Latest News

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ σε επιχειρηματία που νοίκιαζε 199 βίλες στην Μύκονο, χωρίς να τις έχει δηλώσει

 


Λαβράκια έβγαλε η έρευνα της ΑΑΔΕ, καθώς εντόπισε επιχειρηματία στη Μύκονο που, ενώ διαχειριζόταν 199 βίλες, δεν είχε αναρτήσει τα στοιχεία για κάθε μία ξεχωριστά... όπως όφειλε. 

Οι παραβάσεις εντοπίστηκαν πριν από μερικούς μήνες, και η Εφορία ανέδειξε μια υπόθεση που αποκαλύπτει τις σκοτεινές πτυχές της βιομηχανίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων στο νησί των Ανέμων.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο επιχειρηματίας ενοικίαζε πολυτελείς βίλες μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τιμές που ξεπερνούσαν τα 40.000 ευρώ την εβδομάδα.

Η παρέμβαση της ΑΑΔΕ αποκάλυψε μια σημαντική παράλειψη: ο επιχειρηματίας δεν είχε αναρτήσει τους αριθμούς εγγραφής των ακινήτων στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης.

Το αποτέλεσμα; Ένα επιβλητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε βίλα, συνολικού ύψους σχεδόν 995.000 ευρώ. Ο επιχειρηματίας, αμέσως μετά, προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, ζητώντας την ακύρωση του προστίμου. Στην προσφυγή του, υποστήριξε ότι δεν είναι διαχειριστής των βιλών και ότι δεν είναι ιδιοκτήτης καμίας από τις 199 βίλες για τις οποίες του επιβλήθηκε το πρόστιμο, παρέχοντας τα ονόματα των πραγματικών ιδιοκτητών και τους αριθμούς μητρώου των ακινήτων.

Ωστόσο, η ΔΕΔ απέρριψε την προσφυγή του επιχειρηματία και επικύρωσε το πρόστιμο των 995.000 ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι:

• Ο επιχειρηματίας διαχειριζόταν 199 πολυτελή ακίνητα μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης τον Σεπτέμβριο του 2022, αναρτώντας τα στην ιστοσελίδα του χωρίς να αναφέρει τον απαιτούμενο αριθμό εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Οι πληρωμές γίνονταν μέσω τραπεζικών λογαριασμών στο Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.
• Σύμφωνα με το βρετανικό εμπορικό μητρώο, ο επιχειρηματίας είναι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και εμφανίζεται ως διαχειριστής των βιλών στην ιστοσελίδα του.
• Οι τραπεζικοί λογαριασμοί για τις πληρωμές ανήκουν στην εταιρεία του.
• Ο επιχειρηματίας λειτουργούσε ως υπεκμισθωτής, παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις αναγραφής του αριθμού εγγραφής και δρώντας ως διαχειριστής ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ο επιχειρηματίας έχει προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο κήρυξε την υπόθεση ως μη αρμόδια και την παρέπεμψε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η υπόθεση αναδεικνύει τις σοβαρές προκλήσεις και τις προειδοποιήσεις για όσους δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, επισημαίνοντας τη σημασία της συμμόρφωσης με τις φορολογικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις.