Latest News

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Έρχονται σφοδρές καταιγίδες και κεραυνοί

Αλλάζει ο καιρός στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα Δευτέρα (19-08-24) και αύριο Τρίτη (20-08-24) οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από... τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε το πρωί της Δευτέρας (19/8) έκτακτο δελτίο επιδείνωσης και αναφέρει έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Επιδείνωση του καιρού στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα Δευτέρα (19-08-24) και αύριο Τρίτη (20-08-24) οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα Δευτέρα (19-08-24)
Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν στην κεντρική Μακεδονία και τη δυτική Θεσσαλία.

Την Τρίτη (20-08-24)
Στη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν στη Θεσσαλία.

Ο καιρός σήμερα

Βροχερός θα είναι ο καιρός από σήμερα Δευτέρα (19/08/2024) και για το επόμενο τριήμερο σε αρκετές περιοχές της χώρας καθώς θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες.

Αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και βαθμιαία και στα υπόλοιπα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (πλην της Θράκης). Τα φαινόμενα, τα οποία στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο πιθανώς να είναι πρόσκαιρα κατά τόπους έντονα, το βράδυ θα περιοριστούν στη δυτική Ελλάδα.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά

Οι άνεμοι θα πνέουν στο ανατολικό Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στην υπόλοιπη χώρα μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βορειοδυτικά τους 30 με 32 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 34 με 36 και τοπικά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τους 37 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Μακεδονία αρχικά γενικά αίθριος, όμως βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Τη νύχτα ο καιρός θα βελτιωθεί. Στη Θράκη γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στο βόρειο Ιόνιο (περιοχή Κέρκυρας – Παξών) και στα δυτικά τμήματα της Ηπείρου πιθανώς να είναι τοπικά ισχυρές.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 και τοπικά 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ, βαθμιαία στα δυτικά νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος, όμως βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια ορεινά τμήματα. Τη νύχτα ο καιρός θα βελτιωθεί.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ

Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος, όμως βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα γύρω ορεινά. Τη νύχτα ο καιρός θα βελτιωθεί.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 20-08-2024

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια τμήματα του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Μακεδονία πιθανώς να είναι πρόσκαιρα κατά τόπους έντονα.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανώς τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Η ορατότητα στα δυτικά και τα νότια τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει τους 32 με 34 και τοπικά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21-08-2024

Στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά.

Καιρός: Εφιαλτικό σενάριο για τον Σεπτέμβριο – Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Ιάπωνες προαναγγέλλουν «κόλαση»

Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Σεπτέμβριος στη νοτιοανατολική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας). Αυτό φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα όλων των προγνώσεων, που εκδόθηκαν μέσα στον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το 89% των διαθέσιμων σεναρίων (πάνω από 310 σενάρια) η μέση θερμοκρασία Σεπτεμβρίου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν αποκλίσεις της τάξης των 1-2°C (38%) και 0-1°C (31%), ενώ η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2°C είναι περίπου 19%.

Τέλος, υπάρχει 11% πιθανότητα να έχουμε χαμηλότερη του κανονικού μέση θερμοκρασία, όπως αναφέρει το pelop.gr.

Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 350 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στη μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών.

Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση μιας περιόδου ενός ή περισσότερων μηνών σε μια ευρύτερη περιοχή.

Εφόσον επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο, που εκτιμά ότι θα ανέβει η μέση θερμοκρασία κατά δύο βαθμούς Κελσίου, τότε θα είναι αρκετά θερμότερες οι συνθήκες.

Καιρός: Τι συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2023

Πάντως, υπενθυμίζεται ότι «ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν ο πιο θερμός Σεπτέμβριος που έχει καταγραφτεί ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα» και έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ με εντυπωσιακή διαφορά, συνεχίζοντας τη σειρά των παγκόσμιων μηνιαίων ρεκόρ που άρχισε τον Ιούνιο, όπως είχε ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

Ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν κατά «1,75° Κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου την περίοδο 1850-1900», την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς, προτού αρχίσει το ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Κοπέρνικος (C3S).

Τις προηγούμενες ημέρες, στην Αχαΐα καταγράφηκαν μερικές από τις υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα. Μάλιστα, στα Βραχνέικα τον Δεκαπενταύγουστο ο υδράργυρος ανέβηκε μέχρι του 42.1 βαθμούς Κελσίου και ήταν η υψηλότερη μέτρηση σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 35.2 °C, ενώ 174 από τους 488 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37 °C, από τους οποίους οι 30 κατέγραψαν θερμοκρασία άνω των 40 °C.