Δυσκολεύουν τα πράγματα για τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς κρίνεται σήμερα η πρόταση μομφής στο πρόσωπό του η οποία κατατέθηκε χθες από την ομάδα των 87 και στηρίχθηκε από τον Παύλο Πολάκη και τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που συντάσσονται... μαζί του.
Οι κάλπες για τη μυστική ψηφοφορία άνοιξαν στις 10 το πρωί και θα κλείσουν στη 1 το μεσημέρι.
Χθες το πρωί η ομάδα των 87, λίγο πριν την έναρξη της Κεντρικής Επιτροπής, έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο σκληρής κριτικής στον Στέφανο Κασσελάκη, με 100 υπογραφές μελών ΚΕ (99 για την ακρίβεια), ζητώντας να προσφύγει σε εκλογές. Με αυτό το κείμενο ουσιαστικά έστελνε ένα πρώτο σήμα ότι έχει αυξήσει την επιρροή της στο όργανο και στελέχη της άφηναν να εννοηθεί ότι ο εν λόγω αριθμός είναι βάση εκκίνησης. Ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του απάντησε πως αν και «τον τρώει το χέρι του» δεν θα σηκώσει το γάντι.
Έτσι ενεργοποιήθηκε το επόμενο βήμα αυτό της πρότασης μομφής για την οποία οι 87 κατέθεσαν το δικό τους σκεπτικό, ενώ ο Παύλος Πολάκης στην ομιλία του ανέπτυξε το δικό του και επιπλέον ανακοίνωσε εκ των προτέρων υποψηφιότητα, εφόσον τα πράγματα οδηγηθούν σε κάλπες για νέο αρχηγό.
Τα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο εξαιτίας του πολιτικού σφυροκοπήματος που δέχτηκε στην Κεντρική Επιτροπή από κορυφαία στελέχη, του ανθρώπου που του άνοιξε την πόρτα της αρχηγίας μη εξαιρουμένου (Πολάκης).
Αλλά και εξαιτίας της ψηφοφορίας για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής, όπου υπερίσχυσε η άποψη της αντιπολίτευσης υπέρ της μυστικής ψηφοφορίες και μειοψήφησε η προτίμηση της πλειοψηφίας για φανερή ψηφοφορία – 122 έναντι 90 επί 122 ψηφισάντων.
Η αποχή χθες ήταν μεγάλη και στην ψηφοφορία απουσίαζαν πάνω από 80 μέλη του οργάνου (σε σύνολο 295).
Η έκβαση της χθεσινής ψηφοφορίας ήταν ουσιαστικά ψυχρολουσία για τα στελέχη της πλειοψηφίας και προκάλεσε συγκρατημένη αισιοδοξία (ότι η μομφή θα περάσει) στα στελέχη της αντιπολίτευσης, αφού εκτιμάται ότι οι 122 είναι και στο κλίμα της μομφής.
Ο κρίσιμος αριθμός 148 που απαιτείται για να περάσει η πρόταση μομφής
Η ψηφοφορία με κάλπη εκ των πραγμάτων είναι πιο ευνοϊκή για την αντιπολίτευση καθώς επιτρέπει σε ενδιάμεσα ή ταλαντευόμενα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να ψηφίσουν ελεύθερα. Βέβαια μπορεί να φανταστεί κανείς ότι τη λήξη εργασιών της πρώτης μέρας ακολούθησε ολονυχτία διεργασιών, ζυμώσεων και … πιέσεων.
Για να περάσει η πρόταση μομφής, σύμφωνα με το Καταστατικό, απαιτείται το 50%+1 του συνόλου των μελών της ΚΕ. Τα μέλη της ΚΕ είναι 295 (μετά τη διάσπαση, δεν 5 θέσεις δεν αναπληρώθηκαν) επομένως ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων είναι 148.
Αν δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός η πρόταση δεν περνάει. Όμως αν οι ψήφοι υπέρ της πρότασης μομφής είναι περισσότερες από τις κατά, οι πολιτικές εντυπώσεις θα μείνουν και το πολιτικό πρόβλημα για τον Κασσελάκη θα ενταθεί καθώς θα τεθεί ένα θέμα νομιμοποίησης (αντικειμενικά).
Θυελλώδης πρώτη μέρα με «καρφιά» και «μαχαιρώματα»
Η χθεσινή πρώτη μέρα της Κεντρικής Επιτροπής ήταν θυελλώδης και μαραθώνια, και σημαδεύτηκε από εντάσεις, πολιτικές επιθέσεις και καρφιά, «συντροφικά μαχαιρώματα», αντιπαραθέσεις και κριτική, με την πλευρά των διαφωνούντων να επιχειρεί να αυξήσει την πίεση στον Στέφανο Κασσελάκη, προκειμένου να «σπάσει» ή να καταγραφεί ότι αψηφά το εσωτερικό πολιτικό κλίμα σε βάρος του.
Ο Στέφανος Κασσελάκης σε μια αρκούντως «δραματοποιημένη» και μακροσκελή ομιλία επιτέθηκε σφοδρά στους διαφωνούντες κι έκανε λόγο μεταξύ άλλων, για «φράξιες», «φρουρά», «παραμάγαζα» και «βαρονίες», για αυτούς που πιάνουν «στασίδια στα κανάλια», διαμηνύοντας ότι σε αυτά θα μπει ένα τέλος. Τους καταλόγισε ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα και τη σημερινή κατάσταση, ενώ σε ένδειξη αυτοπεποίθησης ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στην ΔΕΘ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πρόταση μομφής δε θα περάσει. Παράλληλα, καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν τον στήριξε, αν και εκλεγμένος πρόεδρος.
Στηρίχθηκε από τον Νίκο Παππά, (που πάντως του «τράβηξε το αυτί» γιατί με την ομιλία του «φούντωσε τη φωτιά») και δέχτηκε σφυροκόπημα από στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Σωκράτης Φάμελλος (είχε μαζεμένα ουκ ολίγα καρφιά). Ο Παύλος Πολάκης, είπε ότι στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά αποδείχτηκε ότι «δεν μπορεί» τονίζοντας ότι το κόμμα χρειάζεται «άμεσα εκλογές για αλλαγή ηγεσίας» και πρέπει ο πρόεδρος να τις προκηρύξει «για να μη διχαστούμε άλλο».
Ενδιαφέρον είχε και η αντιπαράθεση Κασσελάκη – Πολάκη για το … λάιφ στάιλ. Στην ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε στον Πολάκη για την προχθεσινή «μαντινάδα» όπου έκανε λόγο για λάιφ στάιλ «μασκαριλίκι», επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ανεβάζει φωτογραφίας της οικογένειάς του, ή με το ψαροντούφεκο στο facebook. «Μήπως αυτό είναι το λάιφ στάιλ της αντρικής σχολής», διερωτήθηκε ειρωνικά αφήνοντας υπαινιγμό περί ομοφοβίας κατά Πολάκη. Ο βουλευτής Χανίων απάντησε «δεν είμαι ομοφοβικός γι’ αυτό και σε στήριξα φυσικά και διαφωνώ και σήμερα στο νόμο για τα ομόφυλα και φυσικά κι εγώ δεν ανέβασα σε προεκλογική ομιλία μου τη Δώρα πάνω στην εξέδρα γιατί δεν έπρεπε να το κάνω».