Latest News

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Φαράγγι Σαμαριάς: Πώς έγινε η τραγωδία με την τουρίστρια που σκοτώθηκε από βράχο – Απομακρύνθηκαν 1.074 επισκέπτες


Φρικτό θάνατο βρήκε μία τουρίστρια, το μεσημέρι της Τετάρτης (18/09) στο Φαράγγι της Σαμαριάς, όταν βράχος αποκολλήθηκε εξαιτίας της ισχυρής νεροποντής στην περιοχή και την... καταπλάκωσε.

Οι 1.074 επισκέπτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο Φαράγγι βγήκαν έξω με ασφάλεια, ενώ θα παραμείνει κλειστό μέχρι να γίνουν οι αναγκαίοι έλεγχοι. 

Η τραγωδία έγινε στο στενό σημείο, στο φαράγγι και συγκεκριμένα στις Πόρτες.

Ο βράχος αποκολλήθηκε από τη θέση του κι έπεσε πάνω σε ένα δέντρο και ένα κομμάτι του έπεσε στον μηρό της 35χρονης, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή από ακατάσχετη αιμορραγία.

Μάλιστα, στο σημείο του δυστυχήματος βρέθηκε τουρίστας γιατρός, επίσης πεζοπόρος, ο οποίος έσπευσε να της προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, χωρίς αποτέλεσμα.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ, προκειμένου να μεταφέρουν την 35χρονη αλλά και 32 ακόμη που βρίσκονταν στο φαράγγι για πεζοπορία για να μην εγκλωβιστούν. Οι περισσότεροι εκ των εγκλωβισμένων βγήκαν στην Αγία Ρούμελη με σκοπό τη μεταφορά τους στα Σφακιά με καραβάκι.

Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε προειδοποίηση για κακές καιρικές συνθήκες καθώς δεν είχε προβλεφθεί από τους μετεωρολόγους η ισχυρή βροχόπτωση.

Η ανακοίνωση του ΟΦΥΠΕΚΑ για την κατολίσθηση στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Σήμερα, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, στο Φαράγγι της Σαμαριάς, σημειώθηκαν κατολισθήσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό μίας επισκέπτριας. Από το σύνολο των 1.074 επισκεπτών δεν καταγράφηκαν άλλοι σοβαροί τραυματισμοί.

Μέχρι και τις 16:55 εξήλθε το σύνολο των επισκεπτών, εκτός δύο ατόμων, που συνοδεύονται εποπτευόμενα προς την έξοδο Ξυλόσκαλο, ενώ 10 άτομα φιλοξενούνται, προσωρινά, στο χωριό της Σαμαριάς.

Ομάδες από την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) και της Πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή.

Το φαράγγι θα παραμείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους, έως ότου πραγματοποιηθεί αυτοψία από εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και από ομάδα γεωλόγων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τι λέει για το θανατηφόρο συμβάν ο υπεύθυνος εργαζομένων Δρυμού

Ο Αλκιβιάδης Πενταράκης, υπεύθυνος εργαζομένων Δρυμού, μίλησε στο LIVE NEWS για τα όσα συνέβησαν.

«Σήμερα μετά τη 1.30 έγινε μία ισχυρή νεροποντή με αποτέλεσμα μία πέτρα να πέσει, η πέτρα χτύπησε ένα δέντρο και ένα κομμάτι της πέτρας χτύπησε μία Γερμανίδα τουρίστρια 35 ετών και της έκοψε τον μηρό. Παρά τις προσπάθειες ενός γιατρού τουρίστα που ήταν στο φαράγγι, η γυναίκα κατέληξε από αιμορραγία. Το περιστατικό έγινε λόγω της βροχής. Έχουν απεγκλωβιστεί πλέον όλοι αλλά έχουν μείνει 10 άτομα στον οικισμό της Σαμαριάς σε ασφαλή σημείο, γιατί ήταν ηλικιωμένοι. Σήμερα ήταν ξαφνικό το μπουρίνι και δεν υπήρχε ενημέρωση και γι΄ αυτό δεν έκλεισε το φαράγγι».

«Ευάλωτη σε κατολισθήσεις η περιοχή» λέει ο Τσατραφύλλιας

Ο όγκος βροχής που έπεσε σήμερα το μεσημέρι στο Φαράγγι της Σαμαριάς ήταν εξαιρετικά μεγάλος σύμφωνα με το μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια. Όπως αναφέρει έπεσαν 22mm βροχής, ενώ όλο τον μήνα πέφτουν 16mm.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η περιοχή είναι πολύ ευάλωτη σε κατολισθήσεις μετά από πρόσφατους σεισμούς.

«Στο Φαράγγι της Σαμαριάς ο μετεωρολογικός σταθμός του ΕΑΑ κατέγραψε 22 mm βροχής. Παρόλο που η ποσότητα βροχής είναι υψηλή για την περιοχή αφού  δέχτηκε περισσότερο νερό από το νερό που πέφτει όλο το μήνα (16mm) μαθαίνω ότι η περιοχή είναι πολύ ευάλωτη σε κατολισθήσεις μετά από πρόσφατους σεισμούς», αναφέρει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του στο Facebook.