Latest News

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Πόλεμος στη Γάζα: Ο Αντονι Μπλίνκεν επιστρέφει στις ΗΠΑ χωρίς συμφωνία


 Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στη Χαμάς να αποδεχθεί την τελευταία αμερικανική πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι παραμένουν σημαντικές διαφωνίες με... το Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην περιοχή, η οποία είναι η ένατη από τον Οκτώβριο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προειδοποίησε ότι η τελευταία πρόταση για κατάπαυση του πυρός ενδέχεται να αποτελεί την «τελευταία ευκαιρία» για τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης, η οποία έχει πλέον διαρκέσει 320 ημέρες.

Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι κάθε μέρα που περνάει χωρίς συμφωνία αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω ανθρώπινων απωλειών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Κάθε μέρα που περνάει υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει κι άλλο κακό σε αθώους ανθρώπους που δεν το αξίζουν». Οι δηλώσεις του έγιναν κατά την αναχώρησή του από την Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ.

Επεσήμανε την ανάγκη για άμεση συμφωνία, λέγοντας ότι «πρέπει αυτό να γίνει τις ημέρες που έρχονται» και υπογράμμισε την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία.

Την προηγούμενη Παρασκευή, η Ουάσινγκτον παρουσίασε μια συμβιβαστική πρόταση στις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα, στις οποίες συμμετείχαν το Ισραήλ και διεθνείς μεσολαβητές. Νέες συνομιλίες αναμένεται να διεξαχθούν εντός της εβδομάδας στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών.

Ο Μπλίνκεν αποκάλυψε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει αποδεχθεί το σχέδιο των ΗΠΑ και κάλεσε τη Χαμάς να πράξει το ίδιο. Ωστόσο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, επισημαίνοντας την ανάγκη για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση.

Παρά τις προσπάθειες, ο Μπλίνκεν αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά χάσματα μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, καλώντας το Ισραήλ και τη Χαμάς να επιδείξουν τη «μέγιστη ευελιξία» στις διαπραγματεύσεις.

Η Χαμάς, από την πλευρά της, εξέφρασε την επιθυμία της για κατάπαυση του πυρός, αλλά απέρριψε τους «νέους όρους» που έθεσε το Ισραήλ και ενσωματώθηκαν στην πιο πρόσφατη αμερικανική πρόταση, υποστηρίζοντας ότι αυτοί οι όροι είναι μη αποδεκτοί και δυσχεραίνουν την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Επιπλέον, οι διπλωματικές ενέργειες των ΗΠΑ επικεντρώνονται στην αποτροπή της περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης, ενώ εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για μια λύση που θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.