Latest News

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Εκλογές ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις έχει προβάδισμα, αλλά όχι και τη νίκη απέναντι στον Τραμπ – Οι Πολιτείες «κλειδιά» που χρειάζεται

 

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να φέρνουν την Κάμαλα Χάρις να έχει προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ για τις εκλογές στις ΗΠΑ, ωστόσο αυτό το προβάδισμα δε σημαίνει ότι θα της δώσει και... τη νίκη.

Εξάλλου, το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ μπορεί να σε κάνει να χάσεις ακόμη κι αν έχεις περισσότερες ψήφους, αν δεν κερδίσεις κρίσιμες πολιτείες.

Με το δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο αντιπάλων να… απορρίπτεται από τον Τραμπ, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην στρατηγική  τους για τις επόμενες 50 περίπου ημέρες.

Για την Χάρις, η στρατηγική έχει αλλάξει σύμφωνα με το Politico, καθώς σε αντίθεση με τον Τζο Μπάιντεν, δεν πάει μόνο στα «προπύργια» για ομιλίες, αλλά και σε περιοχές που το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο και αναμένεται να κρίνει και το αποτέλεσμα, όπως η Πενσιλβάνια, που κατά τους Αμερικανούς είναι η κρισιμότερη ίσως πολιτεία.

Την Παρασκευή η Χάρις βρέθηκε εκεί για να προωθήσει τα θέματα, όπως τα δικαιώματα των γυναικών και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Αντίθετα ο Τραμπ πήγε σε περιοχές με ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μεταναστευτικό (Αριζόνα), αλλά και με πολιτείες όπου η οικονομία καταρρέει (Μίσιγκαν).

Πρόκειται για δύο πολιτείες που το 2016 κέρδισε οριακά και το 2020 έχασε από τον Μπάιντεν. Είναι επίσης δύο πολιτείες που θα κρίνουν πολλά. Η Αριζόνα χάθηκε για μερικές εκατοντάδες ψήφους το 2020 ο Τραμπ και αμφισβήτησε τότε το αποτέλεσμα, όπως και στη Τζόρτζια.

Φυσικά, επισκέφτηκε και το Λας Βέγκας, όπου στη Νεβάδα αναμένεται να επικρατήσει.

Προβάδισμα στη Χάρις, αλλά…

Εν τω μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις συνεχίζονται στις ΗΠΑ και σε μία από αυτές, της εταιρείας YouGov, η Χάρις έχει προβάδισμα εννέα μονάδων έναντι του Τραμπ σε ό,τι αφορά στην αποδοχή. Ομως, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, ένας στους 20 ψηφοφόρους στις πολιτείες -κλειδιά, όπου η κάθε ψήφος μετράει, δεν έχει αποφασίσει ποιον από τους δύο θα ψηφίσει.

Ερευνα του Guardian έδειξε ότι η Χάρις διατηρεί το προβάδισμά της έναντι του Τραμπ, αλλά μόλις με 0,9% διαφορά.

Σε άλλη έρευνα των Reuters/Ipsos, η Χάρις προηγείται με πέντε μονάδες, 47% έναντι 42%, έρευνα που ωστόσο έγινε αμέσως μετά το ντιμπέιτ, το οποίο ήταν καταστροφικό για τον Τραμπ.