Latest News

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Παγκόσμια ανησυχία για τα νεκρά ψάρια στον Βόλο - Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ


 Οι εικόνες με τα νεκρά ψάρια από τη λίμνη Κάρλα που καταλήγουν στον Παγασητικό Κόλπο, έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία, με δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ να αναλύουν τα αίτια του φαινομένου, τις συγκρούσεις που προέκυψαν και τις επιπτώσεις στις... τοπικές επιχειρήσεις.

Η κύρια αιτία της ρύπανσης είναι ότι το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας παρέμεινε ανοιχτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας στα μολυσμένα νερά της υπερχειλισμένης λίμνης να καταλήγουν στη θάλασσα, μεταφέροντας νεκρά ψάρια του γλυκού νερού στον Παγασητικό Κόλπο. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου έχει διατάξει επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την κατάσταση, ερευνώντας την ποιότητα του θαλασσινού νερού, το μικροβιακό φορτίο στις εκβολές της λίμνης και αν υπάρχει ρύπανση ή δηλητηριώδης ουσία που προκάλεσε το θάνατο των ψαριών.

Ο Guardian αναφέρει ότι «τουριστικό λιμάνι της Ελλάδας πλημμυρίζει με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια», υπογραμμίζοντας την αγωνία των τοπικών επιχειρηματιών εστίασης. Η έντονη δυσοσμία των νεκρών ψαριών προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους και τις Αρχές, που έσπευσαν να τα απομακρύνουν πριν η μυρωδιά φτάσει σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, πάνω από 40 τόνοι ψαριών έχουν συλλεχθεί το τελευταίο 24ωρο.

Το BBC, το Channel 4 και άλλα διεθνή μέσα έχουν καλύψει το φαινόμενο, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για «αγώνα δρόμου» των Αρχών να διαχειριστούν την κρίση. Η Independent, η Deutsche Welle και η Il Messagero χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως «οικολογική καταστροφή».

Σύμφωνα με το Reuters, οι ειδικοί αναφέρουν ότι το φαινόμενο προκλήθηκε από τις πλημμύρες της περασμένης χρονιάς στη Θεσσαλία, οι οποίες επηρέασαν ποτάμια και λίμνες στην περιοχή. Ένα δίχτυ που θα εμπόδιζε την είσοδο των ψαριών στη θάλασσα δεν τοποθετήθηκε, με αποτέλεσμα τα ψάρια να έρθουν σε επαφή με το αλμυρό νερό, γεγονός που πιθανότατα τα σκότωσε.