Τη ζωή τους κορώνα – γράμματα παίζουν για μια… φωτογραφία τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο στην παραλία Ναυάγιο, στο νησί της Ζακύνθου, αφού σχεδόν «κρέμονται» από γκρεμό διακοσίων και πλέον μέτρων, πασχίζοντας για το... τέλειο καρέ.
Αψηφώντας τις εκκλήσεις της Πολιτείας και τις αυστηρές προειδοποιήσεις για κατολίσθηση, οι επισκέπτες ισορροπούν μεταξύ ζωής και θανάτου για πετύχουν το τέλειο σκηνικό: το διάσημο ναυάγιο, το γαλάζιο της θάλασσας και το μπλε του ουρανού, πάντα, όμως, με επίκεντρο τους ίδιους. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, δεν αρκούνται στο να καθίσουν σε έναν βράχο και να χαμογελάσουν στον φακό, αλλά ποζάρουν επικίνδυνα ακόμη και πάνω στο χείλος του γκρεμού.
Αυτό που δεν έχει καταστεί σαφές ή κάποιοι το αγνοούν επιδεικτικά, είναι το γεγονός ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποκολληθεί κάποιος βράχος, με αποτέλεσμα αυτός που στηρίζεται να βρεθεί στο κενό.
Τα δύο τελευταία χρόνια, το φαινόμενο αυτό έχει αυξηθεί ανησυχητικά στην εν λόγω περιοχή, καθώς η παραλία έχει σφραγιστεί, με την είσοδο των τουριστών να απαγορεύεται. Το μέτρο επιβλήθηκε έπειτα από σχετική μελέτη που χαρακτηρίζει ακατάλληλη την παραλία για την ύπαρξη λουόμενων, καθώς ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι οι οποίοι και απειλούν άμεσα την ακεραιότητά τους.
«Δεν έχουν ληφθεί μέτρα πρόληψης»
Την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, ακόμα και σήμερα, που να αποτρέπουν τους «τολμηρούς» επισκέπτες από τέτοιου είδους δραστηριότητες, επισημαίνει μιλώντας στο enikos.gr, ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Γιώργος Στασινόπουλος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμος δεν έχει αδειοδοτηθεί ώστε να μπορέσει να προβεί σε παρεμβατικές ενέργειες πέριξ της παραλίας, αλλά και του ίδιου του κουφαριού, με τους τουρίστες να κινούνται ανεξέλεγκτα στον χώρο.
«Με δική μας μέριμνα, το Πάσχα, τοποθετήσαμε προειδοποιητικές ταμπέλες. Όμως, κανένα από τα μέτρα που έχουμε προτείνει στο αρμόδιο υπουργείο, βάσει της μελέτης που κάναμε, δεν έχει υλοποιηθεί. Αυτή την περίοδο, όμως, είμαστε σε διαπραγματεύσεις ώστε η φροντίδα του Ναυαγίου να είναι αρμοδιότητα του δήμου. Σε περίπτωση που γίνει αυτό, θα τοποθετήσουμε φράχτη, θα φτιάξουμε δρόμο διαφυγής, ακόμα και θα τοποθετήσουμε φύλακα. Βέβαια, στο σημείο υπάρχει αστυνομική παρουσία, αλλά όχι όλο το 24ωρο», συμπλήρωσε ο κ. Στασινόπουλος.
«Δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει Ναυάγιο του χρόνου»
Την ίδια στιγμή, κορυφώνεται και η αγωνία για την τύχη του Ναυαγίου, του κουφαριού δηλαδή, που έχει γίνει ορόσημο της παραλίας. «Σε περίπτωση που δεν μας δοθεί η σχετική άδεια παρέμβασης έως και τις αρχές Οκτωβρίου, δεν ξέρουμε τι τύχη θα έχει το Ναυάγιο. Χρειάζεται να προβούμε στην άμεση συντήρηση και επισκευή του κουφαριού, αλλιώς πολύ φοβόμαστε ότι θα καταρρεύσει. Ο χρόνος κυλά αντίστροφα και είναι εναντίον μας», κατέληξε ο δήμαρχος.
Όταν το Ναυάγιο «βάφτηκε» με αίμα
Ήταν το 2017, όταν η είδηση θανάτου ενός ατόμου, πέφτοντας από το γκρεμό στο Ναυάγιο, συγκλόνισε το πανελλήνιο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κοπέλα ήταν μόλις 22 ετών, με καταγωγή από τις ΗΠΑ και είχε επισκεφτεί το νησί για να περάσει τις διακοπές της. Τότε, επισκεπτόμενη την παραλία και στην προσπάθεια της να βγάλει την τέλεια φωτογραφία, κατέληξε στο κενό.
Το βίντεο που ήρθε στο «φως» τέσσερα χρόνια μετά και δείχνει καρέ καρέ την πτώση της κοπέλας, «κόβει» την ανάσα. Παρόλα αυτά, η τραγωδία δεν φαίνεται να έχει γίνει… μάθημα για τους χιλιάδες τουρίστες.