Η τελευταία έφοδος των ράμπο της ΑΑΔΕ σε πολυτελές πάρτι που διοργανώθηκε σε βίλα στη Μύκονο, με είσοδο 300 ευρώ και χωρίς αποδείξεις, έφερε στην επιφάνεια το όργιο φοροδιαφυγής, αλλά και τη νέα μόδα που υιοθετούν οι άνθρωποι της νυχτερινής διασκέδασης... στο νησί.
Πρόκειται για μία νέα μανιέρα που προέκυψε από πολλαπλές ανάγκες – με πρώτη βεβαίως την φοροδιαφυγή, αλλά όχι μόνο.
Ουσιαστικά έχουν δημιουργηθεί στη Μύκονο δύο… ταχύτητες διασκέδασης:
- Η μία, η ανοιχτή στα κλαμπ και τα πολυτελή ή λιγότερο ακριβά, κέντρα στα οποία πάει περίπου όλο το… «πόπολο».
- Η άλλη αφορά τους προνομιούχους, κυρίως επώνυμους επισκέπτες από το εξωτερικό, που μπορούν όχι μόνο να πληρώσουν μία περιουσία σχεδόν, αλλά και να απολαύσουν μία διακριτικότητα, που σε πολλές περιπτώσεις είναι εξαιρετικά πολύτιμη και βολική.
Για παράδειγμα πολλοί Άραβες επισκέπτες δεν επιθυμούν και δεν ενδιαφέρονται να κάνουν μόστρα και εντύπωση, δημιουργώντας ένα θέαμα για το κοινό, αλλά προτιμούν πιο ιδιωτικές καταστάσεις. Στις οποίες μπορούν να χαρούν ακόμα και απαγορευμένα για τις κοινωνίες τους πράγματα, όπως το αλκοόλ – τουλάχιστον.
Η διακριτικότητα εκτιμάται ιδιαίτερα και από πολλούς άλλους επώνυμους, που φτάνουν στο νησί για ολιγοήμερη απόδραση και θέλουν να είναι ινκόγκνιτο.
Έτσι, «άνοιξε» μία προσοδοφόρα και… δημοφιλής σε τέτοιους κύκλους, αγορά:
Εκατοντάδες ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών στο νησί, νοικιάζουν αυτές τις βίλες σε επαγγελματίες δημοσίων σχέσεων, που διοργανώνουν πάρτι.
Ο τζίρος που γίνεται είναι τεράστιος, ενίοτε δεν μπορεί να προσδιοριστεί καν, κάτι που η ΑΔΑΕ έχει αντιληφθεί ήδη εδώ και δύο τρία χρόνια. Κάθε σεζόν όμως αυτή η «αγορά» μεγαλώνει. Επίσης δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί πάντα μία τέτοια δραστηριότητα και γι’ αυτό η ΑΑΔΕ έχει καταστρώσει ειδικό σχέδιο, με πολλές δυνάμεις και μέσα, όπως απέδειξε και το βίντεο από το πρόσφατο πάρτι με τον διάσημο Dj και το «εισιτήριο» των 300 ευρώ.
Η μόδα αυτή αφορά και ξεκίνησε από τη Μύκονο, αλλά οι πληροφορίες των διωκτικών αρχών λένε ότι αρχίζει και η Πάρος να μπαίνει σιγά σιγά στο… παιχνίδι.
Στη Σαντορίνη αντίθετα, οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν εύκολα, διότι οι μεγάλες βίλες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τέτοια πάρτι είναι δραστικά λιγότερες. Και βέβαια στο νησί αυτό υπάρχουν άλλα χαρακτηριστικά της τουριστικής κίνησης, χωρίς όμως να αποκλείεται στην πορεία να αναπτυχθεί το φαινόμενο και εκεί.