Latest News

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Η Ουκρανία εισέβαλε στο Κουρσκ της Ρωσίας - Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες

 Οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται με τα ουκρανικά στρατεύματα για τρίτη διαδοχική ημέρα στην ευρύτερη περιοχή του Κουρσκ, μετά από μια τολμηρή εισβολή των Ουκρανών στρατιωτών που πέρασαν τα σύνορα με... τη Ρωσία.

Το πρακτορείο Reuters χαρακτήρισε την επίθεση αυτή ως μία από τις μεγαλύτερες ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία. Περίπου 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, εισέβαλαν στα ρωσικά σύνορα τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Αυγούστου.

Η Μόσχα αναγκάστηκε να ζητήσει τη συνδρομή των εφέδρων για την αναχαίτιση των Ουκρανών. Τα ουκρανικά σμήνη drones επιτηρούσαν τον εναέριο χώρο και το πυροβολικό παρείχε κάλυψη, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους. Σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν κοντά στην πόλη Σούτζα, όπου ρωσικό φυσικό αέριο ρέει προς την Ουκρανία, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανή διακοπή της ροής προς την Ευρώπη. Ωστόσο, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η διαδρομή διέλευσης φυσικού αερίου εξακολουθεί να λειτουργεί.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την ουκρανική επίθεση ως «μείζονα πρόκληση», ενώ ο κυβερνήτης του Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, τόνισε ότι χιλιάδες κάτοικοι έχουν εκκενώσει την περιοχή. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) σταμάτησαν την ουκρανική προέλαση και μάχονται με τις ουκρανικές μονάδες στην περιοχή.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν λάβει γνώση της επίθεσης και θα ζητήσουν περισσότερες λεπτομέρειες από το Κίεβο. Ο ουκρανικός στρατός τηρεί σιγή ιχθύος, ενώ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαίνεσε τον ουκρανικό στρατό για την ικανότητά του να «αιφνιδιάζει» και να επιτυγχάνει αποτελέσματα, χωρίς όμως να αναφερθεί συγκεκριμένα στο Κουρσκ.

Ορισμένοι Ρώσοι μπλόγκερ ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πιέζουν προς τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Κουρσκ, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σούτζα. Η κατάσταση στην περιοχή είναι κρίσιμη, καθώς οι μάχες γύρω από τη Σούτζα έρχονται σε μια καμπή της σύγκρουσης, του μεγαλύτερου χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Κίεβο ανησυχεί ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποδυναμωθεί αν ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Ουκρανία προσπαθεί να καθηλώσει τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες ελέγχουν το 18% του εδάφους της. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη και οι μάχες συνεχίζονται, ενώ οι δύο πλευρές επιδιώκουν να βελτιώσουν τη διαπραγματευτική τους θέση στο πεδίο της μάχης.