Latest News

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Μέση Ανατολή: Τι περιλαμβάνει η 21ήμερη κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο – Η συμφωνία «ντόμινο» για τη Γάζα

 


Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες χώρες κάλεσαν από κοινού την Τετάρτη σε μια άμεση 21ήμερη κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψουν νέες διαπραγματεύσεις στην κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 600 άτομα στο Λίβανο τις... τελευταίες ημέρες.

Η κοινή δήλωση, η οποία διαπραγματεύτηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, αναφέρει ότι οι πρόσφατες συγκρούσεις είναι «ανυπόφορες και αποτελούν έναν απαράδεκτο κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής κλιμάκωσης», μεταδίδει το Associated Press.

«Καλούμε σε μια άμεση 21ήμερη κατάπαυση του πυρός στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, ώστε να υπάρξει χώρος για διπλωματικές ενέργειες», αναφέρει η δήλωση. «Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου, να υιοθετήσουν άμεσα την προσωρινή κατάπαυση του πυρός».

Η κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοστεί στη «μπλε γραμμή» Ισραήλ-Λιβάνου, την οριοθετική γραμμή μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, και θα επιτρέψει στα μέρη να διαπραγματευτούν για μια πιθανή διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. Τους τελευταίους μήνες, η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με αξιωματούχους του Ισραήλ και του Λιβάνου για τη μείωση των εχθροπραξιών, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο Reuters.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από τις κυβερνήσεις του Ισραήλ ή του Λιβάνου, ούτε από τη Χεζμπολάχ, αλλά ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι όλες οι πλευρές ήταν ενήμερες για την πρόσκληση σε κατάπαυση του πυρός. Νωρίτερα, εκπρόσωποι του Ισραήλ και του Λιβάνου είχαν επαναλάβει την υποστήριξή τους σε ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που έληξε τον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν, Χεζμπολάχ.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η νέα αυτή συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη σταθερότητα στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. Οι μήνες των ανταλλαγών πυρών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ οι πρόσφατες κλιμακούμενες επιθέσεις έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Χεζμπολάχ δεν θα υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά θεωρούν ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου θα συντονίσει την αποδοχή της με την οργάνωση. Αναμένεται ότι το Ισραήλ θα «καλωσορίσει» την πρόταση και ίσως τη δεχτεί επίσημα όταν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλήσει στη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή.

Αν και η συμφωνία ισχύει μόνο για τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την 21ήμερη παύση των εχθροπραξιών για να ξεκινήσουν ξανά τις διαπραγματεύσεις για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, της οργάνωσης που υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν, μετά από σχεδόν ένα χρόνο πολέμου στον θύλακο.

Οι χώρες που καλούν σε τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Η επεξεργασία της πρότασης ολοκληρώθηκε γρήγορα αυτή την εβδομάδα, με την ομάδα εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπό την ηγεσία του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, να συναντώνται με ηγέτες σε όλο τον κόσμο στη Νέα Υόρκη και να πιέζουν άλλες χώρες να υποστηρίξουν το σχέδιο.

Ο Μπλίνκεν ανέφερε αρχικά την πρόταση στον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών τη Δευτέρα και στη συνέχεια διεύρυνε την επαφή του το ίδιο βράδυ κατά τη διάρκεια ενός δείπνου με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7).

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους υπουργούς Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου την Τετάρτη το πρωί, ο Μπλίνκεν προσέγγισε τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Τάνι, και τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, για να ζητήσει την έγκρισή τους και την έλαβε. Στη συνέχεια, ο Μπλίνκεν και ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Άμος Χοκστάιν, συναντήθηκαν με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία.

Συνολικά, η συμφωνία αποκρυσταλλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης κατά τη διάρκεια συνομιλίας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας ειδικής συνάντησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Υπολογίζουμε και στις δύο πλευρές να το αποδεχθούν χωρίς καθυστέρηση», προσθέτοντας πως «ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος».

Σε αυτή τη συνάντηση, ο Μικάτι, πρωθυπουργός του Λιβάνου, εξέφρασε δημόσια την υποστήριξή του στο γαλλοαμερικανικό σχέδιο, το οποίο, όπως είπε, «έχει διεθνή υποστήριξη και θα βάλει τέλος σε αυτόν τον βρώμικο πόλεμο». Πρόσθεσε επίσης ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να εγγυηθεί την αποχώρηση του Ισραήλ από όλα τα κατεχόμενα λιβανέζικα εδάφη και τις παραβιάσεις που επαναλαμβάνονται καθημερινά.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του για κατάπαυση του πυρός και επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους κοντά στα σύνορα. Ωστόσο, ο Ντάνον, όταν απευθύνθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν αναφέρθηκε σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός, αλλά δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν επιδιώκει έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας».

Ωστόσο, ο νέος πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ κατηγόρησε τον παγκόσμιο οργανισμό ότι έχει πλήξει το έθνος του με άδικη και δυσανάλογη κριτική από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αφήνοντας τη χώρα να αισθάνεται προδομένη. Το Ισραήλ, αναφέρει το Al Monitor, κατηγορεί εδώ και δεκαετίες διάφορα όργανα του ΟΗΕ για μεροληψία εναντίον του – κάτι που εκείνα αρνούνται.

«Αισθανόμαστε ότι ο ΟΗΕ έχει προδώσει το Ισραήλ», δήλωσε ο πρεσβευτής Ντάνιελ Μέρον στο AFP σε συνέντευξή του την Τρίτη, καθώς οι μάχες με τη Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχουν αυξήσει τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Ο Μέρον δήλωσε ότι η χώρα του προσπαθεί εδώ και καιρό «να βρει έναν τρόπο να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ, παρά τη συνεχή κριτική μας»«Θα θέλαμε να το συνεχίσουμε αυτό», είπε, αλλά τώρα «δεν έχουμε πλέον καμία εμπιστοσύνη στον ΟΗΕ».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε νωρίτερα ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος είναι πιθανός, αλλά είπε ότι υπάρχει επίσης η ευκαιρία για μια διευθέτηση που μπορεί να αλλάξει θεμελιωδώς ολόκληρη την περιοχή. Πρόσθεσε ότι εργάζεται ακατάπαυστα για να επιτύχει αυτή τη συμφωνία.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ αναμένεται να αποφασίσουν «εντός ωρών» αν θα δεχθούν, αναφέρουν οι Times of Israel, που επικαλούνται τις δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου. «Είχαμε αυτή τη συζήτηση με τις εμπλεκόμενες πλευρές και θεωρήσαμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή», σχολίασε.

Μετά από μήνες επίπονων και μέχρι στιγμής ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι αυτή η τελευταία πρόταση θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει τις συνομιλίες, αναφέρει στο ρεπορτάζ του το CNN.

«Κερδίζει λίγο χρόνο και χώρο για να προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε μια συμφωνία στη Γάζα… και τη συμφωνία για τους ομήρους που συζητάμε», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. «Και αν o Σινουάρ (ηγέτης της Χαμάς) καταλάβει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, υπάρχει πραγματικά μια επιλογή εδώ. Αν κάνετε τη συμφωνία, απελευθερώσετε τους ομήρους, θα έχετε μεγάλη ηρεμία στη Γάζα».