Ο Νάσος Γκαβέλας, γεννημένος στις 19 Δεκεμβρίου 1999, είναι Έλληνας αθλητής του στίβου και Χρυσός Παραολυμπιονίκης στα 100 μέτρα στην... κατηγορία Τ11. Έχει κατακτήσει την κορυφή τόσο σε Παγκόσμιο όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αποσπώντας χρυσά μετάλλια στα τρία σημαντικότερα πρωταθλήματα, εδραιώνοντας τη θέση του ως ένας από τους κορυφαίους αθλητές παγκοσμίως.
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης των 100μ (Τ11) στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, Νάσος Γκαβέλας, λύγισε κατά την διάρκεια των δηλώσεών του χτες στην ΕΡΤ μετά τον θρίαμβο του. Αφού ευχαρίστησε τον οδηγό του και πρωταθλητή του στίβου Γιάννη Νυφαντόπουλο, τον οποίο αποκάλεσε χαϊδευτικά «βλάκα» αποκάλυψε ότι κάποιοι τον αμφισβήτησαν.
«Ήμουν σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Όλοι μου έλεγαν τι έγινε Γκαβέλα; Μήπως τελείωσες, μήπως δεν μπορείς να τρέξεις; Όχι μάγκες μπορώ να τρέξω» είπε με τρεμάμενη φωνή στην ΕΡΤ.
Ο Νάσος Γκαβέλας υπογράμμισε για το χρυσό: Ήρθαμε εδώ για να αποδείξουμε ποιος είναι το αφεντικό στα 100μ. Δεν ήρθαμε να χάσουμε. Ήρθαμε για να κερδίσουμε. Μετά τον τραυματισμό του Δημήτρη πέρασε δύσκολα αλλά τα καταφέραμε. Θέλω χαμόγελο και ανθρώπους δίπλα μου να με στηρίζουν».
Είχε προβλέψει ότι θα κερδίσει με 3 εκατ. και κέρδισε. Ο Γιάννης Νυφαντόπουλος από την πλευρά του είπε: «Υποσχέθηκα στον πατέρα του ότι θα τον κάνω να φωνάζει και να κλαίει. Πιστεύω είναι χαρούμενος για τον γιο του. Ήθελα να περάσει ο Νάσος πρώτος την γραμμή τερματισμού».
Ο Γκαβέλας είπε στη συνέχεια ότι θα είνα στο Diamond League των Βρυξελλών (14-14/9) για να το κάψει με τον Καραλή και τον Τεντόγλου.
Νάσος Γκαβέλας: Η ζωή και η καριέρα του
Ο Αθανάσιος Γκαβέλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Νέου Ψυχικού. Το 2017, μετά την επιτυχία του στις Πανελλήνιες εξετάσεις, εισήχθη στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην ηλικία των 10 ετών, συνειδητοποίησε ότι η όρασή του μειωνόταν, λόγω της γονιδιακής ασθένειας γνωστής ως νόσος Σταργκαρντ (Stargardt), που προκαλεί προοδευτική μείωση της όρασης. Παρά τις δυσκολίες, ο Γκαβέλας επέλεξε να ακολουθήσει την καριέρα του στον πρωταθλητισμό, δείχνοντας την αποφασιστικότητα και την αντοχή του.
Ξεκίνησε την αθλητική του πορεία στην ηλικία των 17 ετών και γρήγορα απέδειξε τις ικανότητές του. Κατέχει το Παγκόσμιο Ρεκόρ στα 100 μέτρα στην κατηγορία Τ11 με χρόνο 10,82 δευτερόλεπτα, ρεκόρ που κατέκτησε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020. Το ρεκόρ των 60 μέτρων, με χρόνο 7,07 δευτερόλεπτα, επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 κατά τη διάρκεια της Ημερίδας Κλειστού Στίβου ΣΕΓΑΣ στην Αθήνα.
Ο Γκαβέλας έχει λάβει μέρος και διακριθεί σε εγχώρια και διεθνή meeting, όπως το International Para Athletics Meeting στο Μαρακές (Χρυσό στα 200μ.), το World Para Athletics Grand Prix στο Ντουμπάι (Χρυσό στα 100μ.), το Grand Prix Παρισιού -Handisport Open Paris- (Χρυσό στα 100μ.), καθώς και στο Diamond League στο Όσλο, στο πλαίσιο του αγώνα ‘Race to Zero’. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑΜΕΑ, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα (22,08 δευτερόλεπτα) και έκανε το ντεμπούτο του στο άλμα εις μήκος με άλμα 6,15 μέτρων.
Βραβεύσεις και αναγνώριση
Η εξαιρετική του απόδοση αναγνωρίστηκε με την απονομή του τίτλου του «Αθλητή με αναπηρία της χρονιάς» στα ετήσια βραβεία Gazzetta Awards το 2021 και του «Κορυφαίου Αθλητή με Αναπηρία της χρονιάς» από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), βραβείο που του απένειμε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Τον Δεκέμβριο του 2022, το γυμναστήριο του 1ου Γενικού Λυκείου Νέου Ψυχικού, όπου φοίτησε, ονομάστηκε Κλειστό Γυμναστήριο «Αθανάσιος Γκαβέλας» προς τιμήν του. Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2023, βραβεύτηκε για ακόμη μία φορά από τον ΠΣΑΤ ως «Κορυφαίος αθλητής της χρονιάς με αναπηρία».
Ο Αθανάσιος Γκαβέλας συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης και πρότυπο για την ελληνική και διεθνή κοινότητα, αποδεικνύοντας πως οι περιορισμοί μπορούν να ξεπεραστούν με πάθος, επιμονή και αποφασιστικότητα.