Latest News

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Πόλεμος στον Λίβανο: Ξεπερνούν τους 356 οι νεκροί από τις επιθέσεις του Ισραήλ -Πάνω από 1.200 οι τραυματίες(ΒΙΝΤΕΟ)

Οι εκτεταμένες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με στόχο τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο σκότωσαν τουλάχιστον 356 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 1.200, είπε η Βηρυτό, καθώς το Ισραήλ προειδοποίησε ότι...οι επιδρομές εναντίον της οργάνωσης θα επεκταθούν και οι Λιβανέζοι άμαχοι προειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν περιοχές όπου πιστεύεται ότι η τρομοκρατική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν, κρύβει όπλα.

Ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές επιθέσεις είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία μέρα μετά το τέλος του 15ετούς θηριώδους εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο, δήλωσε ένας Λιβανέζος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Επίσης 1.024 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις σήμερα. Σχεδόν 5.000 είναι οι τραυματίες «μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα», από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα είπε ότι χιλιάδες οικογένειες έχουν εκτοπιστεί στον νότο λόγω των ισραηλινών πληγμάτων.

«Βαθαίνουμε τις επιθέσεις μας στον Λίβανο, οι ενέργειες θα συνεχιστούν μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας: την επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ με ασφάλεια στα σπίτια τους», δήλωσε ο Γκάλαντ σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του. «Αυτές τις ημέρες οι Ισραηλινοί πολίτες θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους», πρόσθεσε.

Έκανε τις δηλώσεις αυτές αφότου ο ισραηλινός στρατός έθεσε στο στόχαστρο την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα και σε βόρεια περιοχή κοντά στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιτσάι Αντράεε ανέφερε σε ανάρτηση στο X πως μέχρι τώρα, τουλάχιστον 300 στόχοι της Χεζμπολάχ έχουν πληγεί έπειτα από προειδοποίηση νωρίτερα ότι επίκεινται αεροπορικά πλήγματα σε σπίτια στον Λίβανο, όπου είναι «κρυμμένα όπλα της Χεζμπολάχ».

Απαντώντας, η Χεζμπολάχ δήλωσε πως εκτόξευσε ρουκέτες σε ισραηλινά στρατιωτικά φυλάκια.

Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ.

Ο Ιμάντ Κρεϊντίεχ, επικεφαλής της εταιρίας τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου Ogero, δήλωσε σήμερα στο Reuters πως τουλάχιστον 80.000 αυτόματες κλήσεις που καλούσαν τον κόσμο να εγκαταλείψει την περιοχή του εντοπίστηκαν στο δίκτυο. Δεν απαντήθηκαν όλες.

Οι κλήσεις αυτές είναι «ψυχολογικός πόλεμος για να προκαλέσουν χάος», πρόσθεσε.

Κάτοικοι του νοτίου Λιβάνου έλαβαν σήμερα κλήσεις από λιβανέζικο αριθμό που τους καλούσε να απομακρυνθούν αμέσως 1.000 μέτρα μακριά από οποιαδήποτε θέση χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ, μετέδωσε δημοσιογράφος του Reuters στον νότο, ο οποίος έλαβε αυτή την κλήση.

Κλήσεις για εκκένωση έχουν ληφθεί σε τηλέφωνα που φθάνουν μέχρι τη λιβανέζικη πρωτεύουσα Βηρυτό.

Πόλεμος εξόντωσης στη Μέση Ανατολή: Πάνω από 300 στόχοι της Χεζμπολάχ έχουν καταστραφεί

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν 300 στόχους στον Λίβανο μέσα σε λίγες ώρες, ανακοίνωσε ο στρατός, με τους κατοίκους στη Βηρυτό και σε άλλα μέρη της χώρας να προειδοποιούνται να απομακρυνθούν από στόχους της Χεζμπολάχ.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διεξάγει «έναν πόλεμο εξόντωσης» και προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν «για να αποτρέψουν την (ισραηλινή) επιθετικότητα», καθώς η Μέση Ανατολή βυθίζεται στο χείλος μιας συνολικής σύγκρουσης.

Τεράστια νέφη καπνού έχουν απεικονιστεί σε πολλές τοποθεσίες βαθιά στη χώρα, με ρουκέτες να εκτοξεύονται σε περιοχές που δεν είχαν χτυπηθεί προηγουμένως από χτυπήματα και μάρτυρες να αναφέρουν έντονες επιδρομές βομβαρδισμών.

Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA) είπε ότι οι άνθρωποι στην πρωτεύουσα λάμβαναν ισραηλινές τηλεφωνικές προειδοποιήσεις από τον «ισραηλινό εχθρό, ζητώντας τους να εκκενώσουν γρήγορα την περιοχή όπου κι αν βρίσκονται».

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant επιβεβαίωσε ότι οι IDF «βαθαίνουν» τις επιθέσεις στον Λίβανο και πρότεινε ότι η κατάσταση θα ενταθεί, προειδοποιώντας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα: «Είναι μέρες που το ισραηλινό κοινό θα πρέπει να δείξει ψυχραιμία».

Ο Gallant αποκάλυψε περαιτέρω στο X σήμερα το πρωί ότι παρείχε στον Αμερικανό ομόλογό του “αξιολόγηση της κατάστασης των απειλών της Χεζμπολάχ και τον ενημέρωσε για τις επιχειρήσεις του IDF για να υποβαθμίσει την ικανότητα της Χεζμπολάχ να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων”.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν επίσης η ευρύτερη κατάσταση της περιφερειακής ασφάλειας και οι «απειλές που θέτει το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του».

Ο Ισραηλινός Στρατός εξέδωσε μια προειδοποίηση προς τους κατοίκους χωριών στο νότιο Λίβανο: «Εάν βρίσκεστε μέσα ή κοντά σε ένα κτίριο που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ για να αποθηκεύσει όπλα, πρέπει να εκκενώσετε αυτό το κτίριο και να απομακρυνθείτε αμέσως από αυτό.

«Όποιος βρίσκεται κοντά σε στελέχη της Χεζμπολάχ ή στα όπλα της οργάνωσης θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο».

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε το «καταστροφικό σχέδιο» του Ισραήλ σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το πρωί.

«Η συνεχιζόμενη ισραηλινή επιθετικότητα στον Λίβανο είναι ένας πόλεμος εξόντωσης με όλη τη σημασία της λέξης και ένα καταστροφικό σχέδιο που στοχεύει να καταστρέψει λιβανέζικα χωριά και πόλεις», είπε.

Προέτρεψε «τα Ηνωμένα Έθνη και τη Γενική Συνέλευση και τις χώρες με επιρροή… να αποτρέψουν την (ισραηλινή) επιθετικότητα».

Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου καταδίκασε τηλεφωνήματα και μηνύματα που έλεγαν στους κατοίκους να απομακρυνθούν ως τακτική «ψυχολογικού πολέμου που εφαρμόζεται από τον εχθρό».

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Daniel Hagari, δήλωσε ότι «συμβουλεύουμε τους πολίτες από χωριά του Λιβάνου που βρίσκονται μέσα και δίπλα σε κτίρια και περιοχές που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση όπλων, να απομακρυνθούν αμέσως από τον κίνδυνο για τη δική τους ασφάλεια».

Ο Χαγκάρι είπε σε ενημέρωση μέσων ενημέρωσης ότι ο ισραηλινός στρατός «θα εμπλακεί σε (πιο) εκτεταμένα και ακριβή πλήγματα εναντίον τρομοκρατικών στόχων που έχουν ενσωματωθεί ευρέως σε όλο τον Λίβανο».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για πιθανή ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο, ο Χαγκάρι είπε «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να επιστρέψουμε τους εκκενώμενους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους με ασφάλεια, μια πολεμική προτεραιότητα για την ισραηλινή κυβέρνηση.

Είπε ότι η Χεζμπολάχ όλα αυτά τα χρόνια έχει κρύψει όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ, σε σπίτια και κτίρια σε όλο το νότιο Λίβανο, και κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν μακριά από αυτές τις τοποθεσίες.

Παρουσίασε σε μια ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης ένα εναέριο βίντεο με αυτό που περιέγραψε ως στελέχη της Χεζμπολάχ που προσπαθούν να εκτοξεύσουν πυραύλους κρουζ από ένα σπίτι πολιτών στο Λίβανο και το επακόλουθο ισραηλινό χτύπημα λίγες στιγμές πριν από την εκτόξευση.

«Η Χεζμπολάχ σας θέτει σε κίνδυνο. Θέτοντας σε κίνδυνο εσάς και τις οικογένειές σας», είπε ο Χανγκάρι.

Η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει σχεδόν καθημερινά διασυνοριακά πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις για την υποστήριξη της Χαμάς από την επίθεση της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Η βία έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες και το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ αντάλλαξαν σφοδρά πυρά το Σαββατοκύριακο, αυξάνοντας τους φόβους για ολοκληρωτικό πόλεμο.

Όταν ρωτήθηκε εάν μια χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο θα μπορούσε να είναι επικείμενη, ένας ανώτερος ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι ο Ισραηλινός Στρατός «επί του παρόντος επικεντρώνεται μόνο στην εναέρια εκστρατεία του Ισραήλ».

Καθορίζοντας τους στόχους του Ισραήλ στην εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ, ο αξιωματούχος είπε στους δημοσιογράφους ότι θέλει να υποβαθμίσει την ικανότητα των μαχητών να εκτοξεύουν ρουκέτες πάνω από τα σύνορα, όπως έκανε εδώ και 11 μήνες.