο Πάτον.

Λόγω του ότι στην Ελλάδα ισχύει η 20ετής παραγραφή εγκλημάτων, ο Κουρουμπλής δεν μπορούσε να κατηγορηθεί όσο βρισκόταν στην Ελλάδα. Αντ' αυτού, εκδόθηκε κόκκινη ειδοποίηση της Interpol και οι ιταλικές αρχές ενήργησαν βάσει αυτής, όταν τον έθεσαν υπό κράτηση στο αεροδρόμιο Leonardo da Vinci Fiumicino στη Ρώμη.

Ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Πάτον είπε ότι η σύλληψη του άνδρα ήταν «μια σημαντική ανακάλυψη». «Για πάνω από 47 χρόνια, ντετέκτιβ από την ομάδα ανθρωποκτονιών εργάζονταν ακούραστα για να προσδιορίσουν ποιος ήταν υπεύθυνος για τους θανάτους της Σούζαν Άρμστρονγκ και της Σούζαν Μπάρτλετ», είπε ο Πάτον.

«Έχει γίνει τεράστιος όγκος δουλειάς από πολλούς, πολλούς ανθρώπους για να μας φέρουν στη θέση που βρισκόμαστε σήμερα… Αυτό ήταν ένα έγκλημα που χτύπησε την καρδιά της κοινότητάς μας – δύο γυναίκες στο σπίτι τους, όπου θα έπρεπε να ήταν το πιο ασφαλές μέρος τους».

Ο Πάτον αναγνώρισε επίσης «τη διαρκή ανθεκτικότητα και των δύο οικογενειών Άρμστρονγκ και Μπάρτλετ, που θρηνούν για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες και αναμφίβολα αυτή θα είναι μια πολύ συναισθηματική στιγμή για αυτούς».

Ο Πάτον είπε ότι το χρονοδιάγραμμα για την έκδοση θα εξαρτηθεί από τις ιταλικές αρχές, αλλά ότι περίμενε ότι θα περνούσε τουλάχιστον ένας μήνας μέχρι να ταξιδέψει η αστυνομία στην Ιταλία για να δώσει στοιχεία για να δικαιολογήσει την έκδοση.

Οι οικογένειες της Άρμστρονγκ και της Μπάρτλετ ζήτησαν προστασία της ιδιωτικής τους ζωής σε κοινή δήλωση το Σάββατο. «Για δύο ήσυχες οικογένειες από τη Βικτώρια ήταν πάντα αδύνατο να κατανοήσουν τον περιττό και βίαιο τρόπο με τον οποίο πέθαναν οι δυο τους. Η σοβαρότητα των συνθηκών γύρω από τον θάνατό τους άλλαξε τη ζωή μας αμετάκλητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες για την υποστήριξη και την κατανόηση που μας έδειξαν οι φίλοι και η οικογένειά μας τα τελευταία 47 χρόνια. Είναι δύσκολο να εκφράσουμε επαρκώς την εκτίμησή μας στην αστυνομία της Βικτώριας και στους πολλούς ερευνητές που επιδίωξαν ακούραστα απαντήσεις και δικαιοσύνη για εμάς για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Η επιμονή και η αφοσίωση που απαιτούνται για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα σήμερα είναι κάτι που πραγματικά πρέπει να δει κανείς. Επειδή πάντα μας δίνετε ελπίδα και δεν τα παρατάτε ποτέ, λέμε απλά, ευχαριστώ».