Latest News

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Μπουρκίνα Φάσο: Πάνω από 400 αμάχους σκότωσαν οι Τζιχαντιστές- Ο πρωθυπουργός μιλά για «τραγωδία»


 Ο πρωθυπουργός της Μπουρκίνα Φάσο, Απολινέρ Γιοάχιμσον Κιελέμ ντε Ταμπελά, χαρακτήρισε χθες Τετάρτη ως «τραγωδία» την τζιχαντιστική επίθεση στην κοινότητα Μπαρσαλογκό, στα βόρεια της χώρας, που έλαβε χώρα σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 400 αμάχους... σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Η επίθεση της 24ης Αυγούστου θεωρείται η πιο αιματηρή που έχει σημειωθεί στην Μπουρκίνα Φάσο, η οποία πλήττεται από την τζιχαντιστική βία εδώ και περίπου μια δεκαετία. Ενώ δεν έχει υπάρξει επίσημος απολογισμός, τοπικές οργανώσεις αναφέρουν πως οι νεκροί ξεπερνούν τους 400.

Μετά την επίθεση, στάλθηκε στην περιοχή αντιπροσωπεία από μέλη του υπουργικού συμβουλίου και του στρατού, ωστόσο δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση από τις αρχές από τότε. Χθες, ο πρωθυπουργός έσπασε τη σιωπή του, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο αριθμό θυμάτων.

«Γίναμε όλοι μάρτυρες της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε στο Μπαρσαλογκό την 24η Αυγούστου. Αυτό συνέβη επειδή μας εξαπάτησαν», δήλωσε, καταφερόμενος κατά των «καπιταλιστών ιμπεριαλιστών».

Η Μπουρκίνα Φάσο κυβερνάται από στρατιωτικό καθεστώς που ανέλαβε την εξουσία τον Σεπτέμβριο του 2022, με προτεραιότητα την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας. Το καθεστώς έχει στραφεί ενάντια στους δυτικούς πρώην συμμάχους της χώρας, ιδιαίτερα τη Γαλλία.

Πριν από λίγους μήνες, ο επικεφαλής της χούντας, λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να κινητοποιήσουν πολίτες για τη δημιουργία οχυρωματικών έργων με σκοπό την αντιμετώπιση τζιχαντιστικών επιθέσεων. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επιχείρησης, οι άμαχοι στην κοινότητα Μπαρσαλογκό σφαγιάστηκαν, σε επίθεση που αποδόθηκε στην Ομάδα Υποστήριξης στο Ισλάμ και στους Μουσουλμάνους (JIM), η οποία έχει ορκιστεί πίστη στην Αλ Κάιντα και ανέλαβε την ευθύνη για το συμβάν.

«Ο αρχηγός του κράτους έχει δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για την προστασία των πληθυσμών σε περίπτωση γενικής κινητοποίησης. Γιατί δεν τηρήθηκαν αυτές οι οδηγίες;», αναρωτήθηκε ο κ. Ταμπελά. Ο λοχαγός Τραορέ δεν έχει προβεί σε δημόσια δήλωση μετά την επίθεση.

Από το 2015, η χώρα έχει βιώσει κύμα επιθέσεων από τζιχαντιστικές οργανώσεις, με πάνω από 20.000 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών και αμάχων. Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED να εκτιμά πως μέχρι στιγμής φέτος έχουν σκοτωθεί περίπου 3.800 άνθρωποι.