Latest News

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

«Ατσάλινος Θόλος»: Η Τουρκία ανακοίνωσε το δικό της Iron Dome - Πώς θα συνδέονται τα συστήματα (ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ)

 Iron Dome το Ισραήλ; Çelik Kubbe η Τουρκία! Η Άγκυρα ανακοίνωσε τα νέα αμυντικά της σχέδια, μεταξύ των οποίων και ο «Ατσάλινος Θόλος», ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, το οποίο θα κατασκευαστεί το επόμενο διάστημα και υποτίθεται ότι θα καλύπτει όχι μόνο την τουρκική επικράτεια, αλλά θα λαμβάνει πληροφορίες και από...το εξωτερικό.

Η κατασκευή του «Ατσάλινου Θόλου» αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση που είχε χθες (06.08.2024) ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Το πρόγραμμα «Ατσάλινος Θόλος» (Steel Dome), σύμφωνα με την προεδρία της Τουρκίας, αναπτύσσεται με εγχώριους πόρους και σε εθνικό επίπεδο, διασφαλίζει ότι τα πολλαπλά επίπεδα συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και όλοι οι αισθητήρες και τα όπλα θα λειτουργούν ολοκληρωμένα μεταξύ τους σε μια δικτυακή δομή, θα δημιουργούν μια κοινή επιχειρησιακή εικόνα στον αέρα, θα την προβάλλουν στα κέντρα επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο και θα είναι στη διάθεση των αρμοδίων για τη λήψη αποφάσεων με την υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης.

«Ατσάλινος Θόλος»: Η Τουρκία ανακοίνωσε το δικό της Iron Dome - Πώς θα συνδέονται τα συστήματα

Όλα αυτά θα τα χειρίζεται ένα μητρικό σύστημα το HAKİM: «Οι πληροφορίες που παρέχονται από τα αεροσκάφη ελέγχου προειδοποίησης περιλαμβάνονται επίσης σε ένα ενιαίο σύστημα το ΗAKİM. Το σύστημα HAKIM διαχειρίζεται όλα αυτά στην κορυφή. Επομένως, θα δώσουν πληροφορίες σε αυτό το σύστημα και από εκεί θα δημιουργηθεί μια εικόνα του εναέριου χώρου. Εικόνες από UAV κ.τ.λ. Όλα θα είναι στο σύστημα», αναφέρθηκε στη συνεδρίαση. «Στο μέλλον θα συμπεριληφθούν ακόμη και αεροφωτογραφίες που λαμβάνονται από ραντάρ πλοίων. Σκεφτείτε το σαν στέγη. Όταν πρόκειται για όλη την αεράμυνα, όλα τα απαραίτητα ραντάρ, έλεγχος εντολών, επικοινωνία, ηλεκτρονικός πόλεμος θα βρίσκονται όλα κάτω από αυτή τη στέγη. Το όνομα αυτής της στέγης είναι «Ατσάλινος Θόλος».

«Ατσάλινος Θόλος»: Η Τουρκία ανακοίνωσε το δικό της Iron Dome - Πώς θα συνδέονται τα συστήματα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στην ίδια συνεδρίαση τέθηκαν επί τάπητος μελλοντικές δραστηριότητες σχετικά με το πρόγραμμα του τουρκικού μαχητικού KAAN, η προμήθεια οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB3, Akinci, Aksungur και συναφών υποσυστημάτων, καθώς και τα προγράμματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μη επανδρωμένων μίνι σκαφών και σκαφών καμικάζι για το Πολεμικό Ναυτικό.

«Ατσάλινος Θόλος»: Η Τουρκία ανακοίνωσε το δικό της Iron Dome - Πώς θα συνδέονται τα συστήματα

Όπως αναφέρθηκε το σύστημα θα χρησιμοποιεί υπάρχοντες και μελλοντικούς δορυφόρους της Τουρκίας: «Όταν αναχαιτίζετε βαλλιστικούς πυραύλους στο μέλλον, θα πρέπει να μπορείτε να το εντοπίσετε από το διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτό το σύστημα θα συμμετέχουν και δορυφόροι. Υπάρχουν δορυφόροι ανίχνευσης, θα μπουν και αυτοί σε αυτό το σύστημα. Όταν κατασκευάζουμε ένα σύστημα αποκλεισμού βαλλιστικών πυραύλων, θα χρειαστούμε αυτούς τους δορυφόρους στο μέλλον». Γενικώς, όλα τα συστήματα θα ενσωματωθούν σε ένα, όπως το σύστημα SIPER

«Ατσάλινος Θόλος»: Η Τουρκία ανακοίνωσε το δικό της Iron Dome - Πώς θα συνδέονται τα συστήματα

Μάλιστα το σύστημα HAKİM θα είναι ενσωματωμένο στα συστήματα ανίχνευσης των βάσεων που διαθέτει η Τουρκία σε διάφορες χώρες στο εξωτερικό. «Αυτό το σύστημα θα το δούμε και στο εξωτερικό μας σύστημα. Για παράδειγμα: Μια εικόνα μετεωρολογικού ραντάρ στην Τουρκία θα είναι επίσης ορατή σε όσους βρίσκονται στο Κατάρ. Η Άγκυρα θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει μια απειλή που φαίνεται στο ραντάρ μας στο Κατάρ ή σε ένα σύστημα αεράμυνας που θα τοποθετηθεί στη βάση εκεί. Ξεκινήσαμε από το ελάχιστο. Σταδιακά θα αυξηθεί καθώς εισέρχονται νέα συστήματα. Νέα δίκτυα θα δημιουργούνται συνεχώς».

Στην ατζέντα της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας βρέθηκε επίσης το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας, η ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτρονικών συστημάτων που δείχνουν την επιχειρησιακή κατάσταση στην ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα, η προμήθεια συστημάτων ελέγχου διοίκησης, επικοινωνίας και διαχείρισης πληροφοριών καθώς και αμυντικά συστήματα ενάντια σε μίνι μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή ναυτικά οχήματα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι συζητήθηκε επίσης ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών αρμάτων μάχης και των μαχητικών αεροσκαφών με εγχώριες δυνατότητες, το πρόγραμμα για την ανάπτυξη εγχώριου κινητήρα και συστημάτων μετάδοσης ισχύος, η προμήθεια τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων και το πρόγραμμα αγοράς μικρών σκαφών και παράκτιων ρυμουλκών.