Latest News

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Καιρός: Έρχεται και στην Αττική η κακοκαιρία - Πού θα ξεσπάσουν καταιγίδες- Πλημμυρισμένοι δρόμοι και πεσμένα δέντρα στη Θεσσαλία [βίντεο]


Ο καιρός θα παραμείνει άστατος σήμερα με περιόδους έντονων φαινομένων. Σε πολλές περιοχές της χώρας αναμένονται βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές. Η βελτίωση του καιρού προβλέπεται από...το βράδυ.

Αναλυτικά, στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία και τη βόρεια Εύβοια αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς ισχυρές στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη κατά τις πρωινές ώρες.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, οι νεφώσεις θα είναι αραιές, αλλά κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν, ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά και την Κρήτη, όπου αναμένονται τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, ενώ τοπικά στα πελάγη θα φτάσουν έως και τα 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει σημαντική μεταβολή. Θα φτάσει τους 31-32 βαθμούς στα βόρεια ηπειρωτικά, 34-35 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, και 30-33 βαθμούς Κελσίου στη νησιωτική χώρα.

Πρόγνωση καιρού ανά περιοχή

Μακεδονία, Θράκη: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Ισχυρά φαινόμενα πιθανόν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις πρωινές ώρες. Βελτίωση το βράδυ.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος: Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι και απόγευμα. Βελτίωση το βράδυ.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες το μεσημέρι και απόγευμα. Βελτίωση το βράδυ.

Κυκλάδες, Κρήτη: Λίγες νεφώσεις, αυξημένες τοπικά το μεσημέρι και απόγευμα, με πιθανότητα τοπικών όμβρων.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα: Λίγες νεφώσεις, αυξημένες τοπικά στα βόρεια, με πιθανότητα τοπικών όμβρων.

Θεσσαλία: Νεφώσεις αυξημένες κατά διαστήματα με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενδεχομένως ισχυρές στα ανατολικά και τις Σποράδες τις πρωινές ώρες. Βελτίωση το βράδυ.

Αττική: Λίγες νεφώσεις, αυξημένες το μεσημέρι και απόγευμα, με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες.

Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις αυξημένες κατά διαστήματα με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν ισχυρές το πρωί. Βελτίωση το βράδυ.

Πρόγνωση για την Πέμπτη

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά και την Κρήτη θα εμφανιστούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Πρόγνωση για Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

Ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος, με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων στα ηπειρωτικά και τα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα παραμείνουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3 έως 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας τοπικά τους 37-38 βαθμούς στα ηπειρωτικά. Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 29-35 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Σφοδρή κακοκαιρία σε Θεσσαλία

Πολύ σφοδρή καταιγίδα σάρωσε τον Βόλο, τα προάστια και την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας την Μαγνησίας το βράδυ της Τρίτης. Η καταιγίδα που ξεκίνησε στις 21:25, είχε ως κύρια χαρακτηριστικά την πολύ έντονη βροχή, τις θυελλώδεις ριπές ανέμου και τις συνεχείς πτώσεις κεραυνών, που μετατρέπουν τον ουρανό από νύχτα σε μέρα. Οι κεραυνοί και μέσα στην πόλη του Βόλου, δημιούργησαν απόκοσμη ατμόσφαιρα από τις συνεχείς λάμψεις και κρότους. Οι δρόμοι του Βόλου από την σφοδρή βροχόπτωση μετετράπησαν σε ποτάμια, ενώ έχουν σπάσει τέντες σε πολυκατοικίες και η ορατότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη σε όλη την περιοχή. Ταυτόχρονα ακούγονται σειρήνες οχημάτων της Πυροσβεστικής που σπεύδουν για περιπτώσεις όπου έχουν λάβει κλήσεις για βοήθεια.

Σύμφωνα με την αυτοψία του TheNewspaper.gr, ο ποταμός Κραυσίδωνας άντεξε και παρότι δέχθηκε πίεση από τόνου νερού που κατέβασε από το Πήλιο, δεν κινδύνευσε με υπερχείλιση, καθώς μετά τον Daniel και τον Elias έχουν γίνει έργα καθαρισμού της κοίτης.

Βροχές με έντονη χαλαζόπτωση μικρής διάρκειας σημειώθηκαν στην Ημαθία το μεσημέρι της Τρίτης. Σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ, στην Κεντρική Μακεδονία αναμένονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Το χαλάζι στη Βέροια ήταν μικρό σε μέγεθος, ενώ στα χωριά της Νάουσας, σύμφωνα με πληροφορίες, έπεφτε σαν «πέτρες».

Έντονη χαλαζόπτωση παρατηρήθηκε νωρίτερα σήμερα και στα Τρίκαλα, ενώ δεν απουσίαζαν οι δυνατοί άνεμοι και ισχυρή καταιγίδα, που προκάλεσαν πολλές ζημιές στην πόλη. Χοντρό χαλάζι ισχυρή καταιγίδα δυνατοί άνεμοι σαρώνουν τα Τρίκαλα απόγευμα Τρίτη 20-8-2024.  Χρειάστηκε μόλις 1 ώρα έντονης βροχόπτωσης για να μετατραπούν οι δρόμοι σε ποτάμια και κεντρικές αρτηρίες όπως η οδός Ηπείρου να κλείσουν εντελώς λόγω του ύψους του νερού.

Γύρω στις 17:00 άρχισε να βρέχει με ιδιαίτερη ένταση στη Λάρισα. Η καταιγίδα, που κράτησε λιγότερο από μισή ώρα, συνοδευόταν από ριπές αέρα, βροντές και για λίγα λεπτά χαλαζόπτωση, μέσα στην πόλη. Σε ορισμένα σημεία της πόλης σημειώθηκαν καταστροφές και ορισμένοι δρόμοι πλημμύρισαν. Χαλάζι έπεσε κατά τόπους και σε άλλα σημεία του Νομού Λάρισας, όπως στον Δήμο Κιλελέρ. Αναφορές υπάρχουν για χαλαζόπτωση και στην Τερψιθέα και στο Ελευθεραι, αναφέρει ο ιστότοπος.

Η κακοκαιρία που έπληξε τη Λάρισα το απόγευμα της Τρίτης προκάλεσε σημαντικά προβλήματα σε διάφορες περιοχές της πόλης. Σε πολλά σημεία δεν υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες, σε περιοχές του κέντρου παρατηρείται πρόβλημα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ με διακοπές ρεύματος, ενώ πολλοί δρόμοι έχουν γίνει… ποτάμια.

Συστάσεις προς τους πολίτες από τον δήμο Λαρισαίων λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων

Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Ο δήμος συστήνει με ανακοίνωσή του στους πολίτες, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς και να αποφεύγουν να σταθμεύουν τα οχήματά τους κάτω από δένδρα, μέχρι την υποχώρηση των φαινομένων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του δήμου Λαρισαίων, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας-επιφυλακής και θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα. Παράλληλα, συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.