Latest News

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για «εγκληματική» επίθεση μετά από 18 νεκρούς στη Συρία


 Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για αυτό που αποκάλεσε «εγκληματική» επίθεση στην κεντρική Συρία, αναφέροντας ότι σκοτώθηκαν... 18 άτομα.

«Καταδικάζουμε σθεναρά αυτή την εγκληματική επίθεση από το σιωνιστικό καθεστώς σε συριακό έδαφος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναανί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη, καλώντας τους υποστηρικτές του Ισραήλ να «σταματήσουν να το υποστηρίζουν και να το εξοπλίζουν», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Από τις 7 Οκτωβρίου, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς κατά Ισραηλινών αμάχων και στρατιωτών, το Ισραήλ έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις του σε στόχους πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία, καθώς και σε αντιαεροπορικές άμυνες και κάποιες στρατιωτικές δυνάμεις.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιθέσεις σε στόχους εντός περιοχών της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, αλλά σπάνια αναγνωρίζει ή συζητά αυτές τις επιχειρήσεις.

Οι επιθέσεις στοχεύουν συχνά συριακές δυνάμεις ή ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν. Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να σταματήσει την ιρανική στρατιωτική εδραίωση στη Συρία, ιδιαίτερα επειδή η Συρία αποτελεί βασική διαδρομή για την αποστολή όπλων από το Ιράν στην λιβανέζικη μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Τι συνέβη στη Συρία 

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένας οργανισμός παρακολούθησης του πολέμου με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, έδωσε νέα εκτίμηση για τον αριθμό των νεκρών από τις «εντατικές ισραηλινές επιθέσεις» που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε κεντρικές περιοχές της Συρίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, 18 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων οκτώ Σύρων μαχητών, έχασαν τη ζωή τους και 32 άλλοι τραυματίστηκαν. Το Παρατηρητήριο είχε αναφέρει προηγουμένως ότι επτά άτομα σκοτώθηκαν στις επιθέσεις που κατέστρεψαν στρατιωτικές και επιστημονικές εγκαταστάσεις, όπου φέρεται να βρίσκονταν ένοπλες ομάδες υποστηριζόμενες από το Ιράν.