Η επίσημη τελετή της κηδείας του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, του Ισμαΐλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε στην Τεχεράνη τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Τετάρτη σε πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ, άρχισε νωρίς σήμερα στο κέντρο της πρωτεύουσας... του Ιράν.
Πλήθος σε πένθος - αρκετοί παρευρισκόμενοι είχαν παλαιστινιακές σημαίες ή πορτρέτα του ηγέτη της Χαμάς στα χέρια - συγκεντρώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, στην καρδιά της πόλης για την κηδεία του Ισμαΐλ Χανίγια ο οποίος σκοτώθηκε από καλοσχεδιασμένο χτύπημα ακριβείας με τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο ενώ βρισκόταν στην κρεβατοκάμαρά του σε κτήριο της Τεχεράνης.
Το πλήθος φωνάζει ρυθμικά «θάνατος στο Ισραήλ» και «θάνατος στην Αμερική», εκφράζοντας οργή για τη δολοφονία Χανίγια. Ο Ανώτατος Ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ θα ηγηθεί της προσευχής στην Τεχεράνη πριν από την ταφή του αύριο στην Ντόχα του Κατάρ, όπου ζούσε κατά κύριο λόγο το τελευταίο διάστημα.
Ο Χαμενεΐ έχει απειλήσει με «σκληρή τιμωρία» για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και φέρεται να έχει διατάξει απευθείας πλήγμα στο Ισραήλ.
Η δολοφονία του γραμματέα του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς στην Τεχεράνη, καθώς επίσης και το ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε ηγέτη του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολά, τον Φουάντ Σουκρ, κοντά στη Βηρυτό, επέτειναν την ανησυχία πως θα εξαπλωθεί ο πόλεμος που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας επί 300 ημέρες ανάμεσα στο Ισραήλ, ορκισμένο εχθρό του Ιράν, και τη Χαμάς, που υποστηρίζεται από την Ισλαμική Δημοκρατία.
Καθώς οι προσπάθειες μεσολάβησης απέτυχαν μετά τα τέλη Νοεμβρίου, ο πόλεμος ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα στο Ισραήλ και τον βασικό του σύμμαχο, τις ΗΠΑ, από τη μια, κι από την άλλη το Ιράν και τους συμμάχους του στον Λίβανο, στην Υεμένη, στο Ιράκ και στη Συρία.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες βράδυ πως καταφέρθηκαν «σκληρά πλήγματα» στους «εχθρούς» της χώρας του τα τελευταία 24ωρα, αναφερόμενος ονομαστικά στον Φουάντ Σουκρ - αλλά όχι στην επίθεση στην Τεχεράνη.
Ο Λευκός Οίκος έκρινε πως τα πλήγματα στην Τεχεράνη και στη Βηρυτό «δεν βοηθούν» να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ωστόσο ταυτόχρονα φάνηκε να υποβαθμίζει τον κίνδυνο στην περιοχή, τονίζοντας πως δεν υπάρξουν ενδείξεις «άμεσης» κλιμάκωσης.