Latest News

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Φωτιά στην Αττική: Θρήνος για τη γυναίκα που απανθρακώθηκε σε βιοτεχνία στο Πάτημα Χαλανδρίου -Μάχη με διάσπαρτες εστίες και αναζωπυρώσεις

 


Συνεχίζεται η μάχη με τις διάσπαρτες εστίες και τις αναζωπυρώσεις της μεγάλης φωτιάς στην Αττική, το πρωί της Τρίτης. Το πιο επικίνδυνο μέτωπο να ήταν νωρίς το πρωί στη Νέα Μάκρη, ενώ θες τη νύχτα εντοπίστηκε απανθρακωμένη μία γυναίκα σε βιοτεχνία που κάηκε στο... Πάτημα Χαλανδρίου.

Με το πρώτο φως της ημέρας, εναέρια μέσα επιχειρούν για την αντιμετώπιση της φωτιάς σε όλα τα σημεία, μαζί με τις τεράστιες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από εδάφους και τους εκατοντάδες εθελοντές. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν διάσπαρτες ενεργές εστίες από τον Βαρνάβα μέχρι την Νέα Μάκρη και έως την Πεντέλη, ενώ συνεχώς σημειώνονται αναζωπυρώσεις. Οι άνεμοι που πνέουν από χθες το βράδυ είναι εξασθενημένοι σε σχέση με τις δύο προηγούμενες ημέρες, αλλά δεν έχουν κοπάσει.

Για ακόμη ένα βράδυ, πυροσβέστες μαζί με εθελοντές επιχειρούσαν να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς στη βορειοανατολική Αττική. Νωρίς το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα ήταν καλύτερη, καθώς δεν υπάρχει πλέον ενιαίο μέτωπο και οι άνεμοι είναι πιο αδύναμοι σε σχέση με χθες. Ωστόσο διάσπαρτες εστίες μαίνονται σχεδόν σε όλο το εύρος της καμένης έκτασης, με τις αναζωπυρώσεις να αποτελούν ανυπολόγιστο παράγοντα. Οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι αντιμέτωπες με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες: στον Βαρνάβα, στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στο Άνω Σούλι και στην Πεντέλη, ενώ συνεχώς σημειώνονται αναζωπυρώσεις.

Αργά τη νύχτα στάλθηκαν δύο μηνύματα από το 112 για την περιοχή του Μαραθώνα. Το ένα πριν από τα μεσάνυχτα με την οδηγία στους κατοίκους της περιοχής Βράνα Μαραθώνα να απομακρυνθούν προς Νέα Μάκρη· το δεύτερο, μετά τα μεσάνυχτα, για ετοιμότητα στον Μαραθώνα γενικά, λόγω της δασικής πυρκαγιάς. Περίπου στις 5 το πρωί εκδόθηκε νέο μήνυμα 112 για εκκένωση της περιοχής Ερυθρός, στη Νέα Μάκρη, όπου εντοπίζεται το πιο επικίνδυνο μέτωπο, αν και ήδη περί τις 07:30 το πρωί, είχε σαφώς καλύτερη εικόνα.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού 3 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό..

Μία γυναίκα απανθρακωμένη στο Πάτημα Χαλανδρίου

Στο μεταξύ, χθες βράδυ πυροσβέστες εντόπισαν εντός κτίσματος επαγγελματικής χρήσης που κάηκε, στο Πάτημα Χαλανδρίου, πιο συγκεκριμένα στην οδό Στρατονίκης, απανθρακωμένο πτώμα, που πιθανότητα ανήκει σε γυναίκα περίπου 60 ετών.

Η άτυχη γυναίκα την ώρα της πυρκαγιάς βρισκόταν εντός του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται βιοτεχνία, και δεν πρόλαβε να βγει εγκαίρως, σύμφωνα με πληροφορίες.

Κάηκαν Νέα Πεντέλη, Πάτημα Χαλανδρίου και Βριλησσίων

Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η φωτιά στην Αττική επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100.000 στρέμματα σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.Φωτιά στην Αττική: Μάχη με διάσπαρτες εστίες - Στη Νέα Μάκρη το πιο επικίνδυνο μέτωπο

 Δορυφορική απεικόνιση της καμένης έκτασης έως τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας / Πηγή: meteo.gr

Συνολικά έχουν εκδοθεί πάνω από 31 μηνύματα του 112 για εκκενώσεις και απομακρύνσεις κατοίκων και περιοχών, με τελευταίο αυτό που αφορά τον Ερυθρό στη Νέα Μάκρη.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 100 καμένα σπίτια στην Αττική, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ, Βλάσση Σιώμου, στο Open. Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Βριλησσίων, Γιάννης Πισιμίσης, ανέφερε πως έχουν καεί 10 σπίτια στην περιοχή Κρασσά.

Στη Νέα Πεντέλη σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές, ενώ η φωτιά έφτασε έως το Πάτημα Χαλανδρίου, όπου κάηκαν πολλές επιχειρήσεις. Αργά το απόγευμα, η φωτιά πέρασε προς τον Γέρακα, χωρίς όμως να επεκταθεί περαιτέρω προς την κατεύθυνση αυτή.

Διευρύνεται η ευρωπαϊκή βοήθεια

Εν των μεταξύ, διευρύνεται ο αριθμός των κρατών που ανταποκρίνονται στο ελληνικό αίτημα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) για παροχή συνδρομής στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Αττική, καθώς μετά τις Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία και Ρουμανία πυροσβεστικές δυνάμεις οριστικοποιήθηκε ότι στέλνουν και οι Σερβία και Τουρκία.