Latest News

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών το 2025: Πόση είναι η αύξηση στον μισθό

 


Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα...της ΔΕΘ. 

Σήμερα, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως μίλησε για ένα «βασικότατο μέτρο» στα εργασιακά, καθώς πρόκειται για διπλάσια μείωση, σε σχέση με αυτό που είχε εξαγγελθεί. Είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ:

«Είχε εξαγγελθεί ότι θα είναι 0,5% και από το 0,5% πήγαμε στο 1% κι αυτό σημαίνει τα λεφτά που πληρώνονται στο κράτος για κάθε εργαζόμενο. Η Ελλάδα είχε πάρα πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.»

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε μειώνονται από 1/1/2025 κατά 1 μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών προς τον ΕΦΚΑ. Μέχρι χθες, δεν είχε διευκρινιστεί αν η μείωση θα ήταν μισή μονάδα στις εισφορές εργαζομένων και μισή στις εργοδοτικές εισφορές.

Σήμερα, όμως, στην εξειδίκευση των μέτρων που έκανε το οικονομικό επιτελείο διευκρινίστηκε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα έρθει από το κομμάτι του κλάδου υγείας:

meiosi-asfalistikon-eisforon_d5136.JPG

Ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς κλήθηκε να δώσει παραδείγματα της αύξησης του μισθού ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε «καθαρά» ποσά:

«Θα είναι 0,5% του μισθού του καθενός μηνιαίως. Αυτό είναι ένα διαρθωτικό μέτρο που μειώνει το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων».

Ο δικηγόρος Γ. Καρούζος μίλησε στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή NEWSROOM και αποσαφήνισε:

«Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει 0,5 για τις εργοδοτικές εισφορές και 0,5 για τον εργαζόμενο. Δηλαδή για έναν εργαζόμενο που παίρνει 1.200 ευρώ μικτό μισθό, 5 ευρώ περίπου τον μήνα θα είναι η καθαρή ωφέλειά του».

Σημειώνεται πως οι εισφορές των εργοδοτών ανέρχονται σε 22,29% σήμερα και θα μειωθούν σε 21,79% το 2025, ενώ οι εισφορές των εργαζομένων από 13,87% θα διαμορφωθούν σε 13,37%.